Hlavní obsah

Jaké knížky budou letos na pultech? Vyjde nový Nesbø, Galbraith a do psaní se pustili i Hanks a Schwarzenegger

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zalézt si s teplým čajem nebo třeba sklenkou vína a jen tak si číst. Prožít na stránkách knihy pořádně napínavou jízdu nebo se zasmát či zasnít nad romantickým příběhem. To všechno můžete, milovníci knih si letos přijdou na své. Nakladatelství chystají nespočet úžasných novinek!

Článek

Jestli jste vášniví čtenáři, máte se letos na co těšit. Na pulty knihkupectví dorazí skutečné knižní pecky, v nichž si to své najde snad každý. Vyjde třeba nový Jo Nesbø, další knihu si pro fanoušky nachystal i nestor americké literatury John Irving, ale v knihkupectvích se objeví i dílo z pera Arnolda Schwarzeneggera či Toma Hankse.

Jo Nesbø

Jestli je vaším oblíbeným žánrem krimi, určitě patříte mezi fanoušky detektiva Harryho Holea, geniálního, ale zároveň poněkud nedisciplinovaného vyšetřovatele krutých zločinů. Stvořil ho norský spisovatel Jo Nesbø a dnes už je jeho příběhů celá série. Letos v květnu vydá nakladatelství Kniha Zlín novou knihu tohoto spisovatele, nikoli však další příběh Harryho Holea. V zahraničí vyšla s názvem The Night House (Noční dům), jak bude titul znít v češtině, ještě není jasné. Každopádně půjde o děsivý příběh čtrnáctiletého Richarda, jemuž tragicky uhořeli rodiče, v novém domově platí za vyděděnce a nyní ho všichni podezřívají, že má prsty ve zmizení spolužáka. Richard ví, že poslední stopa zmizelého končí v podivné telefonní budce na kraji lesa…

Robert Galbraith (J. K. Rowlingová)

A co ikonický detektiv Cormoran Strike, jemuž vdechla život slavná spisovatelka a stvořitelka Harryho Pottera J. K. Rowlingová pod pseudonymem Robert Galbraith? Další napínavý příběh z detektivní kanceláře nazvané Černočerné srdce vychází právě nyní.

Karin Smirnoff

Jestli jste milovali bestsellerovou sérii Milénium Stiega Larssona (Muži, kteří nenávidí ženy; Dívka, která si hrála s ohněm; Dívka, která kopla do vosího hnízda), včetně tří pokračování, jež po smrti spisovatele napsal David Lagercrantz, nejspíš si nenecháte ujít další pokračování. Štafety po zemřelém Larssonovi se nyní nově ujala švédská spisovatelka Karin Smirnoff. První díl ze tří nazvaný Dívka v orlích drápech by měl vyjít letos.

Anthony Horowitz

Dalším tipem pro milovníky detektivek a krimi není nikdo jiný než spisovatel a přední britský scenárista (Vraždy v Midsommeru či Hercule Poirot) Anthony Horowitz, jemuž v nakladatelství Argo právě vychází titul Pohřeb na přání. Příběh ženy, která si přijde objednat vlastní pohřeb a chvíli poté je nalezena zavražděná.

Arnold Schwarzenegger

Knihy nepíší jen spisovatelé, ale občas se do toho pustí i slavné osobnosti z jiných odvětví. Na pulty knihkupectví právě míří titul nakladatelství XYZ Buď užitečný, který napsal slavný kulturista, akční hrdina a politik Arnold Schwarzenegger. Na svém životním příběhu se snaží čtenářům vysvětlit, že smysl života může najít každý, ale musí to udělat sám. „Nikdo vás nepřijde zachránit, máte jen sami sebe. Dobrá zpráva ale je, že nic víc nepotřebujete,“ píše v knize.

Hanks, Pawlowská, Poullain

Nakladatelství Motto se ujalo jiného slavného herce, pera se totiž již po několikáté chytil Tom Hanks a v květnu by měl spatřit světlo světa jeho beletristický román z filmového světa. V zahraničí má kniha poněkud dlouhý a kostrbatý název The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece (volně přeloženo Výroba dalšího velkého filmového mistrovského díla). Jak bude znít český název, zatím není jisté, ale prý to bude něco méně komplikovaného.

A zahanbit se samozřejmě nedají ani české VIP, Motto vydá před Vánoci tradičně novou knihu Haliny Pawlowské. Jak se bude jmenovat, se zatím neví, ale důležité je, že vyjde. A nakladatelství XYZ vydá do konce roku další knihu herečky Chantal Poullain Život na kolotoči, která je pokračováním jejího předešlého díla Život na laně.

John Irving a Taffy Akner

Za zmínku stojí i novinka, kterou chystá na červen nakladatelství Odeon. Půjde o titul Poslední lanovka, skoro tisícistránkový rodinný epos od slavného amerického autora Johna Irvinga, autora takových hitů, jako je Svět podle Garpa nebo Pravidla moštárny.

Zajímavým titulem bude určitě i prvotina americké autorky Taffy Brodesser-Akner nazvaná Fleishman má potíže. Příběh lékaře a jeho partnerky vypráví jejich dávná přítelkyně - autorčino alter ego - vydá nakladatelství Leda. V satirickém tónu se kniha zabývá otázkami genderových rozdílů, krizí středního věku, internetovými seznamkami a dalšími tématy současnosti. V USA se kniha dočkala velkého ohlasu a už podle ní natočili i televizní minisérii.

Načítám