Hlavní obsah

Co pěstovat v zimě doma? Vsaďte na bylinky, klíčky, salát a houby

Foto: husjur02, Shutterstock.com

Foto: husjur02, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo vlastní zimní zahradu nebo světlou verandu, má vyhráno. K pěstování ale poslouží i vnitřní parapet okna. Když zajistíte zelenině, bylinkám a klíčkům dostatek světla a pravidelnou zálivku, sklidíte bohatou úrodu.

Článek

Pro domácí pěstování nemusíte být žádný velký zahradník, ale postavit jen květináč s rostlinkou na parapet a jednou týdně ji zalít vám úspěch nezaručí. Chce to přece jen trochu víc. Poradíme vám, jak na to.

Jak vybrat bylinky na pěstování na parapetu

Nic proti bylinkám ze supermarketů. Ty jsou ale určené spíš ke spotřebě než k pěstování. Základem úspěchu je tedy nákup zdravé a odolné sazeničky ze zahradnictví. Bylinky v květináčích potřebují k růstu denně 4-5 hodin přímého světla, takže okenní parapet jižního, západního nebo východního okna je ideálním místem. Severní strana se naopak pro pěstování bylinek moc nehodí.

Při jaké teplotě se bylinkám daří

Přestože většina bylinek pochází ze středomoří, přetápění jim nesvědčí. Nejlépe se jim daří při teplotě mezi 17 až 20 °C. Proto se nedoporučuje postavit je přímo nad topení. Rostlinkám vadí i změny teplot a průvan, takže až budete větrat, myslete na to a raději je dejte z parapetu pryč.

Nejčastější chybou při pěstování bylinek je jejich přelévání. Permanentně mokrý substrát vede k zahnívání kořínků. Do zeminy proto přimíchejte písek a na dno nádoby nasypte tenkou vrstvu drenážních kamenů, aby mohla voda odtékat. Květináč je lepší zvolit keramický, protože lépe dýchá.

Vhodné bylinky pro zimní pěstování

Pro vnitřní pěstování se nejvíce hodí bylinky, jako jsou pažitka, petrželka, meduňka, máta, kopr nebo řeřicha. Lze pěstovat také tymián, bazalku, oregano nebo koriandr. Mnoho druhů bylinek můžete pěstovat společně v jedné větší nádobě.

Klíčky a výhonky do salátů a pomazánek

Nejrůznější klíčky a výhonky, na které si můžete pořídit i speciální nakličovací misky a celé sestavy, se v zimě hodí do salátů a pomazánek. Naklíčit můžete semínka hrachu, cizrny, čočky, pohanky, slunečnice, vojtěšky. Oblíbený je i ječmen, pšenice, sezam, chia semínka nebo lněná semínka. Proces nakličování zvládnete levou zadní, ale držte se zásadních pravidel. Většina semínek začne klíčit druhý den a za 5 až 7 dní sklízíte.

Foto: shurkin_son, Shutterstock.com

Během týdne můžete klíčky sklízetFoto: shurkin_son, Shutterstock.com

Semena vhodná ke klíčení

Používejte pouze semínka určená ke konzumaci, nikoliv ta k výsadbě. Nikdy nekličte lilkovité rostliny, jejich klíčky jsou jedovaté. Vynechejte fazole - v čerstvém stavu obsahují fytohemaglutin, který může způsobit nevolnost, až otravu. Výjimkou je fazole mungo. Luštěniny zvolte neloupané a před samotným klíčením je na půl dne namočte.

Jak vypěstovat salát v truhlíku

Doma za oknem můžete pěstovat také salát. Vhodné jsou odrůdy Dubagold, Dubared, Roden nebo Salanova. I zde je postup jednoduchý: Do truhlíku s vhodným substrátem vysejte semínka a za 6 až 8 týdnů můžete sklízet.

Hlíva ústřičná a žampiony: domácí pěstování

Doma lze pěstovat také houby, například hlívu ústřičnou nebo žampiony. Kromě nádoby nebo pytle budete potřebovat také sadbu hub a speciální substrát. K dostání jsou také celé kompletní pěstební sady. Houby se obejdou bez slunečního svitu, a proto se dají pěstovat doma na skříni nebo ve sklepě.

O správnou teplotu se postará polyetylenový pytel. Do něj namíchejte substrát s nasekanou slámou a zalijte horkou vodou. Nechte den odstát, poté substrát vysypte a smíchejte se sadbou. Směs vraťte zpět, pytel zavažte a dejte ho do tmavší místnosti s teplotou kolem 25 °C. Po dvou týdnech pytel proroste podhoubím. Přesuňte ho na 24 hodin do studené vody, čímž zajistíte houbám šok, ten jim udělá dobře. Na závěr vyřežte do pytle přibližně 15 děr, kterými budou houby prorůstat, a vraťte ho na teplé místo. V případě žampionů se první hlavičky objeví už za týden.

Načítám