Hlavní obsah

Hubnutí a přechod: Přibírání hrozí hlavně na břiše a lepší je zhubnout předem

Foto: IKO-studio, Shutterstock.com

Foto: IKO-studio, Shutterstock.com

Reklama

Není pravda, že každá žena musí v době klimakteria přibrat, ale bohužel je to dost pravděpodobné. Má proto smysl se na toto období připravit předem, zhubnout nebo aspoň dostat tělo do kondice a nakopnout spalování. Zvláště důležité by to mohlo být pro ženy s velkými ňadry – v přechodu mohou tyto partie ještě nabýt na objemu, a jakmile se tak stane, shodit je v podstatě nejde.

Článek

Ačkoli některé výzkumy naznačují, že se výrazné zpomalení metabolismu mezi čtyřicítkou a padesátkou nemusí týkat úplně každého, pro většinu lidí to podle odborníků platí „Kvůli hormonálním změnám souvisejícím s přechodem se tuk začíná ve srovnání s dřívějškem mnohem více ukládat do dutiny břišní,“ vysvětluje odborník na výživu Pavel Suchánek ze společnosti FitBee.

Tři až čtyři kila, pět až šest centimetrů

Co vlastně lze od přechodu čekat, pokud jde o vaši váhu nebo postavu? Tím se zabývala mimo jiné velká zámořská studie označovaná jako SWAN. Ta dospěla k závěru, že ženy během období premenopauzy a menopauzy přiberou průměrně 3,4 kg tukové hmoty a 5,7 cm v pase. To nezní zase tak hrozně, ale je to průměr, u někoho to může tím pádem být podstatně více.

Na nic nečekejte

„Aby ženy nepřibíraly, musí méně jíst, ale nestačí to, zásadní je zvýšení výdeje energie, aby se tento tuk spaloval, a zároveň cvičení, zejména posilování, kterým si ženy budují svaly, což také napomáhá vyššímu spalování,“ vysvětluje Suchánek. Podle něj ale nemá cenu čekat, až se postava začne měnit a kila naskakovat, ideální je změnit životní styl ještě před tím, než se klimakterium přihlásí o slovo. Zároveň důrazně varoval před hladověním, to může naopak metabolismus ještě více zpomalit.

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

V období přechodu se ženám tuk začíná více usazovat v oblasti břichaFoto: Miss Ty, Shutterstock.com

Na co se zaměřit

Pokud jde o cvičení a pohyb, ideální je kombinace rychlejších aktivit spalujících tuk se skutečně důkladným posilováním, například s pomocí činek. Nemusíte hned chodit pravidelně do posilovny, ale není od věci si od někoho alespoň jednou nechat ukázat a vysvětlit, jak takové cvičení má vypadat – posilovat byste měli ideálně třikrát až čtyřikrát týdně. Mezi spalovací aktivity patří rychlá chůze, plavání ve vyšším tempu v teplejší vodě a samozřejmě i běh. Pokud vás ale neláká, není nutné se do něj pouštět, je to mimo jiné dost velká zátěž na klouby, zvláště na nevhodném povrchu. Shodit nebo si udržet postavu lze i bez něj.

Postava se mění

Bez ohledu na to, kolik přiberou, se ale většině žen změní postava, přesněji řečeno způsob, jakým se jim v těle ukládá tuk – přibude ho kolem pasu, který přestává být vyrýsovaný, a postava se mění z tvaru přesýpacích hodin spíše na jablko. Samozřejmě individuální rozdíly existují.

Nemá však smysl kvůli tomu panikařit, protože nevhodnou snahou o zhubnutí i může žena zadělat na váhový přírůstek o hodně větší, než by bývalo bylo nutné. „Mnoho žen začne zkoušet různé velmi přísné a rychlé diety, čímž si rozhodí metabolismus. Když s takovým hubnutím skončí po tom, co jsou s váhou spokojené, nebo proto, že už ji déle nezvládnou držet, dostaví se jojo efekt a namísto přirozeného příbytku tří kil mají navíc deset, dvacet kilo,“ popsala Iva Málková ze sdružení STOP obezitě. Podle ní jsou v tomto ohledu rizikové například populární low carb nebo keto diety.

Reklama

Související témata:

Načítám