Hlavní obsah

Velikonoční výzdoba na stůl za pár minut: věnec ze skořápek, zápichy z vajíček i jarní svícen

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi Velikonoce a zdobíte svátečními dekoracemi byt či dům, ale nechcete strávit dlouhé hodiny jejich výrobou a přípravami? Přinášíme pět tipů na jednoduché ozdoby, které jsou naaranžované během pár chvil a přitom jsou krásné a efektní. A zvládnou je i děti.

Článek

Za týden jsou tu Velikonoce a pravděpodobně si chystáte čerstvou sváteční výzdobu. Nechce se vám za dekorace příliš utrácet ani jejich přípravě obětovat příliš času? Nabízíme vám levné a jednoduché možnosti, jak si pořídit pěkné vlastnoruční ozdoby z toho, co najdete doma, na zahradě anebo na procházce v přírodě.

1. Velikonoční svícen a aranžmá na stůl

Máte doma podlouhlý tác? Využijte ho na velikonoční dekoraci doprostřed stolu a inspirujte se přitom fotografií. Použít můžete malé svíčky ve tvaru vajíček a zajíčků v pastelových barvách a aranžmá krásně doladí i umělé rozkvetlé větvičky, půvabně vypadají i kočičky či proutky vrby.

Foto: Tomáš Rubín

K jaru patří pastelové barvy, tak se jich při zdobení nebojteFoto: Tomáš Rubín

2. Zápichy z vyfouknutých vajíček

Vděčnou ozdobu interiéru představují i zápichy do osení či do květináčů s jarními květinami. Stačí jen veselá zvířátka jednoduše černým a bílým fixem namalovat na vyfouknutá vajíčka a namísto oušek přilepit rozvité pupeny kočiček. Květináč v podobě skořápky je pěkný a zábavný, ale klidně si můžete ozdobit svůj vlastní obal.

Foto: Tomáš Rubín

Jednoduchý zápich na špejli ozdobí nejen květináče s primulkami či velikonoční osení na stole, ale i pokojovky, které máte na parapetu po celý rokFoto: Tomáš Rubín

3. Jarní věnec na stůl ze skořápek

Bude vám stačit pět až šest vajíček, nejhezčí jsou bílá. Rozsekněte je zlehka nožem na dvě půlky, skořápky vymyjte, nechte vyschnout a pak je k sobě postupně a opatrně slepte tavnou pistolí, aby vznikl kruh. Položte ho na talíř či dortový podnos a střed vyplňte třeba dekoračním mechem z hobbymarketu. Skořápky naplňte drobnými kvítky, větvičkami i pírky (zkrátka tím, co se vám líbí a máte po ruce) a do středu postavte tradiční velikonoční kuřátka.

Co s vyklepnutými vejci? Ze žloutků je skvělý velikonoční beránek a z bílků hned měkké mrkvové kokosky pro koledníky.

Foto: Tomáš Rubín

Věnec ze skořápek můžete nazdobit dekorativními větvičkami i pírkyFoto: Tomáš Rubín

4. Jarní dekorace ve skle

Nemáte k ruce velkou skleněnou vázu ani dózu? Nevadí. K této jednoduché a přitom luxusně působící dekoraci lze využít i větší sklenici od okurek. Naplňte ji dekoračním mechem, zapíchněte do ní maličkou pomlázku (či pěkné větvičky) a přidejte třeba keramického zajíce, slepičku či vejce – zkrátka něco krásného a jarního. A protože drobná LED světýlka nic nezkazí, zkuste je jednoduše vložit do vázy: během velikonoční vigilie vás potěší.

Foto: Tomáš Rubín

K mechu přihoďte klidně i pár sedmikrásekFoto: Tomáš Rubín

5. Velikonoční svíčky ze skořápek

Z vaječných skořápek lze také hravě vyrobit jednoduché svíčky. Buď do nich můžete nalít rozehřátý vosk a zapíchnout knot, nebo prostě vyjměte čajové svíčky z hliníkových kalíšků a vložte je do rozpůlených skořápek. Pak už je jen naaranžujte na kousek umělé trávy či mechu a obložte umělými či čokoládovými vajíčky pro malé koledníky.

Foto: Tomáš Rubín

Skořápky na svíčky můžete nechat bílé, nebo je klidně předem nabarvěteFoto: Tomáš Rubín

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama

Načítám