Hlavní obsah

Den matek se blíží. Kniha jako dárek? Máme tipy na romantiku, drsné krimi i silné příběhy

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za pár dní tu bude Den matek. Květina, bonboniéra či jiná drobnost samozřejmě potěší. Ale co třeba dobrá kniha? Jestli vaše maminka ráda čte, máme řadu tipů na knižní pecky všech možných žánrů.

Článek

Češi jsou celkem slušní čtenáři, ale právě ženy nad muži v tomto směru jednoznačně vyhrávají. Podle informací Českého statistického úřadu z roku 2018 bylo ve zkoumané populaci jen 15 procent žen, které za celý rok nepřečetly jedinou knihu, zato mužů, již se četbě vůbec nevěnovali, bylo 39 procent.

Takže pokud maminka, kterou chcete zrovna vy obdarovat, nepatří do té malé skupiny žen, co nečtou, jistě jí některý z našich tipů udělá radost.

Romantika, láska, vztahy

Ženy jsou emoční a vztahy jsou téma, které většinu z nich zajímá. A tyhle knížní tipy jsou především o nich.

V románu Dohazovačka spřízněných duší se ocitnete na začátku 19. století v židovské komunitě na Manhattanu a seznámíte se se Sarou, která má od dětství nesmírný dar. Umí lidem najít spřízněnou duši a seznámit je, jenže tohle je v její komunitě výsada mužů. Po Sařině smrti se ovšem dostane do rukou její vnučky sbírka jejích deníků – co by z nich měla mladá žena vyčíst, co jí v nich babička Sara odkázala?

Horké vafle a ledová koupel je příběhem, který si v nějaké podobě prožije leckterá žena. V den, kdy Helena chystá slavnostní narozeninovou večeři pro svého muže, zjistí, že už má dva roky milenku. Vypořádat se se zradou a najít nový smysl života, to není vůbec snadné.

Pohodový nenáročný romantický příběh, to je knížka Psí štěstí. Je o úspěšné mladé ženě Mel, jíž prateta odkáže svůj majetek, ovšem pod podmínkou, že jeden rok bude bydlet v jejím domě na pobřeží. Součástí dědictví je pak i pejsek, a jak Mel brzy zjistí, nečekaně díky dědictví najde i lásku.

I kniha Poslední věta je vlastně o dědictví – Ela totiž po smrti své babičky získá sbírku jejích dopisů, které jsou plné keltských mýtů a hlavně milostných vyznání babičky neznámému Liamovi. A tak Ela vyráží do Irska přijít starému milostnému tajemství na kloub.

Jak zachránit manželství? Co všechno byste pro to byli schopni udělat? O tom je kniha Skandální plán, která vypráví o Zuzaně s Prokopem, letitých manželích, jimž ale ze vztahu vyprchala jiskra. A Prokop přijde s plánem – Zuzana by si podle něj měla najít milence!

Hledáte klasickou červenou knihovnu, lásku, vzrušení, intriky a lži? Papírová princezna je to pravé. Příběh Elly, která po smrti matky přišla o domov, ale postaral se o ni bohatý Callum Royal. Jeho pět nehorázně přitažlivých synů ale Ellu nenávidí, nejvíc ten nejhezčí z nich Reed Royal…

A jedna klasika na závěr. Mansfieldské panství od Jane Austenové vám představí životní příběh Fanny, která se jako malá a chudá dívenka dostala na Mansfieldské panství a nakonec našla i svou životní lásku.

Pro milovnice krimi a napětí

Spíš než na romanci je zrovna ta vaše maminka na napínavou detektivku? Tohle ji určitě nezklame. Anděl smrti je osmým a nejnovějším dílem z pera Roberta Bryndzy, v němž se čtenáři opět setkají s detektiv šéfinspektorkou Erikou Fosterovou, již ani tentokrát nečeká lehký úkol. V Londýně totiž řádí sériový vrah!

Špína je název detektivky, která se točí kolem vraždy u studentů oblíbeného (u kolegů ovšem nikoli) gymnazijního profesora. A detektivové musí nejen najít vraha, ale odhalit i jedno hluboko pohřbené tajemství.

Aidan Thomas je fajn chlapík, všichni ho mají rádi. Jenže je to také únosce a sériový vrah, který má na svědomí už životy osmi žen a devátou právě drží v zajetí. To je v kostce děj napínavého krimi Tichá podnájemnice.

Kniha Kandidáti na vraha je tak trochu jiná detektivka. Děj se odehrává v současné židovské komunitě, poodkrývá fungování Židovské obce v Praze, ale napětí samozřejmě nechybí. Těsně před volbou předsedy obce se totiž na starém židovském hřbitově na Žižkově najde mrtvá mladá žena, v domově pro přeživší holocaustu pak umírá manželka jednoho z kandidátů. Jde o mocenský boj, nebo vedou stopy až do doby 2. světové války?

Druhá smrt je napínavá detektivka, ve které jednu z hlavních rolí hraje Zach, jehož exmanželka leží po přepadení už čtyři roky v kómatu. Útočník je propuštěn z vězení, ale pokud by Rebecca zemřela, šel by zpět, protože by se jednalo o vraždu. Odpojí Zach svou ex od přístrojů, nebo ne? Anebo ho útočník dřív zlikviduje?

Silné životní a psychologické příběhy

Alain Delon byl skvělý herec a velký fešák, ale v knize Má rodina, můj příběh, kterou napsal jeho syn Anthony Delon, ho můžete poznat i z jiné stránky. Jak se žilo v Delonově rodině za zavřenými dveřmi, bez přítomnosti kamer? Jak vypadalo Anthonyho dětství a mládí, jak prožíval nemoc matky, s níž zůstal do konce jejích dní, a jaký byl Alain Delon táta?

Kniha Slečna Belle Green vás zavede do New Yorku roku 1900, kde mladá dívka Belle Greene šplhá po společenském žebříčku, stává se ředitelkou úžasné knihovny magnáta a miláčkem aristokracie. Nikdo neví, že žije v neustálé lži, která by striktně rasistickou společnost šokovala. Belle sice vypadá jako běloška, je to ale dcera černošského aktivisty.

Malý židovský chlapec, co přežil vyhlazovací tábor i pochod smrti a nyní se na pokraji svých fyzických i psychických sil vrací do rodné Prahy. To je hlavní hrdina románu Eli Beneše Nepatrná ztráta osamělosti, který nejenže hledá svou rodinu, ale vyrovnává se s traumaty, jež zanechala šrámy na jeho duši i duši celé společnosti.

Jak vypadá život uznávaného profesora matematiky, který přijde po úraze o paměť a udrží v hlavě jen vzpomínky staré maximálně 80 minut? Jaké to je být jeho hospodyní a pečovat o někoho, s kým se každý den musíte znovu a znovu seznamovat? To je v kostce příběh poutavé knihy Profesorova milovaná rovnice.

Tilly je napůl indiánka a napůl Skotka, ale žije s rodiči a sestrou v Kanadě. Po rozchodu rodičů propadne alkoholu, ale naštěstí má ve svém životě silné ženy, o něž se může opřít. S pomocí babičky a chápavé učitelky se dokáže v terapeutickém centru, kde využívají postupy založené na indiánské léčitelské tradici, dát znovu dohromady. To je příběh psychologického románu Příběh vážky.

A pro milovnice zdravého životního stylu a života v souladu s přírodou máme tip na super knihu Rytmus roku s Hankou Zemanovou. Najdete v ní rady, jak sladit životní styl s ročním obdobím, jak sezonním jídelníčkem přirozeně posílit imunitní systém, jak připravit léčivé čaje či elixíry z darů přírody, a další návody na zdravý životní styl.

Nejlepší příběhy píše samozřejmě sám život. A když se pak dostanou i na stránky knih, bývá z toho trhák. Tajemné vraždy, silné ženy i umírání: Skutečné příběhy na stránkách knih

Související témata:
Robert Bryndza

Načítám