Hlavní obsah

V lehkých případech pomůže kus chleba, někdy je ale třeba volat záchranku. Co dělat s malátností

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Malátnost by se dala popsat jako ospalost, únava, nedostatek energie či neschopnost se soustředit a může se přidat i motání hlavy a lehké závratě. Člověk se cítí utlumený jak mentálně, tak fyzicky, a v krajním případě může dokonce omdlít. 

Článek

Malátnost omezuje schopnost přemýšlet, podávat fyzické výkony nebo se soustředit na náročnou činnost. Velice často jsou projevy malátnosti spojeny s banálními příčinami, jako je třeba nedostatek tekutin či nízká hladina cukru v krvi způsobená hladověním. Objevují se také často u lidí s nižším krevním tlakem, vliv mívají i změny atmosférického tlaku či třeba bolest hlavy, případně se tak ohlašuje nastupující viróza.

Někdy však může být malátnost příznakem vážného onemocnění, a proto ji není radno podceňovat. Co by vás mělo varovat?

Jak si poradit s malátností a slabostí

* Sedněte si a dejte si svačinu. Ideální bude chléb se sýrem nebo šunkou a čerstvá zelenina, tato kombinace potravin stabilizuje hladinu krevního cukru. A k tomu se pořádně se napijte – dejte si tři deci vody.

* Pomůže vám i nápoj s kofeinem: dokáže krátkodobě zvýšit krevní tlak a rychle povzbudí.

* Lehněte si a nohy zvedněte do výšky anebo se vsedě předkloňte. Tak krev rychleji okysličí mozek a vy se budete cítit lépe.

* Je-li malátnost následek bolesti hlavy, pak je nejlepší si lehnout, užít lék na bolest a usnout. To ne vždy jde, ale rozhodně prospěje, když si uděláte malou přestávku, otevřete na sebe na chvíli okno a na 10 minut zavřete oči – a především se nedívejte do mobilu ani na jinou obrazovku.

Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Často je silná náhlá slabost způsobena jen nedostatkem tekutin či nízkou hladinou cukru v krvi, proto je první pomoc jednoduchá: napijte se a dejte si svačinkuFoto: Pheelings media, Shutterstock.com

Vážnější příčiny malátnosti

Jste vyspalí, nemáte hlad, žízeň ani horečku a nebolí vás hlava? A navíc jste se podobně nikdy necítili, případně se nepříjemný stav opakovaně vrací? Pak je třeba začít pátrat po příčině. Za potížemi se může skrývat mnoho diagnóz a laik nemá šanci je rozeznat.

Problémem může být nádorové onemocnění, snížená funkce štítné žlázy, ale třeba také potíže s krční páteří nebo nedostatek železa. Zvláště u dospívajících je pak nutné pomyslet na poruchy příjmu potravy, jako je anorexie, bulimie nebo ortorexie.

Vyšetření a léčba

Malátnost vrací a nic vám nepomáhá? Je namístě navštívit praktického lékaře. Pravděpodobně vám změří tlak, udělá laboratorní vyšetření a možná vás pošle na neurologii. Tam byste měli jít i v případě, že potíže sice nejsou velké, ale opakují se.

Malátnost a slabost: Kdy volat sanitku?

Jestliže váš mozek nefunguje jako vždy, jste malátní, ale máte třeba i další příznaky, jako je brnění ruky, špatná výslovnost nebo tuhnutí v obličeji případně poklesnutý koutek, neváhejte a ihned si zajistěte záchranku! Může jít o mozkovou mrtvici a v tom případě jde doslova o minuty.

Malátnost

  • Příčiny: dehydratace, nízká hladina cukru v krvi, nízký tlak, počasí, bolest hlavy, viróza, nádorové onemocnění, snížená funkce štítné žlázy, potíže s krční páteří, nedostatek železa, poruchy příjmu potravy.
  • Jak si pomoci sám: dejte si svačinu a alespoň tři deci vody, pomůže nápoj s kofeinem, okysličte mozek: lehněte si s nohama do výšky nebo se v vsedě předkloňte, otevřete si okno a pusťte na sebe čerstvý vzduch.
  • Kdy jít k lékaři: Pokud si nejste jisti příčinou, jděte k praktikovi. Přidává-li se k potížím brnění ruky, špatná výslovnost nebo tuhnutí v obličeji případně poklesnutý koutek, neváhejte a ihned si zajistěte záchranku.

Reklama

Načítám