Hlavní obsah

Cukr, med, nebo sladidla? Co se týče zdraví, je to jedno. Při hubnutí ale vede čekankový sirup

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří lidé věří, že třtinový cukr je zdravější než ten bílý. Pravdou je, že trochu vede, ale v konečném důsledku to nestojí za řeč. A jak jsou na tom jednotlivé sladké sirupy? Mezi nimi jednu zdravější výjimku najdete.

Článek

Bílý cukr si nese nálepku „nežádoucí“, přitom jeho alternativy na tom nejsou o moc lépe. „Náhražek cukru existuje spousta a často se tváří jakožto zdravější varianty v rámci redukčního režimu,“ říká Hanka Málková, výživová poradkyně ze společnosti STOB. O jakých alternativách je řeč? Jde například o javorový, agávový nebo datlový sirup, med či kokosový cukr. Je však důležité si uvědomit, že v konečném důsledku jde pořád o jedno a to samé - jednoduše o cukr.

Cukr a jeho alternativy

„Při výrobě sladidla se získává z různých zdrojů sladká šťáva, která se pak zahušťuje buď do podoby sirupu nebo krystalů cukru. Jejich složení tvoří z největší části jednoduché cukry (sacharóza, fruktóza nebo glukóza) a pak zanedbatelné množství minerálních látek a fytonutrientů,“ vysvětluje odbornice. Minerální látky a vitaminy je lepší doplnit z jiných potravin – třeba ze zeleniny a ovoce.

Nejvíc přínosných látek má med a kokosový cukr, ale v množství, ve kterém je konzumujete, je to zanedbatelné. Abyste přijali nějaké rozumné množství zdravých živin, museli byste sníst tolik sladidla, že by kvůli nadměrnému cukru převládla negativa.

„Není tedy potřeba tolik řešit, čím sladíte. Hlavním tématem je, kolik cukru za den zkonzumujete. Čím méně, tím samozřejmě lépe,“ říká Hanka Málková. Lžička medu do kaše nebo čaje vám cestu za štíhlejší postavou zase tolik nerozhodí. Slazené latté dopoledne, sladká limonáda a sušenky ke svačině ano. „Hodně cukru ale obsahují i zdravě se tvářící potraviny – třeba takový ovocný kefír obsahuje v jednom balení až 10 kostek cukru, to si naši klienti často neuvědomují.“

  • Čekankový sirup má výjimku: Pokud hubnete, vaši pozornost si zaslouží čekankový sirup. „Pochází z kořene čekanky a v jeho základu se nachází druh vlákniny s názvem inulin. Vyniká sladkou chutí a nízkou kalorickou hodnotou,“ vysvětluje Hanka Málková. Hodí se do pokrmů jako ovesné kaše, lívance, jogurty nebo tvarohy s ovocem. Sirup seženete takřka v každém supermarketu nebo v nabídce zdravé výživy a stojí okolo 100 korun. Avšak má i svoji odvrácenou stránku - může vás nadýmat.
Foto: STOB

Pro představu: Jak se liší jednotlivé druhy cukrů a sirupů? Foto: STOB

A co umělá sladidla?

Bývalo trendem, že kdo chtěl zhubnout, sahal jedině po umělých sladidlech. Aspartam, stévie nebo třeba sukralóza žádný cukr neobsahují, nicméně pověst také nemají valnou. „Často probíhají diskuze, zda jsou tato sladidla opravdu vhodnější a zdravější než cukr. Jejich bezpečnost je důkladně testovaná, a pokud to s nimi nebudete přehánět, neublíží vám. Nicméně také nejsou tím nejlepším řešením a raději si postupně zvykejte na méně sladkou chuť,“ radí výživářka.

Dostáváme se tak k jádru problému a to je přemíra slazení, která je nešvarem dnešní doby. Nejdůležitější poselství? „Doporučuji si od sladké chuti postupně odvykat a po sladidlech všeho druhu příliš často nesahat, klidně si dejte i klasický cukr, ale v malém množství,“ doporučuje Hanka Málková.

Pozor na prázdné kalorie

Jedna stránka věci je, kolik cukru přidáte do svojí stravy nebo nápojů vy a kolik jich zkonzumujete v rámci zakoupených potravin a pokrmů. Mnohdy si ani možná neuvědomíte, kolik cukru během dne sníte a vypijete. Největšími nositeli jsou sladké limonády, sladkosti, ochucené jogurty nebo džusy. Jak jim nenaletět? Mezi nutričními údaji sledujte řádek sacharidů a především cukrů. Orientovat se můžete také podle surovinového složení – cukr nebo glukózové či fruktózové sirupy na prvních místech by vás měly varovat. Jde o složku, která pouze zvyšuje sladkou chuť daného výrobku a vám přidává na prázdných kaloriích. A čím dříve na ni ve výčtu složení narazíte, tím více jí tam je.

Načítám