Hlavní obsah

Do kin jde komedie Invalida. Godla hraje nacistu, šustí to devadesátkami a Rytmus má háro

Foto: CinemArt

Foto: CinemArt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli si myslíte, že je k vám život krutý, zajděte si od 20. dubna do kina na slovenskou černou komedii Invalida. Odehrává se v 90. letech, na která tvůrci rozhodně nevzpomínají se sentimentem, ale s notnou dávkou nekorektního humoru, a je plná akčních stříleček.

Článek

Kazeťáky, VHSky a pestrobarevné šusťákové teplákovky v šedi maloměsta. Právě tam se odehrává děj drsné komedie režiséra Jonáše Karáska (natočil také film Kandidát nebo Amnestie) a scenáristy Tomáše Dušičky. Snímek jde do kin za týden 20. dubna.

Hlavní protagonista je údržbář muzea Laco (Gregor Hološka). Má slabé nervy, skončí na vozíku a také je tak trochu rasista. Osud mu ale do cesty přivede Gaba (Zdeněk Godla) z romské osady. Diváci tak mohou sledovat vznik přátelství plný nekorektního humoru, a to vše ve slovenštině.

Foto: CinemArt/ Barbora Jančárová , Proženy.cz

Z Laca (Gregor Hološka) a Gaba (Zdeněk Godla) se stanou dobří přátelé. Foto: CinemArt/ Barbora Jančárová , Proženy.cz

Smůla přes inzerát

Všechno začne sháňkou drahého rádia. Laco narazí na podvodný inzerát místní mafie. Skončí zmlácený, spadne do odkrytého kanálu a kvůli tomu ochrne. Roztočí se pomstychtivé kolečko. Scenárista filmu Tomáš Dušička na tiskové konferenci, která se pořádala při předpremiéře, prozradil, že mnoho filmových sekvencí vzniklo na základě rozhovorů s jeho manželkou. „Rezonovaly ve mně skutečné příběhy z 90. let. Jeden je o chlápkovi, který si chtěl koupit drahé rádio a domů se už nikdy nevrátil, padl do rukou nesprávným lidem.“

Rom v nacistické uniformě, vozíčkář a Rus v muzeu

Ne, mezititulek není snaha o temnou anekdotu, to je popis postav. Dalo by se říct, že bez nutné dávky cynismu si lístek na tento film ani nekupujte. Představitel Laca Gregor Hološka je po celý děj na vozíku a na roli člověka s handicapem se důkladně připravoval. „Vozík jsem si pořídil dřív, než se vůbec začalo natáčet. Rekvizita se musí stát dobrým přítelem herce,“ řekl herec. Scenárista Tomáš Dušička zase prozradil, že přestože jde o komedii, snažil se dát odlehčenému žánru přesah a doufá, že doputuje až k divákovi. „Byl bych rád, kdyby Invalida nebyl vnímán pouze jako obyčejná komedie, ale aby se otevřela debata o místě lidí s handicapem v naší společnosti.“

Oslovili jsme 20 slovenských raperů, ne každý ovšem umí hrát
producent Maroš Hečko

Přehlídka předních slovenských raperů

Na své si při sledování snímku přijdou milovníci rapu. Uvidí tu například Majka Spirita v roli nekompromisního těžkooděnce, Rytmuse jako romského lichváře a raper, který si říká Vec, vás bude štvát v roli asociálního vrátného. Producent Maroš Hečko oslovil kvůli rolím asi 20 slovenských umělců. „Ukázalo se ale, že ne každý umí hrát,“ řekl s úsměvem.

Foto: CinemArt, Proženy.cz

Raper Rytmus si ve snímku střihl scénku v romštině.Foto: CinemArt, Proženy.cz

Gabo má v sobě něco z dobrého vojáka Švejka
Zdeněk Godla

Tvůrci si pochvalovali výkon Zdeňka Godly, který se proslavil rolí Františka v seriálu MOST! „Ukázalo se, že slovenštinu ovládá moc dobře, to diváky možná překvapí,“ řekl po novinářské projekci režisér Jonáš Karásek. „Zjistil jsem, že mám předky z východu, otec byl z Prešova, doma jsme ale slovensky nemluvili,“ dodal Godla. A co si myslí o postavě Gaba? „Už při čtení scénáře jsem byl nadšený, má v sobě něco z dobrého vojáka Švejka.“ Českou stopu ve filmu uvidíte i v obsazení Kláry Melíškové.

Foto: CinemArt, Proženy.cz

Svérázný Laco vezme spravedlnost do vlastních rukou. Foto: CinemArt, Proženy.cz

Chtěli jsme vytvořit parodii na sociální drama
režisér Jonáš Karásek

Režisér Jonáš Karásek vysvětlil, že mu šlo hlavně o komedii, protože ty se na Slovensku moc netočí, prim dnes hrají detektivky. „Chtěli jsme vytvořit parodii na sociální drama,“ řekl.

A proč by měli diváci film Invalida vidět? „Přestože ve filmu otevíráme několik vážných témat, děláme to, myslím si, s humorem. Někdy až nekorektním, na hraně, což by diváky mohlo bavit,“ řekl režisér. Scenárista k tomu dodal: „Také jsem chtěl vyrobit postavu, jež se pomstí za nepravosti, které se v devadesátých letech hojně děly.“

Foto: CinemArt, Proženy.cz

Příběh začíná falešným inzerátem, kdo chce vědět víc, ať jde do kina.Foto: CinemArt, Proženy.cz

Načítám