Hlavní obsah

Hubnutí: Neřešte váhu, ale spíš procento tuku. Vyplatí se nechat si odborně „změřit“ tělo

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlídáte si jídelníček, pilně cvičíte a zdravý životní styl se stal vaší normou, ba co víc, koníčkem? Variantou, jak sledovat svůj progres, není jen číslo na váze, ale také podrobné údaje o složení vašeho těla. Právě poměr tuků a svalů prozradí, jak na tom doopravdy jste.

Článek

Pustili jste se do hubnutí a formování postavy a pravidelně se vážíte? Možná vás začala váha demotivovat, protože číslo stagnuje nebo je třeba i vyšší. „Číslo na váze se nemusí zpočátku výrazně měnit ani při úspěšné redukci,“ ujišťuje nutriční specialistka Jolana Zemanová. „I když budete díky správné stravě a dostatečné fyzické aktivitě hubnout tuk, budete při tom zároveň nabírat svaly,“ říká odbornice.

Vezměte si k ruce metr a vyfoťte se

Říká se, že svaly jsou těžší než tuk, ale spíš jde o to, že oproti svalům má tuk menší hustotu. Jedno kilo svalů zabere menší prostor v těle nežli jedno kilo tuku. Proto číslo na váze nemusí být tím nejlepším ukazatelem vašeho snažení. Jak na to jinak?

„Ideální je kombinovat vážení s měřením tělesných měr prsou, pasu, boků i stehen. Provádějte to ale všechno podle nějakého řádu. Jednou měsíčně, ráno, nalačno a také ve stejné fázi menstruačního cyklu, protože ten může mít vliv na zadržování vody, a váhu tak navýšit,“ radí osobní trenérka Kristýna Kozubíková. „Skvělým srovnávacím nástrojem jsou také fotky, které si udělejte ideálně ve spodním prádle,“ radí trenérka.

Tuk versus svaly:

Šedesát kilo bude vypadat jinak na člověku, který necvičí, a jinak na někom, kdo se pravidelně hýbe. Svaly ale chceme: „Kromě toho, že hezky vypadají a zlepšuje se nám výkon ve sportu i kondička, pomáhají také udržovat vyšší bazální metabolismus,“ vysvětluje Jolana Zemanová. Svaly jsou jednoduše pro tělo energeticky více náročné a vy díky tomu budete víc spalovat.

Co je bazální metabolismus? Jde o množství energie, kterou potřebujeme denně na základní provoz tělesných funkcí.

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Místo vážení spíš sledujte svoje míry a také to, jak vám padne oblečeníFoto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Nechte se zvážit

Kromě domácího vážení máte možnost zjistit přesné složení těla na profesionálním bioimpedančním zařízení, které funguje na principu elektrického odporu. „Díky různému odporu v tkáních přístroj zjistí tělesné složení, protože tuk má jiný elektrický odpor než svaly nebo voda v těle,“ vysvětluje Jolana Zemanová.

Po měření, které samotné trvá jen pár sekund, se dozvíte, zda nemáte množství tuku na hraně obezity, jak jste na tom s břišním viscerálním tukem, zda byste měli zapracovat na svalové hmotě nebo kolik kilo byste měli ideálně ke své výšce vážit. Také se můžete dozvědět svůj metabolický věk, který vás, pokud jste v kondici, může mile překvapit - může být i o 10 let nižší. Nejčastěji nabízí studia měření pomocí přístroje InBody, ale existují i další značky, jako třeba Tanita nebo Jawon.

  • Na stejném principu fungují i chytré domácí váhy, které vám také poskytnou údaje o tělesném složení. Bohužel nebývají tak přesné.

Rozbor těla jako motivace

„Vidět postupné ubývání tuku při pravidelném měření může být motivující,“ podotýká Jolana Zemanová. „Na vážení můžete docházet každých šest týdnů, pokud děláte intenzivní změny a chcete pravidelně pozorovat pokroky. Většině lidí ale vyhovuje měření jednou za 2-3 měsíce nebo i jednou ročně,“ říká Jolana. Jedno vážení pak stojí okolo 500 Kč.

Ideální strategií tedy je si zajít na profesionální měření na bioimpedančním přístroji, abyste byli v obraze, jak na tom vaše tělo je, a to kombinovat s domácím vážením a měřením měr. „Stále mějte na paměti, že jde o stroj, který vám řekne nějaké číslo. Pokud vás úplně nepotěší, nenechte si tím zkazit náladu. Důležitý je váš pocit a zda si připadáte v kondici,“ dodává na závěr trenérka.

Načítám