Hlavní obsah

Jak nepřibrat v přechodu: Nehubněte do zásoby, zkuste jen drobné změny

Foto: Kinga, Shutterstock.com

Foto: Kinga, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není pravda, že v období klimakteria musí každá žena výrazně přibrat. Ale je dobré vědět, že postava se dost pravděpodobně změní, protože tuk se začne ukládat jinam, a že udržet dosavadní váhu bude pro většinu žen o něco těžší než dříve.

Článek

Můžete doufat, že se vám podaří projít obdobím klimakteria a moc nepřibrat. Můžete se ale na tohle období připravit předem. Nikoli ale tím, že byste snad zhubly „do zásoby“, abyste měly rezervu na náročnější léta. V období menopauzy se i kvůli měnící se produkci hormonů například tuk v těle začíná víc než předtím ukládat v oblasti břicha a pasu.

Vaším cílem by před menopauzou mělo být něco jiného než štíhlá linie za každou cenu. Měli byste najet na zdravý životní styl, kterého se budete moci držet v následujících desetiletích. Převedeno do praxe to znamená jíst možná o něco méně co do množství, ale kvalitně, k tomu se poměrně dost hýbat a dodržovat i další věci, jako je například dostatek odpočinku a spánku.

Hýbejte se pravidelně a s radostí

Výzkumy z posledních let naznačují, že se metabolismus s věkem zase tolik nezpomaluje. Zkušenost většiny lidí ale mluví jinak. Navíc máme přirozeně tendenci kolem padesátky měnit životní styl – děti už bývají velké, není kolem nich tolik práce, jsme přirozeně línější a pohybu se spíše vyhýbáme. Pokud bychom si i tak chtěly váhu udržet, bylo by potřeba jíst méně.

Lepší však je naučit se pravidelně hýbat, pak se v jídle zase tolik (ve srovnání s dřívějškem) omezovat nemusíte. Ideální je kombinovat aktivity aerobní, jako je chůze, běh, plavání, tanec nebo jízda na kole, s posilováním. Aerobní aktivitu střední intenzity můžete zařazovat například obden, k tomu přidejte alespoň dvakrát týdně silové cvičení.

Pokud se vám nebude dařit plnit doporučení, nezoufejte, každý pohyb se počítá! A vyberete-li si takový, který vás bude bavit, tak je velká šance, že u něj vydržíte. Velmi důležité je také věnovat se rutinnímu pohybu – chodit co nejvíce pěšky, nevyhýbat se domácím pracím, pravidelně přerušovat sedavou činnost krátkým protažením nebo procházkou. Čím více pohybu, ať už jakéhokoli, tím lépe.

Bílkoviny přidat, cukru ubrat

Vyplatí se naučit se jíst dostatek bílkovin a naopak ubrat sacharidů, rozhodně to však neznamená, že byste je měly vynechávat úplně. Je dobré omezit pojídání sladkostí a z dortíků a sušenek udělat svátek, kvalitní sacharidy v podobě celozrnného pečiva a příloh by na jídelníčku měly zůstat. Pozor na kalorie v alkoholu, je jich tam hodně, sklenka vína před spaním může být příčinou toho, proč nehubnete. Pokud totiž tělo odbourává v noci alkohol, nemusí už dost dobře spalovat tuky.

Opakované výzkumy ve světě ukázaly, že zatímco cukrů různého typu spotřebovávají příslušníci západní civilizace nadbytek, v celkovém příjmu tuků si vedou docela dobře, potíž je v tom, že velký podíl zaujímají nasycené tuky živočišného původu. Ani bez tuků se neobejdeme, už proto, že nám poskytují některé esenciální mastné kyseliny, a navíc některé vitaminy jako A, D, E a K jsou rozpustné pouze v tucích.

Příliš mnoho nasycených tuků vede k problémům se zvýšenou hladinou cholesterolu, což je rizikový faktor pro onemocnění srdce a krevního oběhu. Tento typ tuku se nachází v potravinách, jako je máslo, sádlo, populární ghí, smetana, sýr, tučné maso, sladké pečivo, dorty, zmrzliny, sladkosti a sušenky. Ženy v klimakteriu by přitom své srdce měly chránit více než předtím, protože jim ubývají ženské pohlavní hormony, které do té doby oběh a srdce chránily.

Odborná spolupráce www.stob.cz

Foto: STOB

Foto: STOB

Hubněte s podporou odborníka a skupiny

Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Přihlaste se do kurzu a buďte při hubnutí úspěšní.

Reklama

Související témata:

Načítám