Hlavní obsah

6 mýtů o čištění zubů aneb Můžu jablko místo pasty?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Čím dražší pasta, tím kvalitnější zuby. Místo jejich čištění si stačí dát na noc jablko. Které další mýty o správném čištění zubů kolují mezi lidmi? Zeptali jsme se odborníků a tady přinášíme nejčastějších šest.

Článek

Zdravé zuby jsou základem a touží po nich každý. Bohužel ne všichni dodržujeme správné návyky a hygienu a ne každý si umí zuby správně čistit. Také není všem jasné, které přípravky na čištění i případné bělení používat. Jaké nejčastější mýty mezi lidmi kolují?

1. Účinné jsou jen drahé pasty

Význam zubní pasty lidé přeceňují. Mají pocit, že když přijdou do obchodu, rozhoduje cena. Také si myslíte, že čím dražší pasta, tím bude kvalitnější? „Pokud byste čistili zuby důkladně, tak ani pastu nepotřebujete. Je vhodná spíše k osvěžení dechu. Když se pacienti ptají, jakou pastu doporučuji, tak jim odpovím, ať si vyberou takovou, která jim chutná,“ říká Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská. Dodává ovšem, že pro jedince s citlivými zuby jsou vhodné speciální pasty. Vyrobte si domácí zubní pastu, stačí k tomu jen 3 ingredience.

2. Krásnější zuby po bělicí pastě

Nenechte se zmást reklamami, neboť kdyby existovala zázračná bělicí pasta na doma, všichni by chodili s blýskajícím se chrupem. Vsaďte tedy na selský rozum a neutrácejte zbytečně za drahé pasty a gely a případně si připlaťte raději u odborníků, kteří vám zuby odborně vybělí. Některé bělicí pasty slouží pouze pro následné udržování. Mimochodem, víte která potravina je pro domácí bělení vůbec nejhorší? 

Foto: Roman Voloshyn, Shutterstock.com

Pokud chcete mít zdravé a pěkné zuby, základem je i pravidelná dentální hygienaFoto: Roman Voloshyn, Shutterstock.com

3. Zápach z pusy = špatný žaludek

Tohle tvrzení se nezakládá na pravdě. „Jenom ve výjimečných případech. Téměř vždy souvisí zápach z úst s nemocemi dásní nebo zubů způsobených zubním plakem,“ říká stomatolog Radoslav Lacina z Centra dentální péče. A jak se zbavit zápachu z úst?

4. Jablko místo kartáčku

Také jste už někdy v životě slyšeli, že když si dáte jablko na noc, vyčistí vám zuby? Nebo že nevadí, když si ho dáte večer po vyčištění zubů? To je samozřejmě nesmysl. „Jablko rozhodně nenahradí čištění zubů. Navíc obsahuje cukr, který je rájem pro bakterie,“ vysvětluje lékař Ondřej Šrámek. Jediným stomatologickým „jablečným přínosem“ je podle něj jen vláknovitá struktura jablka, která dobře masíruje dásně a mírně odstraňuje povrchové nečistoty. To je ale vše. A jak si správně čistit zuby? 

5. Žvýkačka je nezdravá a vytahuje plombu

Mnoho lidí se obává, že žvýkačky nejsou pro zuby velkým přínosem, protože by mohly vytahovat plomby. Podle stomatologů ale kvalitně udělané plomby žvýkačka rozhodně nevytáhne. Připouští tu možnost jen v případě špatně udělané nebo prasklé plomby, pod kterou by se mohl vytvářet kaz. Žvýkaček se tak bát nemusíte. Nejlepší jsou ty bez cukru, které navíc napomáhají neutralizovat kyseliny v ústech.

6. Kazivost zubů je vždy dědičná

Je pravda, že když se rodičům kazí hodně zuby, že se budou kazit i dětem? „Pacienti se na dědičnost často vymlouvají. S tou ale souvisí kazy v jejich zubech velmi okrajově. To, co má největší efekt, jsou hygienické a stravovací návyky v rodině. Pokud rodiče trpí velkou kazivostí zubů nebo přišli o zuby v mladším věku a vy si budete dobře a správně čistit zuby a večer před spaním si nedáte sladkou limonádu, tak vás to velmi pravděpodobně nepotká,“  ujišťuje Radoslav Lacina.

A protože se blíží jaro a alergiky čeká nelehké období, připomeňme si ještě nejčastější mýty o alergiích.

Reklama

Načítám