Hlavní obsah

Běháte? Nepřepalte start a myslete na regeneraci a kompenzační sporty

Foto: lzf, Shutterstock.com

Foto: lzf, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro každého běžce, ať už je v jakékoliv kondici, je důležitý čas na regeneraci. Zvlášť jestli s běháním začínáte. Tělo si potřebuje zvyknout na zátěž a v klidové fázi připravit svaly na další trénink. Je to klíč k tomu, aby se vaše výkonnost zvýšila. Kolik času věnovat odpočinku a proč zkusit i jiné sporty?

Článek

Jestli vás běh chytil a chcete u něj vydržet co nejdéle, je dobré zařadit jej do pravidelného režimu. Všechno se počítá a všechno se vzájemně ovlivňuje. Zamyslete se nad vaším týdnem: Kolik máte běžeckých tréninků? Zapojujete do vašeho programu i jiný sport? Nebo naopak hodně chodíte? A necháváte své tělo odpočinout a zregenerovat? Zmapujte si celkově vaše aktivity, pomůže vám to využít pohyb efektivněji a vykompenzovat zátěž při běhání.

Smysl regenerace

Není to lenost, je to čas potřebný pro to, aby tělo nasbíralo síly. Nejen, že vaše tělo při odpočinku dobije baterky, ale další zátěž zvládne o něco lépe než tu předchozí. Výkonnost se zlepšuje postupně. Častá chyba u začátečníků je, že s prvními výběhy tzv. přepálí start a jejich tělo si nestihne tak rychle zvyknout na zátěž. Pak odhazují tenisky do kouta a běhání vzdávají s pocitem, že to je utrpení. Určitá míra diskomfortu je samozřejmě namístě, značí totiž, že se netrénovaný organismus adaptuje na nezvyklou zátěž, ale bolest by měla být přijatelná a ne vyčerpávající.

Jak si regeneraci nastavit

Intervaly odpočinku mezi tréninky jsou v podstatě individuální téma. U zkušených sportovců jejich četnost klesá, u začátečníků je to naopak. Nejčastěji se doporučuje začít obden, tzn. jeden den běh a druhý den regenerace. Případně můžete vyběhnout jednou za tři dny a mezitím regenerovat. Týdenní rozestup je ale už příliš. Vaše tělo se po delší době dostává zpět na úroveň, ze které vyběhlo, a začínáte od začátku. Pokud například nějakou dobu běhat nemůžete, zkuste běh kompenzovat jiným pohybem anebo sportem, který můžete. Jakýkoliv aktivní pohyb se počítá.

Považujete se za kondičního běžce a přemýšlíte, jak si vyváženě nastavit tréninky a regeneraci? Pro udržení kondice je optimální být třikrát týdně hodinku v pohybu. Pokud se chcete zlepšovat, zařaďte postupně pohyb čtyřikrát až pětkrát týdně. Z toho se můžete dvakrát až třikrát věnovat běhu a zbytek si vyhradit na jinou formu tréninku. Časem se můžete propracovat až ke každodennímu aktivnímu tréninku a prokládat běžecké tréninky jiným aktivním pohybem.

Foto: Dudarev Mikhail, Shutterstock.com

Pro kondičního běžce je ideální běhat v průměru třikrát týdně cca hodinuFoto: Dudarev Mikhail, Shutterstock.com

Pomozte tělu už při tréninku

Jakákoliv fáze ve vašem pohybovém režimu je důležitá. A proto i před a po tréninku věnujte čas protažení. Rozcvička před tréninkem a mírný rozklus vám prohřeje svaly a připraví tělo na běh. Předejdete tak případnému zranění. Není potřeba nějaké zdlouhavé cvičení, postačí i běžecká abeceda. Po doběhnutí pak věnujte pozornost dostatečnému protažení a posilovacím cvikům na ostatní části těla. Správné protažení uvolní svaly, které vás další den nebudou tolik bolet a rychleji se zregenerují.

Nic se nemá přehánět

U rekreačních běžců určitě převažují benefity běhu nad nedostatky. U těch, kteří se běhání věnují v extrémní míře a nejsou vytrénování, může hrozit řada zdravotních komplikací. Rizikové jsou zejména delší závody, při kterých netrénovaní běžci kolabují, protože během nich nezvládnou fyzické a psychické vypětí. Podle vědců z Kardiovaskulárního vědeckého institutu v Pensylvánii je pro kondičního běžce ideální běhat v průměru třikrát týdně cca hodinu, aby jeho organismus zdravě regeneroval.

Běh a co jiného?

Pokud přemýšlíte, že byste běh doplnili o další formu aktivního pohybu, určitě svému tělu pomůžete. K běhání je potřeba doplnit posilovací, protahovací a technické tréninky. Vhodnými doplňkovými sporty jsou takové, ve kterých zapojujete tělo komplexně. Zkuste například jízdu na kole, ideální je plavání, jóga (různé druhy) i míčové sporty. Nejpodstatnější je dělat to, co vám přináší radost a dodává energii. A to si každý z nás musí najít sám.

Odborná spolupráce: Mgr. Martin Levý, běžecký trenér Běhu zdar | #behuzdar

Načítám