Hlavní obsah

Nejhezčí animované vánoční filmy: Oblíbená pohádka ale i dojemný příběh a nově zpracovaná klasika

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Vánoce jsou neodmyslitelně spjaté s domácí pohodou u filmů a pohádek. A nejen u těch hraných, ale i u animovaných. Ze kterých na vás dýchne pravá sváteční atmosféra?

Článek

Rozhodně neplatí, že by animované filmy byly jen pro děti, pobavit se u nich mohou i dospělí. Zažijte, jaké to je strávit Vánoce vedle zeleného zlobra nebo se vydejte na cestu polárním expresem.

Klaus

Španělský animák z roku 2019 je doslova pohlazením duše nejen dětí, ale i dospělých. Reálně hrozí, že u něj budete mít slzy na krajíčku. Příběh o tom, jak se z rozmazleného pošťáka a osamělého výrobce hraček stanou přátelé, odkrývá zároveň začátky vousatého mužíka, který v USA nosí dárky – Santy Clause. Jde o první animovaný film z dílny Netflixu, který si vysloužil nominaci na Oscara. Tu sice neproměnil, ale má na svém kontě alespoň cenu Britské televizní a filmové akademie (BAFTA).

Velká vánoční jízda

Snímek přináší odpověď na otázku, jak je možné, že Santa Claus zvládne za jednu noc doručit dárky všem dětem. Diváka totiž zavede do speciální vojenským způsobem řízené organizace vycvičených elfů, kteří Santovi se vším pomáhají. A šéfuje jim Santův syn Steve. Když se ale nešťastnou náhodou stane, že jedno dítě by mělo zůstat bez dárku, vloží se do toho Santův druhý potomek jménem Arthur, který si dá předsevzetí, že balíček doručí stůj co stůj.

Ledové království: Vánoce s Olafem

Přestože animovaný hudební snímek Ledové království měl premiéru už v roce 2013, stále je to celosvětový fenomén, který rodiče nutí dětem pořizovat šaty, jaké měly princezny Anna a Elsa (i další propriety s filmovými postavičkami). Úspěch byl takový, že nejenže vznikl druhý díl, ale v roce 2017 spatřil světlo světa také vánoční speciál. Trvá 22 minut a sněhulák Olaf a sob Sven se v něm snaží sestrám princeznám najít ty nejhezčí vánoční tradice, které by mohly dodržovat.

Shrekovy Vánoce

Svůj vánoční speciál mají i animované filmy o zeleném zlobrovi a jeho milované Fioně. Opět jde o kratší počin se stopáží 21 minut. Shrek, který vystupuje v podstatě jako Grinch, se v něm snaží objevit kouzlo Vánoc a tradic s nimi spojených, aby udělal radost své rodině. Absolvuje proto vánoční rychlokurz, jenže o domácí pohodě si může nechat leda zdát, protože se do toho vloží Oslík, Kocour v botách i Perníček.

Foto: Profimedia.cz

Shrek má ve vánočním speciálu o zábavu postaránoFoto: Profimedia.cz

Polární expres

Opomenout nelze ani starší snímek, který je zajímavý nejen dějem, ale také originálním zpracováním. Herci, například Tom Hanks v roli průvodčího, byli nejprve natáčeni a potom digitálně přepracování do animované podoby, což byla v té době poměrně revoluční technika. Děj snímku se odehrává v noci z 24. na 25. prosince v polárním expresu, který veze nedůvěřivé děti na severní pól, aby se přesvědčily o existenci Santy Clause.

Vánoční koleda: Muzikál

Letošní novinkou Netflixu je animované zpracování příběhu Charlese Dickense, v němž nebude nouze o písničky. Lakomec Ebenezer Scrooge má jen jeden den na to, aby se postavil své minulosti a změnil svou budoucnost, říká oficiální anotace filmu. Příběh je plný nadpřirozena a cestuje se v něm v čase. To vše je doplněno o chytlavá muzikálová čísla.

Reklama

Načítám