Hlavní obsah

Do sedmi let nemluvil. Osmnáctiletý autista natáčí videa a má přes čtyři tisíce sledujících, jeho sen je 100 000!

Foto: Archiv Marka Slouky

Foto: Archiv Marka Slouky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marek, který do sedmi let nemluvil, začal před čtyřmi lety se svým otcem natáčet videa, která mu pomáhají v jeho hendikepu. Z jeho 119 příspěvků drží na YouTube rekord video z Hranické propasti, které má přes 7600 zhlédnutí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Marek Slouka z Olomouce už nasbíral přes čtyři tisíce odběratelů. Osmnáctiletý mladík trpí autismem, ale točí videa z nejrůznějších míst a dává je na YouTube. Podle jeho otce Miroslava Slouky mu to pomáhá v překonávání hendikepu. Nápad vznikl před necelými čtyřmi lety. „Marek byl přilepený k počítači a neustále sledoval nějaká videa, legrace a pubertální hlášky. A mě jednou napadlo, jestli nechce něco do mobilu natočit také, a tak vzniklo jeho první video,“ popisuje začátky Markův otec.

Společné dílo se daří

V té době chodil Marek k logopedovi a tomu se video moc líbilo. Doporučil tuto formu jako skvělou motivaci pro snahu líp mluvit. Nejprve vznikly několikasekundové spoty, na které spontánně navázala videa z víkendových výletů, která si postupně našla své odběratele. Markovi tento koníček prospívá. Až do svých sedmi let totiž vůbec nemluvil a natáčení spotů mu pomáhá lépe se vyjádřit. „S cizími lidmi se zatím téměř nedomluví. Na videích je sice vidět, že mluví, ale to je buď čtený text, nebo opakování mnou právě vyřčené věty. Já ale doufám, že se jeho synapse postupně podaří propojit,“ věří Markův otec.

Foto: Archiv Marka Slouky

Marek se svou rodinou rád cestuje a natáčí videaFoto: Archiv Marka Slouky

Záběry vybírá Marek

„Přípravu a rešerši informací dělám já, Marek vlastně natáčí jednotlivé záběry a čte texty, které mu píšu. Postprodukci děláme společně tak, že Marek vybírá záběry a já to pak doladím, přidám případnou hudbu a vyvěsím na YouTube kanál, což by Marek svedl také, ale je rád, že videa jsou díky mé snaze propracovanější,“ poodhaluje společnou práci otec.

Diváci mu fandí, sdílení videí by pomohlo

V současnosti má Marek na kontě 119 videí. Většina z nich má přes tisíc zhlédnutí a rekord drží video z Hranické propasti, které dosáhlo 7600 zhlédnutí. „Bohužel chápu, že asi málokdo bude sledovat špatně vyslovujícího autistu, jak vypráví o nějakém městě, a bude z toho šílet radostí, ale doufal jsem, že počet sledujících pomaličku poroste. Markovým snem je 100 000 sledujících. Moc by mu pomohlo sdílení jeho profilu nebo některého videa na facebooku,“ říká otec. „Spousta sledujících jsou lidé empatičtí, máme pěkné děkovné komentáře i od známých osobností, asi nejvíce si cením dlouhodobé přízně herce Davida Matáska, který nám videa pravidelně lajkuje,“ říká s radostí otec.

Pobyt v přírodě chlapci svědčí

Otec se synem spolu jezdí na různá místa. Mezi jejich nejzajímavější videa patří představení Markova rodného města Zábřeh. „Točili jsme také v Olomouci či v Prostějově, referovali jsme o našich výletech na Kelčský Javorník, Štramberskou Trúbu, o Sanatoriích Klimkovice a velkou letní doménou byly rozhledny. Má to hned několik pozitivních důvodů, jednak se jedná o pohyb na čerstvém vzduchu a hlavně je Marek odpojen od všech digitálních technologií, na kterých je dost závislý,“ vysvětluje přínos natáčení Miroslav Slouka. Jeho přáním je, aby se Markův YouTube kanál dostal nejen mezi lidi, kteří jsou nějakým způsobem přímo spojeni s autismem, ale i lidi, kteří o autismu téměř nic nevědí.

Foto: Archiv Marka Slouky

Marek na jednom ze svých natáčení. Videí má už 119Foto: Archiv Marka Slouky

O autismu je nutné mluvit

Většina autistů s těžší formou se není schopna o sebe plnohodnotně postarat. „Jako člen komunity rodičů autistických dětí se často setkávám s vyhořením, kdy je rodič naprosto vyčerpán neustálou péčí, bohužel se setkávám i s velice smutnými příběhy, kdy jsou autisté s těžkou formou rodičům dokonce nebezpeční,“ vysvětluje Markův otec. Velkým problémem pro autistické dítě je i to, když rodiče, kteří o něj celý život pečují, zemřou. Různé ústavy a domovy pro osoby se zdravotním postižením se o speciální potřeby autistů nedokážou dostatečně postarat, a proto je mnohdy odmítají. „Je nutné o autismu především hovořit a naše videa jsou jednou z možností,“ uzavírá otec.

Načítám