Hlavní obsah

Jak bojovat se ztrátou energie, únavou a depkou? Biohacking vás naučí žít zdravě a v pohodě

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítíte se unavení, dobrá nálada se vám vyhýbá a nejraději byste se odebrali k zimnímu spánku? Podzim je náročné období – nedostatek světla, pohybu na čerstvém vzduchu i sociálních kontaktů má vliv na energii i rozpoložení. Prozkoumejte své tělo i mysl a jděte na to přes biohacking!

Článek

Pro někoho je podzim barevné roční období, těší se na dýňovou polévku a pohodu pod dekou. Jiní jsou překvapení, jak jim rapidně ubyde energie a zhorší se nálada. Patříte do druhé skupiny? Máme pro vás dobrou zprávu. Pomoct vám může biohacking, tedy vědomé naslouchání a porozumění vlastnímu tělu.

Jak pomůže biohacking

Koučka ze společnosti Soulmio Nikola Šraibová radí zaměřit se na své biologické funkce, spánek, výživu, fyzickou aktivitu nebo zlepšení kognitivních funkcí, prozkoumat mozek a myšlení a zjistit, co vám energii dává a co bere.

Kryštof Jarmar, vědec z podcastu Brain We Are, vysvětluje, že v biohackingu jde především o efektivní zavádění změn do života: nových technik, cvičení či potravinových doplňků. Ty by měly být vědecky podložené a vy byste měli pečlivě zkoumat, jak na vás působí: „Kombinace důkazů a zkušenosti nám dává nástroj, kterým můžeme dlouhodobě optimalizovat své tělo i mysl a spolu s nimi i naše mentální a fyzické zdraví.“

Jak zlepšit kvalitu života

Nejdřív si musíte říct, proč chcete kvalitu života zlepšit, a poté vědomě prozkoumat svoje tělo a mysl a zjistit, na co reagují. A nepočítat s tím, že do týdne bude hotovo. Připravte se dělat průběžně malé krůčky. Začněte tím, že si povedete poznámky, jak vaše tělo reaguje na stravovací návyky, jak se cítíte po spánku na různých typech matrace nebo po určité fyzické aktivitě. Můžete k tomu použít i fitness hodinky či různé aplikace.

Wellbeing jako priorita

Zjistili jste, co na vás funguje? Je čas převést nové návyky do praxe. Mějte sami sebe pod kontrolou, naplňujte svoje potřeby. Nikola Šraibová radí monitorovat důležité oblasti, kvalitní spánek, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a čas na sebe a své blízké: „Když se neopečujete, nebude z toho profitovat nikdo, ani vy, ani nikdo jiný.“

Co považuje za zásadní Kryštof Jarmar? Využívejte plejádu nástrojů, které vám pomohou s tvorbou energie. O to se v našem těle starají mitochondrie. Podpoříte je pozitivním stresem, který je „krátkodobý, ale dlouhodobě posiluje organismus“. Zařaďte do svého dne pravidelný pohyb, silový trénink, funguje i sauna, ledová sprcha nebo různé dechové metody.

Foto: Mr. Tempter, Shutterstock.com

Sauna je skvělá jako způsob odpočinku i na posílení imunity a funguje jako pozitivní stres na buňkyFoto: Mr. Tempter, Shutterstock.com

Biohacky, které změní váš podzim

Možná jste v létě jeli na plný plyn, ale toto tempo na podzim není udržitelné. Krátké dny a dlouhé noci, méně pohybu, uplakané počasí i tíhnutí k těžší a kaloričtější stravě způsobují nedostatek energie a splín. Pro podzim je však přeřazení organismu na nižší rychlost přirozené. Tělo potřebuje více odpočívat, proto se nesnažte zbytečně přepínat, doporučuje Nikola Šraibová.

Ospalost a malátnost je podle Kryštofa Jarmara způsobena mimo jiné tím, že na mozek déle působí melatonin, noční spánkový hormon: „Pokud chcete prosperovat v podzimních měsících, nastavte si pravidelný odpočinek, po kterém je v tomto období i větší tělesná i mentální poptávka.“

Jak (bio)hacknout podzim

  1. Vystavte se slunečnímu světlu, které nastavuje vnitřní biologické hodiny a ovlivňuje energii během dne. Vyjděte po probuzení na 2–5 minut na čerstvý vzduch, zkuste i světelnou terapii, jež podpoří psychiku.
  2. Doplňte vitamin D, který se postupně přestává produkovat ze slunečního záření a je zásadní pro imunitu a vitalitu.
  3. Dopřejte si saunu. Je to spojení příjemného s užitečným, sauna zapíná opravné a posilující mechanismy těla.
  4. Dodržujte pitný režim.
  5. Zahrňte do stravy sezonní potraviny, jako jsou jablka, hrušky, dýně, ořechy, brambory, které posílí imunitu na zimu. Zahřívejte organismus spíše teplejšími pokrmy.
  6. Sledujte pravidelný spánkový režim a kvalitu spánku.
  7. Pracujte s dechem. Zkuste třeba krabicové dýchání (box breathing), tato technika pomáhá redukovat stres, uvolnit se a zlepšit koncentraci.

Načítám