Hlavní obsah

Jak se po probuzení cítit svěže, i když je venku tma a zima

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste už od samého rána špatně naladění, protože vstávání do tmy není nic pro vás? Zjistěte, jak si zimní měsíce a nedostatek světla zpříjemnit.

Článek

V zimě je ranní vstávání složitější, protože vás budík vytrhne ze sna, když je venku ještě pořádná tma. Váš organismus je naladěný na spánek, a vy se tak můžete cítit unaveně a malátně a bez důvodu ve špatné náladě. Vlastní tělo ale můžete ošálit a najít potřebnou energii i chybějící optimismus. Jak na to?

Pravidelný režim

Dobrou zprávou je, že tělo si dokáže zvyknout. Mějte budíka nastaveného na stejný čas, ve všední dny i o víkendech. Zkuste také chodit spát ve stejný čas. Tělo se začne na klidné a aktivní fáze dne přirozeně ladit. Před pravidelným časem vstávání se proberete z hlubokého spánku, zazvonění budíku tak nebude drastické jako dřív. Dokonce není těžké natrénovat přirozené buzení a časem nemusíte budík vůbec potřebovat.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Výzkumy potvrzují, že nikoliv délka, ale právě pravidelnost spánku je pro správnou regeneraci klíčováFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Vstaňte na první pokus

Budík sice zazvoní, ale vy ho naučeným pohybem umlčíte, převalíte se na bok a klimbáte v klidu dál, protože za deset minut vás vzbudí další zvonění. Možná máte dobrý pocit z pár minut spánku navíc, ve skutečnosti si ale škodíte. Na chvíli se proberete a zas usnete, a pokud to několikrát zopakujete, budete jen ještě víc unavení. Pokud rovnou vstanete, i když s nechutí, proberete se dříve a tělo vám poděkuje.

Zkuste s tímto zlozvykem skoncovat třeba tak, že si budík umístíte dál od postele, abyste kvůli němu museli vylézt z postele. Otravné zvonění můžete nahradit i oblíbenou písničkou. Máte-li chytré hodinky, možná mají pokročilou funkci buzení ve fázi, kdy váš spánek není hluboký, a bude se vám vstávat mnohem příjemněji.

Rozsviťte si

V zimních měsících nám chybí přirozené denní světlo. Většina z nás vstává do tmy, z práce odchází za tmy, není divu, že nám z toho jde hlava kolem. Právě nedostatek přirozeného světla je jednou z příčin takzvané sezonní afektivní poruchy, která se projevuje zvýšenou ospalostí a smutkem a sníženou produktivitou. Šero totiž v těle podporuje produkci melatoninu, hormonu spánku, který má za úkol tělo klidnit. Je-li venku tma, přirozeně přepíná do odpočinkového režimu, i když ještě není čas jít spát. Umělé světlo dokáže tento proces ovlivnit, musíte ale vybrat správné svítidlo. Příliš intenzivní světlo zářivek například psychiku vyčerpává. Zkuste si místo toho domů pořídit speciální lampu imitující denní světlo a vystavte se jejím paprskům. Některá svítidla umí navodit svítání, pomůže i na ráno nastavit automaticky časované rozsvěcení světel.

Foto: Bacho, Shutterstock.com

Proti zimní únavě pomůže i léčba světlem zvaná fototerapieFoto: Bacho, Shutterstock.com

Napijte se

Po probuzení je třeba co nejdříve doplnit tekutiny. K tomu nejlépe poslouží sklenice vody pokojové teploty, pro tělo je nejpřirozenější. Časně ráno vám úplně neprospěje káva, narušuje totiž přirozený biorytmus, hormonální procesy a vystavuje organismus stresu. Místo ní zkuste sáhnout po bylinkách s povzbuzujícím účinkem bez negativního dopadu. „Známé jsou účinky kustovnice, která je využívaná jako prostředek harmonizující. Můžeme využít i rozmarýn, pomáhá překonávat únavu i zlepšovat depresivní stavy,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Z rozmarýnu a kustovnice můžete udělat čaj, kustovnici můžete zobat i jako sušené ovoce.

Hurá do sprchy

Trochu radikální, ale účinnou metodou probuzení je chladná ranní sprcha. Zaručeně vás probere, prospěje i imunitě. „Je nutné ale vzít v potaz, že to má být hlavně pozvolné. Aby otužování bylo opravdu otužování, je důležitá také pravidelnost, jednou až dvakrát týdně by mělo bohatě stačit. Ideálně si dopřejte chladnou vodu doma ve sprše na jednu až dvě minuty,“ radí MUDr. Rodion Schwarz, praktický lékař pro dospělé z Přílepské ordinace.

Těšte se

Pokud se vám z postele ani trochu nechce, myslete před spaním na vše pěkné, co vás další den čeká. Motivace funguje a když si připomenete setkání s přítelkyní, zastávku v oblíbené pekárně nebo úsměv pohledného kolegy, najdete o důvod víc, proč vyskočit z postele.

Reklama

Načítám