Hlavní obsah

Nejčastější letní chyby, kterými si zaděláváte na vrásky: Hodně ovoce, špatný make-up i faktor

Foto: Rido, Shutterstock.com

Foto: Rido, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete slunce a opálenou pleť? Pak si dejte pozor, aby vám po létě nepřibylo zbytečně více vrásek! Víme, které chyby nejčastěji děláte a co byste rozhodně měli v druhé polovině léta vylepšit!

Článek

O tom, že s přibývajícím věkem vrásky přirozeně přibývají, není pochyb, ovšem jednou z největších příčin tvorby vrásek je sluneční svit a nevhodná strava. Zkuste se zamyslet a dát si v druhé polovině léta pozor na to, zda se nedopouštíte některého z následujících prohřešků.

1. Málo pijete a jíte zbytečně moc ovoce

Sluneční paprsky, výkyvy teplot kvůli klimatizaci, chlór, sůl v moři a dlouhé hodiny venku, to vše pokožku zatěžuje a vysušuje. Nejen kvůli tomu je v létě ze všeho nejdůležitější pitný režim. Pořiďte si nějakou pěknou lahev, naplňte ji vodou a noste stále u sebe. Pak budete mít přehled, kolik jste toho vypili.

Dbejte i na dodržování vyváženého jídelníčku. Do něho sice patří ovoce, kterého je létě nadbytek, ale pozor, s mírou. Obsahuje zhruba z 90 % vody, ale také vitaminy, vlákninu a cukry, dodá tedy poměrně dost energie. Obezita stav pleti zhoršuje, cukry navíc způsobí jev zvaný glykace pleti, kdy začne docházet k úbytku kolagenových a elastinových vláken, která udržují kůži pevnou a bez vrásek. 

„Ovoce je vhodné spíše jako doplněk stravy, nikoliv základ – na rozdíl od zeleniny. Ovoce postačí jíst 2 kusy denně,“ upozorňuje Marcela Blechtová, fitness trenérka a odbornice přes zdravé stravování. V létě doporučuje zařadit do jídelníčku hlavně avokádo, vejce, lososa, olivový olej, ořechy a semínka. Omega-3 mastné kyseliny v nich obsažené totiž udržují pleť hydratovanou a naopak v produkci kolagenu pomáhají.

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Na vrásky má vliv i to, co jíteFoto: Evan Lorne, Shutterstock.com

2. Neřešíte prevenci, ale až následnou péči

Častou chybou je také nedostatečná prevence. Většina lidí řeší až spálenou kůži či sluneční vyrážky, ale to už bývá většinou pozdě. O pokožku je třeba pečovat po celý rok a řádně ji hydratovat zevnitř i zvenku, pak se s letním vedrem lépe vyrovná. To samé platí ve dnech, kdy je pod mrakem nebo kdy se na slunce nechystáte. Kůži promašťujte oleji i tělovými mléky. Při zarudnutí je vhodný krém bohatý na vitamin E, který působí jako silný antioxidant a zklidňuje pokožku. Obličej si zaslouží minimálně jednou týdně navíc hydratační masku.

„Nyní v půlce léta si můžete dopřát také mezoterapii, která bývá na estetických a dermatologických klinikách jednou z hojně vyhledávaných metod hydratace pleti. Při ní se výživné látky dostávají pomocí mikrojehliček do hlubších vrstev kůže a tu hydratují zevnitř,“ vysvětluje Helena Reisingerová, dermatoložka kliniky Mediestetik. Cena se pohybuje mezi 5 až 10 tisíci korun.

3. Na slunci jste i přes poledne

V létě by mělo platit základní pravidlo zdravého opalování, které však mnozí málokdy dodržují. Pobyt na slunci byste totiž měli přes poledne úplně vynechat a obličej byste měli mazat nejvyšším faktorem. Na dovolené je pak dobré pokožku vystavovat slunečním paprskům jen pozvolna. „UV paprsky vaši pleť hodně vysušují a sluneční záření má dopad na všechny vrstvy kůže. Opalovací krémy navíc chrání pokožku i před výskytem nechtěné pigmentace,“ upozorňuje dále Reisingerová.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Pobyt na přímém sluníčku je ideální v dopoledních a pak až v odpoledních hodinách. Mezi 11 a 15 hodinou si klidně dejte siestuFoto: Rido, Shutterstock.com

4. Vybíráte špatný ochranný faktor

Důležité je vybrat správný opalovací krém. „Doporučuji takový, který poskytuje širokospektrální ochranu vůči UVA a UVB záření, brání tak tvorbě pigmentových skvrn i vrásek a zároveň obsahuje například bambucké máslo, jež dodává pleti hloubkovou výživu,“ radí Andrea Vaníčková z BiOrganica.

Také pozor na ochranný faktor. Jeho výši určuje i váš fototyp. „Největší pozor by si měli dávat lidé s fototypem I, pro který je charakteristická nápadně světlá pleť posetá pihami, zrzavé či jemně nazrzlé vlasy a světlé oči. Doporučená doba nechráněného slunění u tohoto fototypu se obvykle pohybuje mezi 5 až 10 minutami. Její délku můžete prodloužit aplikací vhodného opalovacího krému,“ doplňuje Vaníčková s tím, že pro citlivé jedince jsou vhodné také minerální filtry bez zbytečné chemie. Ty pokryjí pokožku pouze na povrchu a zbytečně nepronikají do těla.

5. Nevhodně se líčíte i odličujete

V létě by mělo být vaše líčení odlehčené, aby zbytečně nezatěžovalo pokožku. Nepoužívejte tedy make-upy, které pokožce neumožňují dýchat a vylučovat toxiny. „Pleť se pak ucpává, mohou vznikat pupínky, dermatitidy. Tato zátěž zároveň i urychluje stárnutí pleti a tvorbu vrásek,“ popisuje problém Andrea Vaničková. Vhodnou alternativou jsou podle ní například BB krémy s lehčí texturou.

I pokud se v létě nelíčíte, večer pleť důkladně vyčistěte od všech zbytků krému, písku, soli z mořské vody a potu. „Všech nečistot vás perfektně, a přitom velmi šetrně zbaví moderní mycí kosmetické přípravky s obsahem AHA kyselin. Doporučuji je používat nejen večer, ale i ráno, protože také po noci je třeba zbavit pleť zbytků odumřelých buněk,“ uzavírá Nikol Bárová z české kosmetické společnosti Essenté.

 Nejlepší kosmetika proti předčasnému stárnutí? Začněte hlavně včas!

Reklama

Načítám