Hlavní obsah

Dejte si ledovou sprchu, zmírní pocit studených nohou i posílí imunitu. Výhody má ale i teplá

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už vás nic horšího za ten den nepotká – i to může být motivací dát si ranní vzpruhu v podobě studené sprchy. Benefitů, které tělu tento rituál přináší, je ovšem podstatně více.

Článek

Že ranní studená sprcha posiluje tělo i ducha, není nijak závratná novinka. Vlastně s tímto věděním nakládají už celé generace otužilců. V čem vám ale opravdu může zlepšit život a jak se promítne do vaší celkové kondice, si rozebereme níže. Tohle jsou hlavní benefity studené sprchy po ránu.

Vlije energii do žil

Mnoho z vás má jistě svůj prověřený způsob, jak se po ránu nakopnout. Studená sprcha sice nemusí být tím nejpříjemnějším (vše je ale otázka zvyku), zato ale jedním z nejvíce efektivních. Pomáhá totiž zvýšit produkci katecholaminů a endokanabinoidů, což jsou hormony, které vám doslova vlijí energii do žil.

Zlepší vám den

Když si sebe představíte pod proudem studené vody, možná vám tvrzení, že právě tohle vám zlepší den, zní velmi nedůvěryhodně. Jenže ono to tak skutečně je. Jedinci v otužování ostřílenější vám to jistě potvrdí. Předpokládá se, že k tomu dochází díky aktivaci nervového systému, tedy neurotransmiterů, jako jsou mimo jiné známé šťastné endorfiny.

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Když přežijete studenou sprchu po ránu, přežijete ten den již všechnoFoto: NotarYES, Shutterstock.com

Posílí imunitu

Otužování je jedním z léty prověřených způsobů, jak skutečně pečovat o tělo, jinými slovy jak soustavně posilovat imunitní systém. Organismus se totiž naučí adaptovat na změny teplot i nepříznivé vnější podmínky, což znamená, že vás pak jen tak nějaké prochladnutí neskolí.

Zlepší krevní oběh

Zchlazení těla, ke kterému díky studené koupeli či sprše dochází, vede k rozproudění krve a celkovému zlepšení její cirkulace v těle. Je to díky tomu, že krev „spěchá“ na povrch pokožky, aby vás prohřála. Výsledkem je nejen lepší prokrvení orgánů, jako jsou játra, ledviny nebo střeva, ale například i zmírnění pocitu ledových rukou a nohou, kterými zejména ženy často trpí.

Foto: kei907, Shutterstock.com

I chladné končetiny pomůže prokrvit studená sprchaFoto: kei907, Shutterstock.com

Rychlejší regenerace

Pravidelná studená sprcha prospěje také aktivním sportovcům, kteří potřebují maximálně urychlit regeneraci mezi jednotlivými tréninky. Nízké teploty přispívají ke zmenšení míry zánětlivých procesů, tedy třeba i zánětů často problematických šlach, zároveň redukují bolestivost a poškození svalstva.

S otužováním začněte postupně

Rozhodně nezačínejte takzvaně z nuly na sto. Zkuste se pár dní mýt studenou vodou v umyvadle. Pak postupně přidávejte sprchu, nejprve vlažnou až teplou vodou, pak na pár vteřin zapněte studenou vodu a opět se vraťte k teplé vodě. Takto můžete postupovat vícekrát. Končete vždy studenou vodou. Důležité je začít od nohou a postupujte nahoru směrem k hlavě. Každý den vydržte pod studenou vodou o pár vteřin déle. Až se propracujete k několika minutám, máte skoro vyhráno. V zimě se doporučuje sprchovat 1–3 minuty, v létě 3–5 minut.

Horká sprcha je taky prima

Na otázku, zda je lepší studená nebo teplá sprcha, vám nedáme jednoznačnou odpověď. Obě totiž mají benefity, a přestože studená se jeví jako zdraví prospěšnější, vždy záleží také na vaší aktuální situaci – například při nachlazení a nemoci je první jmenovaná zcela přirozeně nevhodná, naopak druhá může pomoci. Teplá pára totiž pomáhá uvolňovat ucpaný nos a dutiny a podporuje vykašlávání. Je to také bezpečný způsob, jak zvlhčit namáhanou sliznici nosu.

I když se ale cítíte fit, má smysl si horkou sprchu dopřát. Především z toho důvodu, že je to jeden z nejlepších způsobů, jak zrelaxovat tělo i mysl. Na chvíli se zastavit a dopřát si chvilku klidu pro sebe. Z toho důvodu také horká sprcha, potažmo koupel zmírňuje stres a napětí psychického i fyzického charakteru. Trpíte-li zatuhlými klouby a svaly, také v tomto případě je hřejivá lázeň velmi prospěšná. A doporučuje se také před spaním – pokud máte problémy s usínáním, měla by vám pomoct.

Reklama

Načítám