Hlavní obsah

Jak hubnout bez práce a po celý den: Zaměřte se na NEAT. Co to znamená a jak si to osvojit

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svého času bylo populární vyčíslovat, kolik energie spálíme žehlením, luxováním nebo sexem. Objevovala se dokonce přehnaná tvrzení, že se to vyrovná cvičení v posilovně. Tajemným klíčem k hubnutí to není, zároveň se však ukázalo, že pohyb během dne – třeba právě domácí práce – má na hubnutí skutečně pozitivní vliv.

Článek

Abychom se zbavili kil navíc nebo si udrželi váhu i v době, kdy se náš metabolismus s věkem zpomaluje, musíme vydávat o něco více energie, než kolik ji přijmeme. Je skvělé hlídat si jídelníček a pravidelně cvičit. Ale zásadní roli v tom hraje i běžný pohyb během dne – ten, který nespadá do kategorie cvičení a pro který se užívá zkratka NEAT pocházející z angličtiny.

Vyplatí se ji rozklíčovat, protože to napomůže vysvětlení, o jaký druh aktivity jde a jak napomáhá hubnutí. Zkratka pochází ze slovního spojení non-exercise activity thermogenesis. Mezi tyto činnosti patří uklízení, vaření a práce kolem domu a na zahradě, jako je třeba vynášení odpadků nebo zalévání květin, pochůzky během dne, venčení psa a podobně.

NEAT se vyplatí i štíhlým lidem

Poslední roky přibylo více vědeckých studií, které potvrdily efekt NEAT, pokud jde o hubnutí a vliv této průběžné aktivity na zdraví. „Věříme, že k překonání epidemie obezity a jejích nepříznivých kardiovaskulárních důsledků je potřeba, aby byl důraz na NEAT součástí odborných lékařských doporučení,“ uvádí se v jedné souhrnné práci.

Ačkoli se při uklízení nebo vaření většinou tak nezpotíte jako například v posilovně, v součtu i takové činnosti během jednoho dne dají dohromady poměrně solidní energetický výdej – sám o sobě sice na zhubnutí nestačí, ale pokud se takto hýbat nebudete a budete jíst stále stejně, nejspíše půjde vaše váha nahoru. „Pokud se člověk během dne nehýbe, stoupá riziko zdravotních problémů spojených se srdcem, mrtvicí či rakovinou, a to dokonce i tehdy, když je člověk jinak štíhlý,“ řekla pro web Women's Health praktická lékařka a fitness trenérka Folusha Oluwajana.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Je to malý krok pro domácnost, ale velký pro zdravíFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Co všechno můžete čekat od NEAT aktivity

  • Pomáhá při regeneraci svalů
  • Může pomoci zmírnit stres a zlepšit duševní zdraví
  • Zlepšuje zdraví srdce a cév
  • Pomáhá držet pod kontrolou hladinu cukru v krvi
  • Snižuje riziko vzniku chronických onemocnění
  • Brání zpomalení metabolismu
  • Udržuje vás v kondici
  • Zvyšuje šanci, že se vám podaří zhubnout, pokud o to usilujete
  • Hodí se pro každého, nevyžaduje žádné speciální dovednosti

„U osob se sedavou prací je velmi těžké navýšit denní pohybovou aktivitu, zvláště pokud do práce ještě jezdí autem a nemají žádného domácího mazlíčka, který by je alespoň nutil ke každodenním procházkám. Takoví lidé velkou část své pracovní doby nebo i celého dne prosedí, tím pádem nespalují ani tolik energie a přibírají na váze, uvádí osobní trenérka a spolupracovnice iniciativy Vím, co jím Alena Vídeňská.

V takovém případě je nutné jít tomuto typu aktivity naproti. To znamená: nejezdit všude autem, zapomenout na výtah a pořádně se čas od času protáhnout, když máte třeba home office a žádný důvod křepčit kolem domácnosti. Dejte si třeba i pár dřepů nebo krátkou procházku (ke kontejneru s papírem a podobně) – například v momentech, kdy byste jinak prokrastinovali na Instagramu. Dřepy by se sice daly zařadit do cvičení, ale tady jde o to, že jimi suplujete běžnou aktivitu, k níž se ten den nedostanete. Smysl má třeba i to, že si občas půjdete pro sklenici vody, zalijete květiny nebo složíte hromádku prádla.

Tři tisíce kroků denně? To je prostě málo

Mimochodem –⁠ roli může hrát i taková věc, zda při sledování seriálu sedíte nebo ležíte, v prvním případě vydáte energie o trochu více, zvláště pokud byste si sedli místo na gauč na gymnastický míč. Rozdíl je samozřejmě malý, ale ono se to během dne nasčítá.

Zaměřit se na NEAT může být podle odborníků důležité zejména pro lidi, kteří ujdou denně méně než pět tisíc kroků nebo chodí méně než půl hodiny v kuse denně. Je samozřejmě fajn, že chodíte dvakrát týdně do posilovny nebo plavat, ale nestačí to. „Pokud je téměř veškerá vaše aktivita během týdne to, že si zajedete autem na hodinu třikrát týdně do fitka a myslíte si, že žijete aktivně, není tomu tak. NEAT představující kalorie spálené běžnými aktivitami mimo cvičení je pro náš výdej důležitější položkou než samotný sport,“ doporučuje web GymBeam.cz

Intenzivní pohybová aktivita kombinující rychlé tempo a posilování je nicméně rovněž důležitá – kvůli efektivnímu spalování tuků, udržování kondice a také kvůli budování svalů. Ty potřebujete i proto, aby vaše NEAT aktivita byla efektivnější, pokud jde například o spalování tuků. Týdně byste kromě NEAT pohybu měli mít alespoň 150 minut intenzivní pohybové aktivity plus dvakrát týdně posilování.

Reklama

Načítám