Hlavní obsah

Podařilo se vám zhubnout? 4 tipy, které vás uchrání od jojo efektu

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně se vám podařilo zhubnout na svoji vytouženou váhu, ale zpovzdálí na vás číhá jojo efekt? Abyste ho udrželi ze svého dosahu, ohlídejte si následující věci.

Článek

Snažíte se hubnout, jste v cílové rovince, ale berete to jako přechodnou dietu, nikoliv jako svůj nový životní styl? V tom případě jste to vzali za špatný konec. „Pokud vás hubnutí štve, přemáháte se ke zdravému jídlu a nemůžete se dočkat, až dieta skončí, je to špatně,“ vysvětluje Hanka Málková, výživová poradkyně ze společnosti STOB (Stop obezitě), kde se zaměřují i na kurzy hubnutí. Aby se vám jojo efekt vyhnul obloukem, musíte si to nastavit jinak. „Klíčové je, abyste se při procesu hubnutí, i po něm, cítili dobře a nic vám nechybělo. Díky tomu pak snáze udržíte váhu dole.“

Není výjimkou, že mnoho lidí přibere těžce shozená kila do půl roku zpět. Jak tomu zabránit?

1. Pohyb je součástí života

Že k hubnutí a zdravému životnímu stylu patří pohyb, je jasné. Měl by být součástí každého dne - a nemusíte hned běhat půlmaraton nebo lámat rekordy ve fitku. Na začátku si otestujte víc aktivit a najdete si tu, která vás baví nejvíc - to je ten smysl. „Studie navíc potvrzují, že pohyb má pro udržení snížené hmotnosti zásadnější vliv než během samotného hubnoucího procesu,“ vysvětluje Hanka Málková. „Klientům často vyhovuje obyčejná chůze, běh, jízda na kole, plavání nebo chůze s holemi.“ Super je, když do aktivit zapojíte partnera i děti.

2. Mějte pružný režim

„Klienti, kterým se podařilo udržet si shozená kila, jedí pravidelně, nad jídlem přemýšlí a připravují si ho dopředu. Samozřejmě někdy nestihnou večer navařit, a tak je normální si zajít do restaurace nebo sem tam do fastfoodu. Nemá smysl se vyhýbat ani různým oslavám a večírkům. Tato vybočení z režimu nejsou nic hrozného a učíme klienty to v sobě takto zpracovávat,“ vysvětluje Hanka Málková. „Cílem není být stoprocentní, ale naučit se na sebe neklást příliš velké nároky a nemyslet černobíle – buď držím striktní dietu nebo to neřeším vůbec a přejídám se. Toto myšlení vede k opakovaným jojo efektům.“ Váš režim by měl být pravidelný, ale zároveň pružný podle vašeho rozvrhu a potřeb. Je jedno, jestli budete jíst třikrát nebo pětkrát denně, to si nastavíte sami, důležité je, abyste jídelníček nepřestali úplně řešit.

Foto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

Pohyb by měl být součástí každého dne. I procházka se počítá!Foto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

3. Kontrolujte občas hmotnost

Každodenní obsesivní vážení je špatně a přinese vám do života akorát tak stres. Ale když si chcete udržet novou štíhlejší figuru, občasné zvážení, třeba jednou za dva týdny nebo za měsíc, smysl má. Rozhodně ale musíte brát v potaz, že určité výkyvy jsou během měsíce normální, zvláště u žen. Váha může kolísat až o 3 % z aktuální tělesné hmotnosti. Pokud tedy vážíte 70 kilo, dvě kila navíc vás nemusí trápit. Proto se nefixujte na jedno číslo, ale spíš váhové rozmezí - plus minus dvě kila - a především sledujte trend. „Když zaznamenáte větší nárůst nebo bude váha růst opakovaně, budete vědět, že je načase zanalyzovat váš režim za poslední týdny a zjistit, kde jste mohli případně polevit. Snáze se vám budou dolu dávat dvě tři kila než najednou deset,“ říká Hana Málková.

4. Nebuďte v tom sami

Využívali jste během hubnutí pomoc od odborníka? Není nutné za spoluprací zavírat dveře, naopak. „Udržení nižší váhy je mnohdy náročnější než samotné hubnutí. Proto preferujeme, když s klienty zůstáváme v kontaktu, děláme i speciální pokračovací kurzy, kde se řeší především udržení hmotnosti,“ vysvětluje Hanka Málková. Může jít například o schůzky jednou za půl roku nebo za rok, kdy si necháte udělat analýzu celého těla (poměr svalů a tuků), zhodnotíte, co se vám daří, a poradíte se s odborníkem, co by se dalo ještě vylepšit. „Rovněž je to takový psychologický závazek. Vědomí, že máte domluvený termín, vám pomůže udržet disciplínu i motivaci,“ říká na závěr Hanka Málková.

Načítám