Hlavní obsah

Jarní úklid levou zadní: použijte bylinku, kostku ledu či další vychytávky, které vám to usnadní

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Máte v plánu vymést z bytu pavučiny, prach a obrazně tak ukončit zimní sezonu plnou dlouhých večerů a zamračené oblohy? Pak vám mohou přijít vhod naše tipy na to, jak si úklid ulehčit.

Článek

Jak zvládnout jarní i jakýkoli jiný úklid co nejrychleji, ale hlavně efektivně a bez zbytečné chemie? Na to jsme hledali odpovědi a máme je. Pomocníkem vám bude klasická jedlá soda, bylinky, ale třeba i kostka ledu!

Využijte bylinky

Jste milovníci bylinkových čajů, koupelí a kosmetiky? Pak můžete sílu přírody využít i při úklidu. Vyrobte si například bylinný octový sprej, který zvládne špínu i mastnotu na troubě, dlaždičkách i v mikrovlnce. Do hrnku octa (250 ml) přidejte lžíci sušeného oregana, meduňky nebo rozmarýnu a nechejte na světlém místě minimálně přes noc, lépe dva až tři dny macerovat. Pak přelijte do rozprašovače a používejte.

Při mytí oken bude zdatným pomocníkem přípravek z 250 ml vody, 50 ml vinného octa, pár kapek tekutého mýdla a hrsti meduňky. Vodu s meduňkou nechejte asi deset minut povařit, pak odstavte a nechejte vychladnout, slijte, přidejte ocet a mýdlo a je hotovo.

Přírodní čističe nevyrábějte do zásoby, maximálně na pár dní dopředu, jejich trvanlivost bývá kolem 3 týdnů. A pokud by se vám do domácí výroby nechtělo, využijte stále se rozšiřující nabídky ekologických přípravků.

Foto: Archiv firem

Zleva: Feel Eco čistič oken a skel, 450 ml, na bázi kvasného lihu a složek vyrobených z cukrů a olejů, 99 % složek přírodního původu, v e-shopu FeelEco za 99 Kč; Isokor Bohemia Green Cleaner Original, 250 ml koncentrát, přírodní čisticí prostředek na všechny povrchy, v e-shopu Isokor za 199 Kč; Ecover Extra silný čistič trouby s rozprašovačem, 500 ml, ekologická kvalita s bio-tenzidy, v e-shopu Bio pro tebe za 163 KčFoto: Archiv firem

Dezinfikujte s rozumem!

Možná jste za poslední dobu získali dojem, že kdo sebe a domácnost stále nedezinfikuje, tak to se svým zdravím nemyslí dobře. V době epidemie má hygiena své opodstatnění, ale i tak to není třeba přehánět a vše polévat chlorem. Svému zdraví rozhodně neprospějete, pokud se při úklidu s nějakým silnějším přípravkem zavřete do malé místnosti, třeba na záchod, a vdechujete ho.

Dobrým pomocníkem může být například pára. „Pára zvládne mastnotu i bakterie, pronikne do nerovností a spár a patří mezi neúčinnější ekologické metody dezinfekce. Není třeba používat žádné další chemické, čisticí a odmašťovací přípravky a zvládne mastnotu i 99,9 % bakterií,“ uvádí Jiří Krechler, odborník značky Vileda. Pořídit si tedy můžete parní čističe na podlahy i na ostatní povrchy. Na menší plochy se hodí mít po ruce například antibakteriální ubrousky, které pomohou se špínou i dezinfekcí jedním tahem.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dettol antibakteriální ubrousky, 36 ks, odstraní 99,9 % bakterií a virů, bez chloru, v Alze za 74 Kč; Denkmit dezinfekční ubrousky, 40 ks, odstraní 99,9 % bakterií, i na sanitární keramiku, v dm drogerii za 49,90 Kč; Savo dezinfekční ubrousky bez chloru, 30 ks, s vůní levandule, na jakýkoli povrch, v drogeriích Teta za 76,90 KčFoto: Archiv firem

Na koberec vezměte sodu a led!

Nevíte, jak z koberce dostat zápach? Pokud je příčinou něco vylitého, pak to pečlivě vymyjte vodou a osušte nebo použijte vysavač na mokré vysávání. Jestli to nepomůže, musíte nechat koberec vyčistit. Pokud nasál koberec pach z okolí, třeba z cigaretového kouře, zabere jedlá soda. Nasypejte ji na koberec a smetákem ji zapracujte do jeho vláken. Pak nechejte působit minimálně přes noc a vysajte.

Vzhled koberce kazí také vytlačené důlky od nábytku – ty odstraníte pomocí kostky ledu. Tu položíte do oné prohlubně a necháte pomalu roztát. Vlákna koberce se navlhčí a vrátí do původního stavu. Po rozpuštění ledu odstraňte vodu a místo přeluxujte.

Čištění zrcadel

Zrcadlo je přesně tou plochou, na které je vidět každá kapka vody nebo šmouha. Jeho čištění si ale lze usnadnit. „Doporučuji vyzkoušet čištění zrcadel na sucho s pomocí speciální čisticí vaty,“ radí Lucie Hronová ze společnosti Amirro, českého výrobce zrcadel a skel.

Naopak na ně nepoužívejte ani zmačkané noviny, ani přípravky obsahující chlor. Noviny je mohou poškrábat a působení chloru zrcadlo zčerná a trvale se poškodí.

Reklama

Související témata:

Načítám