Hlavní obsah

Jak na krásné selfie? Inspirujte se triky celebrit. Hlídejte si úhel, pozadí i světlo

Foto: Profimedia.cz, Instagram Jennifer Aniston

Foto: Profimedia.cz, Instagram Jennifer Aniston

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fenomén selfie už s námi žije pár let a jeho obliba neslábne. Právě naopak. Vlastní fotku si udělá občas každý, ale víte, jak na ni? Hledejte návod u těch nejzkušenějších, kteří své tváře vystavují prakticky pořád. A dobře vědí, jak je zachytit co nejlépe.

Článek

Pokud považujete selfie za marnivost, vyvedeme vás z omylu. Výzkum zveřejněný letos na jaře v časopise Social Psychological and Personality Science poukázal na to, že vlastní fotku neděláme jen z touhy ukázat světu svou tvář. Zachycení sebe sama v dané chvíli zvyšuje hodnotu události a význam okamžiku. A to mnohem více, než když nás vyfotí někdo další. Podle autorů studie se nesnažíme hezkým snímkem jen ohromit druhé, ale máme k tomu velmi dobré důvody. Často nám slouží jako archiv vzpomínek a k většině takto pořízených fotografií máme pak i velmi vřelý a osobitý vztah. Zkrátka zachytit krásný okamžik nám dělá dobře, i proto se vyplatí naučit se fotit svou tvář co nejlépe.

Jak na hezké selfie?

Není nic horšího než špatný úhel, zní známá hláška královny selfíček Kim Kardashian. „Můj nejlepší úhel je brada dolů a občas se mi líbí boční profil místo přímého záběru. To trochu nakloním hlavu na stranu a hlavně si hlídám osvětlení,“ řekla pro magazín E! News. A že ví, o čem mluví, o tom nepochybujte. Už v roce 2015 vydala knihu se čtyřmi stovkami svých selfie fotografií, které nabídly i pohled do zákulisí jejího pestrého života.

Příkladů celebrit, které se naučily dokonale zvěčnit svou tvář, a pobavit tak fanoušky, bychom ale našli mnohem víc. Jednou z nich je i Jennifer Aniston. Její loňská fotka z pláže, kde je zcela nenalíčená, obletěla svět a stala se inspirací pro všechny, kdo touží po hezkém selfie z dovolené.

Krásná a mladá jako Michelle

V posledních dnech ale nejvíc rozvířila sociální sítě pětašedesátiletá Michelle Pfeiffer. K přivítání svého třímiliontého fanouška na Instagramu zveřejnila své dokonalého selfie bez make-upu, kde vypadá skutečně famózně. Komplimenty k fotce se jen hrnuly. „Ty skutečně nestárneš,“ zněl jeden. „Takové krásy zvenku i zevnitř,“ ozval se další v kometáři. „Děkuju za inspiraci,“ napsal jiný. Pokud si při pohledu na ni říkáte, kolika filtry fotku prohnala, pak vězte, že možná žádným. Z obrázku to není poznat, ale zdá se, že využila jen jednoduchý trik. Vyfotila se vleže, ovšem s tak šikovným pozadím, že se zdá, že sedí. Při záběru shora se totiž automaticky vyhladí všechny vrásky, rysy nic netáhne dolů, takže obličej působí vyhlazeně. Navíc při podrobnějším prozkoumání fotky zjistíte, že je lehce rozostřená. A to je další ze zaručených způsobů, jak si na fotografii ubrat pár let. Co kromě toho můžete udělat ještě?

Nastavení telefonu

Většina dnešních chytrých telefonů nabízí režim focení portrét, který už v sobě má zabudovaný filtr pro mírné vylepšení tváře a lehké rozmazání pozadí, které obrázek také automaticky vylepší. Pokud tedy můžete, foťte na tento režim. Fotku už pak příliš neupravujte, následné filtry většinou nepůsobí přirozeně. A hlavně se nesnažte vymazat si všechny vrásky do podoby voskové panenky, to působí skutečně směšně.

Správná strana

Nikdo z nás nemá absolutně souměrnou tvář, proto si vyzkoušejte, z které strany vám to sluší víc. A z té se pak vždycky zabírejte. Důležitý je samozřejmě i úhel. Pozor si dejte na podbradek, naopak vrásky kolem očí jsou sexy, takže se nebojte usmát.

Úhel a světlo

Jak už zmínila Kim Kardashian, dobrý úhel je základ. Proto se snažte držet mobil co nejdál od sebe a ruku vždy alespoň trochu zvedněte. Focení shora omlazuje a zeštíhluje tvář, zespodu působí zcela opačně. Pozor si dejte také na světlo. Mělo by být měkké a tlumené, rozhodně se nefoťte pod zářivkami a podobně ostrým bílým světlem. Nejhezčí obrázky venku vznikají při takzvané zlaté hodince, tedy zhruba hodinu před západem slunce. Lichotí pleti a tlumí vrásky.

Vhodné pozadí

Co je vidět na fotce za vámi, je nesmírně důležité. Rozhodně by vám neměla trčet z hlavy lampa, strom či cokoli podobného. Zato se nebojte jako Jennifer Aniston zkusit trik s oříznutím tváře nebo aspoň posunutím obličeje ke kraji obrázku, aby vyniklo moře, hory či cokoli dalšího za vámi. Fotka pak působí mnohem stylověji.

Načítám