Hlavní obsah

Proměny, které berou dech: Herci v rolích reálných postav

Foto: Falcon

Foto: Falcon

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ztvárnit ve filmu osobu, která skutečně existovala, je pro herce velkou výzvou. Zatímco u vymyšlených charakterů se mohou rozhodnout, jaký ráz jim vtisknou, u lidí, kteří žijí nebo žili, musí respektovat reálie. Jak se jim to (ne)povedlo?

Článek

Při hraní žijících či zemřelých lidí nehraje roli jen herecký výkon daného představitele či představitelky, ale také práce šikovných maskérů. Posuďte, jak se jednotlivá převtělení zdařila či nikoli.

Václav Neužil (41) jako Emil Zátopek (✝78)

Jestli nějaký český film vyvolal v posledních měsících opravdu masivní pozornost, je to dlouho očekávaný Zátopek (2021) režiséra Davida Ondříčka (52). Na roli legendárního českého běžce se Václav Neužil připravoval s přestávkami šest let. Četl jeho dopisy, sledoval dobové materiály, odposlouchával jeho typický dialekt, a hlavně se musel naučit běhat. A to rychle. Kvůli roli byla samozřejmě nutná i změna vizáže – musel chodit ostříhaný, s kouty a zhubnout sedm kilo. Pozitivní divácké ohlasy ale ukazují, že se tvrdá dřina vyplatila. V roli Dany Zátopkové (✝97) se po jeho boku objevila Martha Issová (40), čerstvá manželka Davida Ondříčka.

Foto: Falcon, Profimedia.cz

Zleva: Emil Zátopek, Václav Neužil. Herec i maskérky odvedli pořádný kus práceFoto: Falcon, Profimedia.cz

Lady Gaga (35) jako Patrizia Reggiani (72)

Snímek Klan Gucci (2021) režiséra Ridleyho Scotta (83) má sice premiéru teprve před sebou, ale během natáčení bylo zveřejněno mnoho fotografií i videí, na kterých můžeme vidět slavnou zpěvačku a herečku stylizovanou do podoby Patrizie Reggiani, které média přizdívala Černá vdova. Film je natočený podle reálné události a jeho hlavním motivem je skutečnost, že Patrizia Reggiani si objednala vraždu svého bývalého muže, Maurizia Gucciho (✝46), který byl zároveň vnukem slavného zakladatele módní značky Gucci.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Patrizia Reggiani, Lady Gaga. Snímek o nájemné vraždě má mít premiéru letos v listopaduFoto: Profimedia.cz

Charlize Theron (46) jako Aileen Wuornos (✝46)

V hlavní roli ve filmu Zrůda (2003) v režii Patty Jenkins (50) slavná herečka excelovala. Odborníci ji za to ocenili nejen Zlatým glóbem, ale také soškou Oscara za nejlepší herečku v hlavní roli. Jinak krásná Charlize Theron se v rámci natáčení změnila v ošklivou prostitutku Aileen Wuornos, která byla uznána vinnou z vražd šesti mužů a v roce 2002 popravena smrtící injekcí. Maskérky se na herečce skutečně vyřádily – například nosila zubní protézy a měla oholené obočí. Ale také sama Charlize Theron musela přispět svou troškou do mlýna. Kvůli roli přibrala 13 kilo.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Aileen Wuornos, Charlize Theron. Herečka dostala umělý předkus a zloustla 13 kiloFoto: Profimedia.cz

Margot Robbie (31) jako Sharon Tate (✝26)

V tomto případě si herečka zahrála herečku, takže možná nebylo zase tak těžké najít k postavě klíč. Motiv ze skutečného života, i když velmi volně, použil snímek Tenkrát v Hollywoodu (2019) v režii Quentina Tarantina (58). Sharon Tate byla modelka, herečka a manželka režiséra Romana Polanskiho (88). V roce 1969 byla v osmém měsíci těhotenství zavražděna příznivci kultu Charlese Mansona (✝83). Margot Robbie přípravu na roli skutečně nepodcenila a o životě Sharon Tate si zjistila, co šlo. Sharonina sestra Debra Tate (68) jí dokonce v rámci co nejlepšího převtělení vpůjčila originální šperky, které kdysi Sharon nosila.

Foto: COLLECTION CHRISTOPHEL © Sony Pictures Entertainment - Heyday Films - Visiona Romantica, Profimedia.cz

Zleva: Sharon Tate, Margot Robbie. K nerozeznání, co říkáte? Foto: COLLECTION CHRISTOPHEL © Sony Pictures Entertainment - Heyday Films - Visiona Romantica, Profimedia.cz

Taron Egerton (31) jako Elton John (74)

Možnost zahrát si ikonu hudebního průmyslu dostal herec (známý například z filmu Kingsman: Zlatý kruh, 2017) ve snímku Rocketman (2019). Tuto jedinečnou příležitost mu dal režisér Dexter Fletcher (55). A to zejména proto, že jde o multitalentovaného umělce. Ve filmu, který je hlavně muzikál, totiž Eltonovy písně sám zpívá. Od slavného zpěváka ovšem dostal instrukce, aby ho ve filmu příliš nekopíroval, ale našel si vlastní verzi. Při premiéře se potom skutečný Elton John neubránil dojetí.

Foto: COLLECTION CHRISTOPHEL © LECOEUVRE PHOTOTHEQUE, Profimedia.cz

Zleva: Elton John, Taron Egerton. Mladý zpěvák dávno před svým comingoutemFoto: COLLECTION CHRISTOPHEL © LECOEUVRE PHOTOTHEQUE, Profimedia.cz

Aňa Geislerová (45) jako Olga Havlová (✝62)

Velkou pozornost poutal i životopisný snímek Havel (2020), který vznikl v režii Slávka Horáka (46). Lidé mohli zhodnotit nejen Viktora Dvořáka (41) v roli budoucího prezidenta Václava Havla (✝75), ale také Aňu Geislerovou jakožto první dámu, respektive budoucí první dámu. Režisér Slávek Horák uvedl, že Aňa pro něj byla první volbou, viděl v ní totiž řadu styčných bodů s Olgou: zejména chování, životní postoj a celkově povahu. V rámci role dostala herečka nejen paruku, ale také se musela vrátit ke kouření.

Foto: film Havel, Profimedia.cz

Zleva: Olga Havlová, Aňa Geislerová. Herečka ale hrála mladší Olgu, ještě v době před zvolením Václava Havla prezidentemFoto: film Havel, Profimedia.cz

Reklama

Načítám