Hlavní obsah

Agent 007 Daniel Craig slaví 55. Hlasujte, kdo ze šesti Bondů byl nejlepší

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Když se měl poprvé stát novým Jamesem Bondem, fanoušci kultovní série se bouřili. Jenže hned ve své první bondovce Daniel Craig zaválel a kritika se změnila v pochvalné ódy. Dnes herec slaví 55. narozeniny a dál už Bondem být nechce. Kdo další si legendárního agenta s povolením zabíjet zahrál?

Článek

Bondovky patří k filmové klasice. Svět se mění a už v něm není moc místa pro machistické krasavce, kteří zachraňují svět, zabíjejí s elegancí sobě vlastní a ještě u toho stihnou na potkání lámat srdce dívek, jež jim v okouzlení nad jejich mužností skáčou do postele. Ale James Bond se stále drží. Ani on už samozřejmě dávno není takové macho, ale pořád je to drsňák. A dnešní oslavenec Daniel Craig se v roli slavného agenta více než osvědčil. A nebyl sám: ikonického agenta mělo před ním tu čest si zahrát dalších pět skvělých herců.

Sean Connery

Tajného agenta s povolením zabíjet si zahrál celkem sedmkrát: ve filmech Dr. No, Srdečné pozdravy z Ruska, Goldfinger, Thunderball, Žiješ jenom dvakrát, Diamanty jsou věčnéNikdy neříkej nikdy. Poslední snímek se sice kvůli jiné produkci nepočítá do oficiální série, ale fanouškům to nijak nevadí.

Urostlý Skot, který měl díky kulturistice tělo snů, se role Jamese Bonda ujal se ctí. Pro řadu fanoušků je to stále ten nejlepší Bond. Sám Sean Connery ale zpětně své účinkování v bondovkách s velkým nadšením nelíčil. Podle něj stačilo dobře vypadat, umět trochu bojovat a dobře líbat. A to pro něj jako herce nebylo naplňující. Pyšnější byl na jiné filmy – například na Jméno růže či na drama Neúplatní, za které získal Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Prvním a pro mnohé nejlepším Jamesem Bondem byl Sean Connery.Foto: Profimedia.cz

George Lazenby

Je pravda, že nahradit dokonalého Seana Conneryho muselo být nesmírně těžké. George Lazenby se o to pokusil jen jednou – agenta ztvárnil ve snímku V tajné službě Jejího Veličenstva.

Na to, že neměl žádné herecké zkušenosti (živil se jako model) a roli získal v podstatě náhodou (údajně při kamerových zkouškách omylem praštil jednoho kaskadéra a jeho agresivní výraz tvůrce zaujal), zvládl to celkem dobře. Pravda, Conneryho charisma a humor nahradil spíš arogancí, ale i to je James Bond. Nutno ale přiznat, že se stal prvním a doposud jediným Jamesem Bondem, který se ve filmu oženil. Ovšem nevěstu mu krátce po svatbě zastřelili, a tak v dalších snímcích mohl pokračovat ve svém svobodném životě.

Foto: Profimedia.cz

Australský herec George Lazenby si zahrál Jamese Bonda jen jednou, ale i to se počítá!Foto: Profimedia.cz

Roger Moore

Roger Moore je tak trochu typově podobný Seanu Connerymu (i když na rozdíl od něj má modré oči) a i on si agenta 007 zahrál celkem sedmkrát. Jeho bondovský „účet“ zahrnuje snímky Žít a nechat zemřít, Muž se zlatou zbraní, Špion, který mě miloval, Moonraker, Jen pro tvé oči, ChobotničkaVyhlídka na vraždu.

Agentovi 007 vrátil humor a nadhled a nově také sebeironii, což se setkalo s poměrně silným ohlasem. A ve snaze odlišit ho od Conneryho postavy došlo k drobným, ale nepřehlédnutelným změnám: tento James Bond má radši whisky než martini a nekouří cigarety, ale doutníky!

Foto: Profimedia.cz

Roger Moore je asi největším konkurentem Seana Conneryho.Foto: Profimedia.cz

Timothy Dalton

Fešák s tmavou kšticí, chladným a uhrančivým šedomodrým pohledem a ostře řezanými rysy… Přesně tak má James Bond vypadat! Jenže Velšan Timothy Dalton miloval spíš než film divadlo a nic na tom nechtěl měnit. Nabídku hrát nejslavnějšího agenta proto několikrát odmítl: nejdříve proto, že si připadal na roli příliš mladý a James Bond podle něj měl být vyzrálý, nebo neměl na natáčení čas. Nakonec se ale agentem 007 stal, a to dvakrát po sobě. Proslulou postavu si zahrál ve filmu Dech životaPovolení zabíjet. A ačkoli byl jeho herecký výkon skvělý, jedná se o dvě nejvíc opomíjené bondovky.

Tvůrci v nich trochu přitvrdili, ubrali humoru a dodali více temnosti, což by dnes bylo naprosto v pořádku, ale tehdy na to publikum asi nebylo úplně připravené. Navíc vše zkomplikovaly soudní tahanice dvou produkcí, které chtěly bondovky natáčet.

Foto: Profimedia.cz

Timothy Dalton nabídky nejdříve několikrát odmítl, nakonec se ale Jamesem Bondem stal.Foto: Profimedia.cz

Pierce Brosnan

Bylo mu něco přes čtyřicet, měl za sebou řadu hereckých zkušeností, byl to tmavý fešák s jasně modrým pohledem, jednoduše měl vše, co by měl správný James Bond mít. A tak se pátým agentem 007 stal Pierce Brosnan. Hned první snímek Zlaté oko potěšil fanoušky i kritiky a obnovil malinko upadající slávu bondovek. Za úspěch se dají pokládat i další dva filmy – Zítřek nikdy neumíráJeden svět nestačí. Jenže pak přišlo Dnes neumírej a mnozí snímek označovali za přetechnizovaný a překombinovaný, bez ladu a skladu.

Že by v bondovkách Pierce Brosnan skončil kvůli téhle kritice, nejspíš není pravda. Sice se o tom spekulovalo, ale pravděpodobnější je, že herci končil kontrakt a za jeho prodloužení chtěl až moc peněz. Tvůrci se tak shodli, že nový agent 007 jim nejen ušetří, ale možná i pomůže k vyšší sledovanosti, protože na neokoukanou tvář bude publikum zvědavé.

Foto: Profimedia.cz

Pierce Brosnan si Jamese Bonda zahrál čtyřikrát. Jeho poslední bondovka se sice dočkala kritiky, ale i tak se zapsal do filmových dějin.Foto: Profimedia.cz

Daniel Craig

Zatím posledním Jamesem Bondem je Daniel Craig, jehož fanoušci zpočátku odmítali. Nijak extra známý herec pro ně nebyl dost charismatický, někteří dokonce tvrdili, že na Jamese Bonda není dost přitažlivý, a vadily jim i jeho blonďaté vlasy. Jenže herec se osvědčil a ve všech pěti bondovkách – Casino Royale, Quantum of Solace, SkyfallSpectre a Není čas zemřít – zazářil. A ukázalo se, že tmavá kštice rozhodně není nutným předpokladem pro to stát se agentem 007.

Už před posledním filmem ale oznámil, že další nabídku na tuto roli nepřijme, protože se chce věnovat i jiným hereckým příležitostem (loni zazářil v detektivce Na nože: Glass Onion). A v poslední bondovce to vyřešil – pozor, teď přijde spoiler - nechal svého Jamese Bonda pro jistotu zemřít. A tak teď produkce i fanoušci řeší, kdo se stane novým agentem 007.

Foto: Profimedia.cz

Blonďák Daniel Craig se stal agentem 007 s nejmodřejším pohledem. S natáčením bondovek skončil a teď se za něj hledá náhrada.Foto: Profimedia.cz

Anketa

Kdo byl podle vás nejlepší představitel Jamese Bonda?
Sean Connery
29,8 %
George Lazenby
0,4 %
Roger Moore
2,6 %
Timothy Dalton
1,7 %
Pierce Brosnan
44,9 %
Daniel Craig
20,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28244 čtenářů.

Bondovky, to nejsou jen smrtící intriky, dobře protřepané martini a krásné ženy v bikinách. To jsou také parádní automobily! Podívejte se na nejlepší a nejdůležitější auta Jamese Bonda.

Reklama

Načítám