Hlavní obsah

Jak často převlékat postel? Jestli si myslíte, že stačí jednou za měsíc, koledujete si o malér

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může se to zdát jako zbytečná práce, protože se za týden přece nemůže povlečení a prostěradlo ušpinit. Chyba lávky! Ulpívají na nich nečistoty, které mohou přivodit zdravotní obtíže.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Průzkumy, které proběhly v roce 2022 ve Velké Británii, ukázaly, že svobodní muži povlékají postel zhruba jednou za čtyři měsíce, přičemž 12 % z nich připustilo, že doba může být i delší. Svobodné ženy převlékají ložní prádlo každé dva týdny. Páry se na povlékání vrhají každé tři týdny. Podle odbornice na spánek Lindsay Browning je v tomto ohledu nutné šířit osvětu, protože ani jeden z těchto časových rozptylů není ideální. Tím spíš pro lidi s citlivou pokožkou nebo alergiky.

Nakolik stupňů prát povlečení

Na začátek je nutné upozornit, že je velký rozdíl mezi jednotlivými lůžkovinami a prostěradlem. Co se hygieny týče, je třeba dbát hlavně na prostěradlo, na kterém se ukládá nejvíc bakterií. Proto byste ho měli měnit každý týden, stejně jako povlak na polštář. Povlečení se většinou prodává v sadě, takže je vhodné nakoupit si jich víc stejných a neprat každý týden rovnou i povlečení na peřinu. Každé puštění pračky zatěžuje životní prostředí, tak proč do ni cpát zbytečně i to, když povlak na polštář nezabere tolik místa a můžete ho přihodit k prádlu nebo ručníkům? Povlečení perte na 60 stupňů a nezapomeňte ani na péči o matraci. Minimálně jednou za dva měsíce ji vysajte pomocí nástavce na čalounění.

  • Povlaky na polštáře - jednou za týden
  • Prostěradla - jednou za týden
  • Povlaky na peřiny/přikrývky - jednou za měsíc
  • Peřiny/přikrývky - dvakrát za rok
  • Polštáře - dvakrát za rok
Foto: New Africa, Shutterstock.com

Prostěradlo je nejlepší měnit po týdnuFoto: New Africa, Shutterstock.com

Roztoči a bakterie v ložnici

Z hygienického hlediska je největší problém pot, ten ulpívá nejvíc právě na prostěradle (ještě víc u lidí, kteří spí nazí). Navíc se na něm hromadí i odumřelé kožní buňky, jichž se během spánku zbavujete. Začarovaný kruh uzavírají roztoči, které se těmito buňkami živí.

Jednou týdně určitě musí prostěradlo vyměnit hlavně lidé, kteří se přes noc hodně potí. To platí i v případě povlaku na polštář. Na tom se k bakteriím přidává i maz z pokožky hlavy, vlasy a sliny. Vzhledem k tomu, že kůže na obličeji je hodně citlivá, mohou se dostavit vlivem bakterií i kožní problémy, jako je například akné.

Tip: Po svlečení starého ložního prádla si umyjte ruce než budete manipulovat s tím čistým. Bakterie z povlečení totiž zůstanou na rukou a vy budete přenašečem.

Co nejvíc škodí ložnímu prádlu

I když to není nejhygieničtější, pokud na tom trváte, můžete dobu převlékání prostěradla a povlaku na polštář protáhnout na jednou za 14 dní. Vyplatí se ale dodržovat tato doporučení:

  • Každý den si důsledně vyčistěte pleť, abyste na povlak polštáře nepřenášeli nečistoty. Jakékoli odličovací přípravky nebo krémy by měly být nanášeny mimo postel, aby ji zbytečně neznečišťovaly.
  • Bez večerní sprchy nebo koupele vůbec nelezte do postele! Pouhé převlečení se do pyžama vážně nestačí.
  • Větrejte! Krásně ustlaná postel sice vypadá jako z hotelu, ale po noci je nutné nechat povlečení dýchat. Deky a pokud možno i prostěradla proto vyvěste z okna nebo na balkon, pokud to počasí dovolí (UV světlo ze slunce působí také jako přírodní dezinfekce).
  • Ačkoli jsou to miláčkové, do postele zvířata nepatří. Nejenže mohou být příčinou ucpaného nosu a svědění očí po ránu, také mohou udělat z postele zcela nehygienické prostředí.

Nejlepší materiály povlečení: bavlna a hedvábí

Na výměnu povlečení lze nahlížet i z psychologického hlediska. Existuje jen málo tak dobrých pocitů, jako vklouznout do postele s voňavým, čerstvě převlečeným povlečením. „Vůně ložního prádla vám pomůže cítit se klidně a šťastně,“ nabádá Lindsay Browning. Důležité je ale i vzor povlečení a jeho materiál. Odborníci na spánek se shodují, že povlečení by mělo být monochromatické, protože výrazný potisk vás může při usínání rušit. Vyplatí se na povlečení nešetřit a zainvestovat do lůžkovin z bavlny nebo hedvábí a prostěradel s absorpční schopností. V těchto materiálech se totiž neusazuje tolik nečistot a nejsou tak savé.

Načítám