Hlavní obsah

Jarní úklid, který vás bude bavit. Uklízejte postupně, odměňte se za námahu a zapojte i děti

Foto: Drpixel, Shutterstock.com

Foto: Drpixel, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem jara přichází i myšlenky na totální refresh bytu. Umýt, uklidit, vyházet nepotřebné… Nemusí jít ale o maraton na celý víkend, práci si v mnohém můžete usnadnit i rozdělit. Následné tipy a triky vám pomohou.

Článek

Proč je jaro spojené s úklidem? Naši předkové úklidové šílenství kolem Vánoc neznali, s vymetáním nahromaděných pavučin, prachu, který se do sednice nanosil, či dalšího harampádí čekali na jaro. Brali jej jako vítání nové sezony a oslavu života. Svou roli samozřejmě sehrávaly i blížící se Velikonoce, na které musela být každá chalupa čistá a upravená. S tím souvisí i velikonoční výzdobamytí oken.

Jak uklízíte vy?

Jako jsou charakteristické různé typy osobnosti, má i k úklidu každý člověk jiný postoj. Který odpovídá tomu vašemu a jak s tím při úklidu pracovat?

1.  Povaleč a prokrastinátor

Máte tendenci úklid odkládat, protože ho nesnášíte a hledáte si nejrůznější důvody, proč ho nezařadit do plánu na víkend? Zaveďte si odměňovací systém. Za každou uklizenou část bytu náležitá odměna! Ať už to bude následující sobota strávená jen s nohama na stole, dobrota, kterou si normálně odpíráte, nebo posezení s partou kamarádů.

2.  Stresař

Donutíte se k úklidu až ve chvíli, kdy se na poličkách hromadí prach a ponožky po projetí podlahy nabírají jinou barvu? Když už se ale k úklidu odhodláte, vezmete to z gruntu a jste schopní omýt i skleničky ze skříněk? Klid! Nepřidělávejte si zbytečnou práci a udělejte si před zahájením úklidu jasný plán, co budete uklízet. Může se totiž stát, že na konci dne budete mít v domácnosti větší nepořádek, než když jste se do úklidu pustili.

3.  Puntičkář

Uklízíte, kdykoli máte volnou chvilku, a stejně vám přijde, že je všude nepořádek? Pravidelné malé uklízení je v mnoha ohledech prospěšné. Vede k úhlednému a zdravému domovu a předchází kolosálním úklidům jako u prvních dvou typů. Ale také to může vést k pocitu, že „nikdy není hotovo“. Udržujte si kontrolní seznam i těchto malých úkolů a po jejich dokončení si je označte. Tímto způsobem budete pravidelně těžit z pocitu, že máte splněno.

Co všechno jarní úklid zahrnuje?

Na to, co všechno by se mělo, ideálně ještě před Velikonoci, stihnout a uklidit, neexistuje jasný mustr. Každý to má jinak. Všeobecně se má ale za to, že by se mělo jednat o větší úklid, než je ten běžný. Na co nezapomenout?

  • Umýt okna a vyprat záclony a závěsy
  • Odstranit pavučiny ze stěn a stropů
  • Vyčistit klasickou a mikrovlnnou troubu
  • Rozmrazit a vyčistit lednici a mrazničku
  • Vyčistit odpady u dřezu, sprchy, vany a umyvadla
  • Vysát pohovku pomocí hubice na čalounění
  • Vyčistit postel. Nutné je pravidelně vyměňovat ložní prádlo. K jarnímu úklidu však patří i čistění matrace. Nejprve ji vysajte, poté poprašte jedlou sodou (matraci osvěží a zbaví bakterií) a nechte ji takto asi hodinu působit. Poté matraci znovu vysajte, otočte a proces opakujte.
  • Zameťte a vytřete pod velkými spotřebiči, jako je lednice nebo pračka.
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

I z výchovného důvodu je vhodné děti do úklidu zapojovat. Dáte jim tím správné návyky a hlavně ukážete, kolik času a úsilí vás úklid stojí.Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Inspirace podle Marie Kondo

I když Japonka Marie Kondo, která se proslavila svou touhou po dokonalé čistotě, už od některých svých zásad upustila, mnohá z jejich doporučení se rozhodně hodí:

1.  Systematický úklid

Neuklízejte podle místností, ale podle druhu úklidu. Jeden den tak ve všech místnostech utřete prach, druhý se zaměřte na uklízení zimního oblečení, třetí na pořádek v papírech apod.

2.  Uklízejte pravidelně

Pamatujte, že všechno má své místo, a uklízejte věci hned potom, co je použijete. Výsledkem nebudou haldy oblečení přes židli, vytahané tři kabelky a dvoje páry bot. Skvěle tento systém platí i na úklid koupelny – po použití sprchy ji hned otřete stěrkou.

Veďte k tomu i vaše ratolesti. Třeba tím, že po čištění zubů je samozřejmost umýt umyvadlo a nenechávat v něm zaschlou pastu.

3.  Minimalismus

Než zahrnete svou domácnost novým spotřebičem, dekorací nebo oblečením, zamyslete se, jestli to skutečně využijete, a hlavně, zda pro daný produkt máte místo. Je to jednoduché – čím méně věcí budete mít, tím menší úsilí budete vynakládat do údržby domácnosti.

A rada na závěr? I při snaze o čistou domácnost platí, že jaké si to uděláte, takové to budete mít. Do úklidu by se měli zapojit všichni členové domácnosti. Půjde to rychleji a vás opustí pocit, že jste na všechno sami. Pokud navíc skutečně nemáte času nazbyt a můžete si to dovolit, není ostuda zaplatit si paní na úklid, která to udělá za vás.

Načítám