Hlavní obsah

Recepty na zdravé pomazánky: mazané večeře pro zaneprázdněné rodiče

Foto: NoirChocolate, Shutterstock.com

Foto: NoirChocolate, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomazánka k večeři je opravdu mazaná volba. A nejen proto, že se dá namazat na chléb či pečivo: většina bude hotová do čtvrt hodiny, základ z tvarohu, ryb či vajec vám pochválí i výživoví odborníci, snadno je doplníte čerstvou mladou zeleninou a zbytek můžete použít ke svačině na druhý den.

Článek

Jednoduchá otázka Co bude k večeři? patří k těm, které dokážou pěkně potrápit, zvlášť uprostřed hektického pracovního týdne a ve větších rodinách s dětmi. Dovezené jídlo není levné, ohřívané párky se nedají jíst pořád a na to, abychom se postavili ke sporáku, často nezbývá čas ani energie. Suroviny na dobrou pomazánku koupíte cestou z práce v každé večerce, s přípravou vám pomůžou i větší děti, a pokud k pomazánce koupíte i dobrý kváskový chléb či pečivo, vykouzlíte poměrně levné, ale hlavně zdravé, rychlé a chutné jídlo.

Děti někdy nad pomazánkami ohrnují nos, trochu jsem s tím zápasila i ve vlastní rodině. Osvědčilo se mi ale několik věcí, možná pomůžou i vám.

  • Zapojte děti do přípravy: i ty menší zvládnou nastrouhat sýr, vyloupat hrášek nebo nakrájet vajíčko. Pochvalte je za každý úspěch a nechte jim prostor, vlastnoručně připravené jídlo chutná v tomhle věku nejlépe a výsledky svého snažení hrdě nabídnou i vám.
  • Větším dětem nabídněte alternativu k nudnému pečivu: tyčinky z těsta na pizzu budou upečené za deset minut (a můžou si je „vytunit“ třeba trochou nastrouhaného parmazánu). Z pomazánky se rázem stane party dip a její atraktivita stoupne.
  • Nevnucujte, nabízejte: postavte na stůl misky a mističky s čerstvou i nakládanou zeleninou, bylinkami a semínky a nechte je, ať si svou porci doladí samy.
  • Pěstujte, kličte, sbírejte: klíčky a výhonky jsou atraktivní a zdravé a pomazánkám sluší. Děti si na nich rády pochutnají, zvlášť když je samy vypěstovaly. Cestou ze školky utrhněte pár kvítků sedmikrásek nebo jiných jedlých rostlin (samozřejmě na místech, kde se nevenčí psi) a nechte je chlebíčky ozdobit.

Pomazánky se základem z tvarohu a čerstvého sýra

Tvaroh je nedoceněná surovina: je plný kvalitních bílkovin a zasytí nás na delší dobu. Jako základ různých pomazánek je skvělý: stačí ho lehce ochutit kořením či trochou hořčice a můžete ho dobře kombinovat s najemno nastrouhanou zeleninou. Pokud je pro vás tvaroh příliš „tvarohový“, můžete ho zjemnit trochou husté smetany či majonézy, navzdory rozšířené představě je majonéza poměrně zdravá. Můžete ho také nahradit jemnějším čerstvým smetanovým sýrem nebo výraznou brynzou.

Rybičkové pomazánky

Pomazánky představují nejjednodušší způsob, jak dostat do jídelníčku ryby. I ty v konzervě jsou významným zdrojem omega-3 mastných kyselin a vitaminu D a malé sardinky, které do pomazánky rozmačkáte i s kůstkami, jim dodají také pořádnou porci vápníku.

Pomazánky z česneku a vajec

Variace na česnekové a vajíčkové pomazánky patří na našich stránkách k nejoblíbenějším. Jistě máte ty své vyladěné, pokud ale chcete zkusit něco nového, stačí si jenom vybrat.

Pomazánky pro dospělé

Ostré, aromatické, opravdu výrazné, a dokonce s kapkou piva: tyhle pomazánky dětem nenabízejte. Potěší ale všechny milovníky zralých sýrů a silných chutí a s přehledem je můžete naservírovat i nečekané návštěvě.

Nejlepší pomazánky z luštěnin

Pomazánky z luštěnin jsou čím dál populárnější: nejenomže jsou chutné a zdravé, navíc můžou hrát všemi barvami duhy – jako ty z řepy nebo mladého hrášku.

Pomazánky s masem

Na tyhle recepty vám čtvrthodina stačit nebude, vyžadují delší přípravu. Nic vám ale nebrání nachystat si je třeba o víkendu: ve skleničce v lednici chvíli vydrží a v týdnu jako když najdete. Všechny jsou skvělé!

Pomazánky nejlíp chutnají na kousku domácího chleba nebo pečiva. V týdnu se do velkého pečení asi nepustíte, o víkendu se ale můžete podívat na naše nejlepší recepty na domácí chleba, housky a rohlíky.

Reklama

Načítám