Hlavní obsah

Pohádkový princ Filip Blažek slaví 50. Připomeňte si i další české výsosti a hloupé Honzy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je role v pohádce, ideálně řádně urozená, pro herce tou vysněnou? Těžko říct. Možná touží spíš po charakterních postavách, při jejichž ztvárnění nemusí trávit dny s těžkou korunou na hlavě a v punčochách na nohou. Přesto právě díky pohádkám zanechali mnozí nesmazatelnou stopu v dějinách českého filmu.

Článek

Být princeznou je přání mnoha malých holčiček. Pár vyvoleným se sen splní, protože se provdají do královské rodiny. A další hrstka si „princeznování“ užije aspoň jako, protože se stanou princeznami filmovými. Co je láká? Krásné šaty a šperky, pocit urozenosti a život na vysoké noze? Možná.

Zda i malí kluci sní o tom, že by jim na hlavě přistála koruna, na oblékání by měli lidi a patřili by mezi smetánku? O tom mnoho informací není… Dnes ovšem slaví narozeniny populární představitel princů, králů i statečných pohádkových hrdinů, a i když už dávno nemá blond kučery, pohádkové nálepky se asi už nikdy nezbaví. Blahopřejeme Filipu Blažkovi a jdeme se podívat na herce, kterým se před kamerou říkalo Vaše Výsosti.

Filip Blažek

Odpověď na otázku, zdali je v životě důležitější rozum, nebo štěstí, hledala pohádka Zdeňka Zelenky Nesmrtelná teta. Ve své době (1993) patřila k nejdražším českým filmům a Jiřina Bohdalová obdržela za roli Závisti Českého lva.

Dlouhovlasému blonďákovi a představiteli Matěje, tehdy dvacetiletému Filipu Blažkovi, zajistila popularitu a nejen pohádkové role (byl od té doby pak i králem, rytířem nebo zlým princem, ale i komediantským mládencem nebo statečným myslivcem). Ač se o něm v souvislosti s Nesmrtelnou tetou mluví jako o princi, má jeho Matěj vesnický původ a původně je rozumu mdlého, je to vlastně prototyp českého hloupého Honzy. Nakonec však získá moudrost a dokáže zachránit království před Závistí. Jak? Čistou láskou.

Dnešní oslavenec byl dlouho vnímán jako ideální vzor romantického hrdiny a musel změnit radikálně vzhled, aby se mu dostalo i jiných rolí. Ostříhal se, nabral svaly a v poslední době exceloval třeba jako kriminalista v seriálu Případy 1. oddělení.

Foto: Profimedia.cz

Býval princem s blond kudrlinkami, dnes dostává role hrdinů bez bázně a hanyFoto: Profimedia.cz

Pavel Trávníček

Hercem, který si v rolích princů vyloženě liboval, je zcela jistě Pavel Trávníček. Hrál ve dvou desítkách pohádek a korunu prince nasadil na hlavu osmkrát. Navždy ale zůstane v paměti televizních diváků jako neposlušný princ z filmu Tři oříšky pro Popelku. Byl jeho prvním a hrál ho ve 23 letech. S nadsázkou říká, že v roli hodně jezdil na koni a hledal botu.

Proč si podle něj pohádku oblíbily generace diváků? Kvůli skvělému hereckému obsazení, jednoduchému ději a díky tomu, že nebyla „přetrikovaná“. Věděli jste, že byl ale (prý kvůli moravskému přízvuku) předabován Petrem Svojtkou?

Robert Urban

Co se stane, když se princ z 18. století potká s holkou z 21. století? Dojde k mnoha dramatickým i zábavným situacím a je z toho materiál na seriál. Ten se jmenuje Eliška a Damián a vy se na něj od září můžete těšit na TV Prima.

Role moderní slečny se ujala Emma Smetana, prince Damiána hraje 37letý Robert Urban. Ten si má v rámci mírových jednání vzít pruskou princeznu, kterou nemiluje, ale díky kouzelné formuli se mu podaří cestovat v čase. Jak bude fešákovi, dosud známému ze seriálů Zoo, Ordinace v růžové zahradě, Co ste hasiči nebo První republika, slušet historický kostým, se brzy dozvíme. On sám se prý na dobovku těšil a historické kostýmy jsou výzva, i když musí kvůli paruce chodit do maskérny o hodinu dřív než kolegové. Dlouhé vlasy mu ale problém nedělají, kdysi je herec, který patří mezi největší hezouny současnosti, sám nosil.

Tomáš Klus

Jeden z nejtalentovanějších umělců na české scéně je nejen skvělý hudebník, ale i herec. A pohádky mu vyloženě sluší. V roce 2011 hrál jako 25letý v pohádce Tajemství staré bambitky prince Jakuba, který se zamiluje do Aničky z vesnice, aniž by tušil, že její táta je slavný loupežník. Vloni mělo premiéru pokračování, ve kterém už jsou Jakub a Anička králem a královnou, mají dcerku Johanku, již děda, napravený loupežník, zbožňuje.

Jakub prošel proměnou z naivního prince v moudrého krále, který se nakonec pochlapí a učiní i nepopulární, ale rázná rozhodnutí. Tomáš Klus k tomu říká, že to vlastně kopíruje i jeho osobní život a úspěch Bambitky (dokonce světový, byla oceněna v San Diegu) vidí v tom, že neměla ambice a byla svá. V pokračování mu dcerku hrála talentovaná herečka Valentýna Bečková a prý ho dostávala tím, že uměla nejen své, ale i jeho texty, a opravovala ho.

Jan Budař

Projekt Princ Mamánek je srdeční záležitostí Jana Budaře. Napsal totiž nejdřív knihu, pak ji zpracoval jako filmový scénář a ve stejnojmenném filmu se ujal jak role režiséra, tak hlavní role (ve 45 letech). Složil i hudbu a byl jedním z producentů (rozhovor s Budařem o Mamánkovi). Nečekejte ovšem pohádku typickou, má dokonce podle mnohých až rysy hororu a psychologové říkají, že jde spíš o film pro dospělé než o pohádku pro děti.

Ono, když je hlavní postavou skoro 40letý, rozmazlený, na svoji drahou maminku fixovaný princ Ludvík, je jasné, že nepůjde o klasiku. Jeho otec už ho má dost a pošle ho navzdory nesouhlasu královny do světa, kde se potká s čaroději i se Smrtí, a možná i se svou životní láskou.

Jakub Prachař

Komedie, historické filmy, detektivky i romantika. Jakubu Prachařovi není cizí žádný filmový formát. A tak si už několikrát zkusil i pohádku. V Čertovinách byl pekelníkem, ve snímku Princezna a půl království králem, který je všechno, jen ne statečný, milosrdný a chrabrý. Princeznu ze spárů draka nevysvobodil, ale dostal ji na chytré řeči. A když odhalila jeho pravou tvář, už bylo pozdě… Nebo možná ne, protože jak už to v pohádkách bývá, obyčejný Honza (Matouš Ruml) z vesnice je často větší hrdina než ten, co se narodil do královské kolébky.

Poslední Prachařovou pohádkou je Krakonošovo tajemství, čímž se stal po svém tátovi a dědovi již třetím Prachařem, který hraje v příběhu o Krakonošovi.

Načítám