Hlavní obsah

Bylinky z domácí lékárny: Máta na hubnutí, kontryhel na PMS, šalvěj na bolest v krku

Foto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Foto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Reklama

Na světě máme asi 3500 druhů bylin, proto vědět něco o každé může jen na slovo vzatý expert. Běžný smrtelník si vystačí s tím, že bude mít aspoň hrubý přehled účinků, které mají ty nejlépe dostupné byliny o nás. A právě o nich teď bude řeč.

Článek

Není na světě bylina, aby na něco nebyla, říkávalo se a stále i říká. Taky proto je bylinkářství velké téma a dát dohromady správnou směs na dané neduhy je doslova alchymie. Tím se ale v následujících řádcích zabývat nebudeme. Přehledně si totiž shrneme, na co jsou dobré bylinky, které v obchodech s čaji potkáte zdaleka nejčastěji.

Máta

Málokterá bylinka je natolik oblíbená jako svěží, voňavá máta, z jejíchž čerstvých listů můžete připravit lahodný čaj, ale třeba je přidat jako ochucovadlo do čisté vody. A nejde jen o chuť, takový nápoj přispěje ke správné činnosti trávicího traktu a střev a pomáhá i jako prevence a léčba proklatého nadýmání. „Máta je výborná i při redukci hmotnosti, pomáhá totiž snižovat chuť k jídlu. Nemusíte ale jen pít mátový čaj, stačí si také přičichnout,“ uvádí instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně. Účinná je také inhalace, když máte rýmu a potřebujete uvolnit dýchací cesty.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Máta chutná skvěle a fantasticky voní, což se hodí i při hubnutíFoto: New Africa, Shutterstock.com

Heřmánek

Čaj z heřmánku před spaním je snad stejně příjemnou záležitostí jako se položit do nadýchaných peřin. Tato oblíbená léčivka má ale mnohem více účinků. Heřmánek má protizánětlivé účinky a dobrý vliv na imunitu. Zvláště v době panující infekce se hodí ho popíjet, protože zlepšuje schopnost těla s ní bojovat. Známé je, že pomůže také při podráždění žaludku, nadýmání, ale i jako prevence vážnějších stavů střeva. V neposlední řadě prospívá spánku a dobře účinkuje proti stresu.

Kontryhel

Pokud bychom měli vybrat jedinou bylinku, kterou by měla znát každá žena, nebylo by to na dlouhé rozmýšlení. Kontryhelu se totiž zcela zaslouženě přezdívá nejlepší bylinný přítel ženy. V jeho natích a listech se nachází protizánětlivé třísloviny, silice a rostlinné hormony, které společně tvoří koktejl s blahodárnými účinky na ženský hormonální systém. Kontryhel pomáhá bojovat s nepravidelnou menstruací i PMS, užívá se také na zmírnění příznaků v období přechodu i jako podpůrný prostředek při gynekologických zánětech. Jediným obdobím, kdy se pít nedoporučuje, je těhotenství, protože stimuluje stahy dělohy, což by mohlo vést k předčasnému porodu.

Foto: Bankiras, Shutterstock.com

Kontryhel je luční bylinka s charakteristickými žlutozelenými kvítkyFoto: Bankiras, Shutterstock.com

Kopřiva

Kdo už optimisticky vyhlíží pomaloučku se blížící jaro a má zároveň zálibu v nejrůznějších očistách, které jsou pro toto období typické, bude mít kopřivu jako parťáka. „Kopřiva dvoudomá je odedávna využívaným prostředkem k očistě a povzbuzení činnosti jater a celkově trávicích orgánů. Stimuluje žlázy s vnitřní sekrecí a má omlazující účinky na lidský organismus,“ vysvětluje známá česká bylinkářka Jarmila Podhorná. Zároveň pít čaj z kopřivy na jaře se doporučuje také pylovým alergikům, neboť látky v ní obsažené potlačují uvolňování histaminu.

Foto: Malykalexa, Shutterstock.com

Kopřiva se díky detoxikačním účinkům hodí na jarní očistuFoto: Malykalexa, Shutterstock.com

Rakytník

Královna mezi bylinkami pro silnou imunitu si své místo vydobyla především díky zcela mimořádné dávce vitaminu C. Pro představu: má ho přibližně padesátkrát tolik co pomeranč nebo citron. Rakytník je ale obecně vitaminovou bombou. Na imunitu skvěle působí i díky slušnému množství provitaminu A, tedy betakarotenu. Taky obsahuje vitamin D, kterého máme obzvlášť v zimě, kdy tolik nesvítí sluníčko, nedostatek. Díky obsaženým flavonoidům přispívá také k normální činnosti kardiovaskulárního systému. Rakytník se ale nejčastěji používá pro rychlejší vzpruhu při virózách, ale také obecně jako prevence, respektive na posílení obranyschopnosti.

Šalvěj

Možná si vzpomínáte, že účinky babského ucha, tedy šalvěje lékařské, dokázala ocenit i čarodějnice Saxana. Charakteristicky chlupaté lístky šalvěje obsahují cennou silicovou směs, množství tříslovin, hořčin i vitaminu C, které se společně podílejí na jejích protizánětlivých, antioxidačních a dezinfekčních účincích. Šalvěj pomáhá při celém spektru trávicích obtíží, včetně nadýmání a pálení žáhy. Díky močopudným a zároveň antibiotickým účinkům se také používá při zánětech močových cest. Jako kloktadlo se nálev z této bylinky užívá při bolestech krku a angině.

Reklama

Načítám