Článek
Milovníci klasiky mají jasno – pokud chtějí uctít svatomartinskou tradici, pak musí být na svátečním stole svatomartinská husa, knedlíky nebo lokše a zelí. A k tomu patří také husí polévka a svatomartinské sladké pečivo. Nejlepší tradiční recepty na vás čekají!
Svatomartinská husa a pečená stehna
Husa je husa. Ale na svátečním stole ji skvěle zastoupí i stehna: snáz je seženete, vejdou se do pekáče a rychleji se upečou. Někdo si raději připraví menší kachnu nebo kachní prsa anebo třeba konfituje kachní stehna.
Dušené zelí k svatomartinské huse
Zelí je sice „jen“ příloha sváteční pečínky, ale hodně na něm záleží: dodává celému jídlu šmrnc. Hledáte inspiraci, jak dušené zelí připravit a dochutit? Podívejte se na následující recepty.
Příloha k svatomartinské huse
Knedlíky jsou k pečené huse pravděpodobně nejoblíbenější, ale jaké si vyberete? Houskové, bramborové, karlovarské, chlupaté, hrnkové… Anebo dáte přednost bramborovým lokším? Jestli chcete ochutnat něco onačejšího, vyzkoušet můžete třeba recept na perníkové knedlíky bez kynutí.
Polévka? Jedině husí kaldoun
Tradice velí servírovat sytý kaldoun, ale možná si dáte raději silný vývar s knedlíčky či domácími nudlemi. To je vždycky skvělá volba a z husy se taková polévka vyrábí stejným způsobem jako třeba z kuřete či ze slepice.
Svatomartinské rohlíčky
Když svatomartinská hostina, tak se vším všudy. Sladké plněné rohlíčky jsou klasika. Je na vás, z jakého těsta je upečete a jakou náplň zvolíte. Možná se u vás nedělají rohlíčky, ale posvícenské koláčky? Vyzkoušejte tradiční recept bez másla se třemi náplněmi.
Husí paštika i ze zbytků
Pomazánka či paštika z husího masa je vynikající a k slavnostní chvíli se dobře hodí. A tuhle dobrotu si můžete připravit i ze zbytků od svátečního stolu.




















