Hlavní obsah

Jak tentokrát opravdu zhubnout? Motivace je klíčem ke všemu

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už jste v hubnutí naprostý profík, či úplný začátečník, důležité je neopakovat chyby, které vás ve vašem snažení jen srážejí zpět od vytyčeného cíle. Co je nejdůležitější?

Článek

Ke změně životního stylu je vždy potřeba přistupovat s reálným očekáváním a postupně si vytvořit zdravé stravovací a pohybové návyky. Což se lehko řekne, ale hůř provádí. A tak jsme se zeptali odborníků, v čem lidé nejčastěji chybují a jak k hubnutí správně přistupovat, aby mělo trvalý efekt. Co tedy pro svoji lepší kondici a hezčí, pevnější postavu můžete udělat? Především si odpovězte na těchto 6 zásadních otázek.

1. Proč?

Bez odpovědi, která je poctivá a upřímná, nemá vlastně vůbec cenu se do jakékoli změny životního stylu pouštět. Chcete se lépe cítit ve vlastním těle? Být zdravější, nezadýchávat se při chůzi do schodů, nebo už se na svůj špek na břiše jednoduše nemůžete dívat? Podle Martiny Weisserové, hlavní výživové poradkyně KetoDiet, je správná motivace vůbec tím nejdůležitějším v celém hubnoucím procesu. „Bude vás provázet po celou dobu hubnutí a v ideálním případě by měla být dlouhodobá. Když přijdou slabé chvilky, dobře zvolený cíl vám je pomůže překonat. Zkuste si svou motivaci i vizualizovat. Napište si své cíle na papír a vystavte tak, abyste je měli na očích – na pracovní stůl, na lednici, kamkoliv,“ radí odbornice.

Foto: Avetisyan Nelly, Shutterstock.com

Potřebujete zhubnout? Opravdu? Sepište si všechny důvody proč…Foto: Avetisyan Nelly, Shutterstock.com

2. Co vlastně za celý den sníte?

Přehled o tom, co a kdy jíte, je dalším základním krokem ke zjištění, kde máte rezervy a proč vlastně tloustnete. Často to jsou totiž skryté kalorie v potravinách, které nepovažujeme za nebezpečné. Tušíte například, že velké ochucené caffè latte vydá kaloricky za skromnější oběd? Pište si pro začátek všechno, co během jednoho týdne sníte a vypijete. „Nejspíš budete svými stravovacími návyky překvapeni. Ve druhém kroku označte jídla a potraviny, jež nepatří do zdravého životního stylu, a pokuste se je konzumovat méně často,“ radí Weisserová.

3. Čemu se při hubnutí vyhýbat?

Jako první zkuste omezit či zcela vynechat jakékoli slazené nápoje, včetně džusů, energetických i jogurtových nápojů a alkoholu. Cukry v nápojích jsou velmi častou příčinou tloustnutí, aniž si to lidé uvědomují. Pozor si dejte i na dresinky, kečupy, ale i zdánlivě zdravé sterilované kysané zelí nebo okurky. I tam číhají cukry. Sledujte etikety, ať si osvojíte, kde zbytečně chybujete.

Foto: AN Photographer2463, Shutterstock.com

Cukr skrytý v nápojích je jedním ze základních důvodů přibírání na vázeFoto: AN Photographer2463, Shutterstock.com

4. Co pro vás jídlo znamená?

Velmi důležitá otázka! Pro mnoho lidí není jen zdrojem energie, ale vyvolává v nich celou škálu pocitů. A v případě, že potřebujete zhubnout, je nutné pochopit vaše emoční napojení na jídlo. „Naučte se rozpoznat, co ve vás jídlo nebo určité potraviny spouští, a zamyslet se nad tím, proč je jíte. Jaké pocity tomu předcházely a jaké další ve vás vyvolaly? Je důvodem hlad, nebo jste se pustili do sladkého, protože se necítíte psychicky dobře, jste nemocní anebo vám chybí energie?“ říká Weisserová.

5. Umíte se hýbat pro zábavu?

Pohyb je pro hubnutí klíčový, ale opravdu vás musí těšit a bavit. „Může to být běh, kruhové tréninky s vlastním tělem, silový trénink v posilovně nebo třeba tanec. A pokud netušíte, co vás baví, vyzkoušejte více aktivit. Nakonec svůj sport objevíte. Pak už je mnohem snazší vytrvat,“ radí Tereza Horová, trenérka fitness sítě Form Factory.

6. Jaké cíle očekáváte?

Netrpělivost je jeden z hlavních nepřátel cílené změny životního stylu. Výsledky lidé často chtějí hned, ale tak to nefunguje. První vyhodnocení by mělo přijít až po dvou až třech měsících. Změny a své pocity však sledujte průběžně. Nikdy byste neměli trpět hlady, pociťovat nervozitu, jíst jídlo s odporem či se nutit do sportu za každou cenu. „Zvolená sportovní aktivita by vám sice měla působit radost, což ale neznamená, že se na ni musíte pokaždé těšit. Každý z nás má dny, kdy se mu nechce. Občas není na škodu, když tělo poslechnete a dáte si den volna navíc,“ uzavírá Horová.

Související témata:

Načítám