Hlavní obsah

10 potravin proti podzimní únavě: Čokoláda zlepší náladu, ryby vyženou zánět a zelený čaj nabudí

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim je krásná a zároveň náročná část roku. Když se dny krátí a teploty klesají, mnoho lidí začne pociťovat podzimní únavu a ospalost. Jedním z hlavních důvodů je změna světelných podmínek, která ovlivňuje hladinu hormonů. Naštěstí se můžete bránit vhodnou stravou, která je navíc i chutná.

Článek

Zdravá strava sice dokáže s únavou zatočit, sama o sobě ale zázračným lékem vždy být nemusí. Doporučuje se kombinovat ji s pravidelným cvičením a dostatečným spánkem. Také byste měli dbát na správný pitný režim a vyhnout se dehydrataci. Nedostatečné doplňování tekutin totiž spousta lidí podceňuje – a právě to často způsobuje samo o sobě vyčerpanost.

Zde je seznam potravin, které vám pomohou zvýšit energii a vitalitu během podzimních měsíců:

1. Ovoce a zelenina bohaté na vitamin C

Vitamin C je známý pro svou schopnost posilovat imunitní systém a bojovat proti únavě. A jeho skvělý zdroj představují citrusové plody, jako jsou pomeranče, citrony a grapefruity. Stejně tak kiwi, brokolice a papriky. Tento vitamin nejenže zlepšuje obranyschopnost proti nemocem, ale také dodává energii.

Foto: Shutterstock.com

Pomeranče jsou skvělý zdroj vitaminu CFoto: Shutterstock.com

2. Luštěniny

Luštěniny jsou bohaté na vlákninu a patří mezi nejlepší rostlinné zdroje bílkovin. Jedná se o důležité živiny pro udržení svěžesti a vitality. Luštěniny obsahují také složené sacharidy, které dodají energii na delší dobu. Fazole, čočka a cizrna jsou proto výborná podzimní volba – mohou být součástí polévek, salátů, nebo dokonce sytého hlavního jídla.

3. Ořechy a semena

Ořechy, jako jsou vlašáky, mandle či lískové oříšky, a lněná i dýňová semínka jsou plné zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Tyto živiny vám pomohou udržet dlouhotrvající pocit sytosti a poskytnou energii. Můžete je konzumovat samostatně jako svačinu nebo je přidat do ovesné kaše, jogurtu či salátu. Ořechy se hodí i do slaných jídel a k masu.

4. Ryby

Ryby, zejména losos, jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Tyto zdravé tuky podporují mozkové funkce a snižují únavu. Dále pomáhají udržet normální činnost srdce a vyhnat chronický zánět. Snažte se zařadit ryby a mořské plody do jídelníčku alespoň dvakrát týdně.

5. Banány

Banány jsou nejen chutná a praktická svačina, ale také obsahují draslík, který je důležitý pro správnou funkci svalů a nervů. Nedostatek draslíku může vést k pocitu únavy a křečím, takže banány jsou úžasná volba pro osvěžení a obnovení energie.

6. Celozrnné potraviny

Celozrnný chléb, hnědá rýže, ovesné vločky a quinoa jsou bohaté na komplexní sacharidy. Ty se tráví pomaleji a udržují stabilní hladinu cukru v krvi, což vám pomáhá vyhnout se únavě způsobené jejími prudkými výkyvy. Zároveň patří mezi nejlepší zdroje vlákniny, která podporuje trávení.

7. Avokádo

Toto ovoce je plné zdravých tuků, zejména mononenasycených, které pomáhají udržet stabilitu hladiny cukru v krvi a podporují energii. Avokádo můžete přidávat do salátů a sendvičů nebo si připravit guacamole.

Foto: Shutterstock.com

Zdravé tuky v avokádu pomáhají udržet stabilitu hladiny cukru v krvi a podporují energiiFoto: Shutterstock.com

8. Mléčné výrobky a jogurt

Mléčné výrobky obsahují vápník, který je důležitý pro zdravé kosti a svaly. Dále obsahují bílkoviny – poskytnou vám zdravou energii. Volte především nízkotučné varianty, abyste omezili příjem nasycených tuků. Anebo si vyrobte domácí živý jogurt.

9. Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje kofein – a účinky kofeinu na mozek jsou známé: Probere a povzbudí. Kromě toho zelený čaj nabízí také antioxidanty, které podporují imunitní systém a celkové zdraví. Šálek si můžete vychutnat ráno nebo během odpoledne, večer se mu už raději vyhněte.

Foto: Shutterstock.com

Zelený čaj obsahuje antioxidanty, které podporují imunitní systémFoto: Shutterstock.com

10. Hořká čokoláda

Hořká čokoláda posiluje imunitu, obsahuje kofein a její konzumace způsobuje, že se v mozku uvolňují látky, které zlepšují náladu (endorfiny). Malé množství čokolády tak může být skvělý způsob, jak si dopřát potěšení a zvýšit svou životní energii. Dbejte ale na to, abyste si ji dopřávali s mírou.

Pokud se vaše podzimní únava nelepší nebo máte dlouhodobé problémy se spánkem a energií, měli byste se poradit s lékařem. Únava může být příznak nějakého zdravotního problému, který vyžaduje léčbu.

Načítám