Hlavní obsah

Příběhy manželství, ze kterých mrazí: Od těchto filmů a seriálů se nehnete ani na krok

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do manželství lidé obvykle vstupují plní optimismu a radostného očekávání. Jenže každodenní realita je může snadno vyvést z omylu – vztahy totiž nebývají bezproblémové a bez mráčku. A právě o tom jsou následující filmy a seriály.

Článek

Přestože každé manželství je jiné, většinou se soužití dvou lidí nedá označit slovem jednoduché. Dříve nebo později se objeví nejrůznější problémy a překážky, kterým je potřeba čelit. A někdy to nekončí úplně podle původních představ. Téma manželského života zpracovává i řada skvělých filmů a seriálů. Co si určitě nenechat ujít?

Scény z manželského života (2021)

Moderní americká předělávka slavné švédské minisérie režiséra Ingmara Bergmana (†89) z roku 1973 – to je pětidílný seriál, ve kterém hrají hlavní role Jessica Chastain a Oscar Isaac, známý třeba jako vévoda Leto ze sci-fi Duna (2021). Děj zachycuje dvojici po několika letech manželství a diváci mohou sledovat, jak se rodina vypořádává s krizí a touhou jednoho z nich odejít za novým vzrušujícím románkem. Série je velmi emocionálně nabitá – nechybí pláč, křik ani vášnivé milování.

Foto: Profimedia.cz

Oba hlavní představitelé byli za své výkony nominovaní na Zlatý glóbus. Že se před kamerou svlékne, podmínila herečka tím, aby se svlékl i její kolegaFoto: Profimedia.cz

Kurz manželské touhy (2021)

V českém snímku se divákům představuje pět manželských párů. Každý má své problémy a spojuje je jedno: na kurzu párové terapie chtějí upevnit vztah a navrátit do něj touhu a vášeň. Kouče ztvárnil Vojta Kotek a kolem jedné účastnice kurzu – zahrála ji Lenka Vlasáková – vznikne kriminální zápletka. Jak se z této zkušenosti poučí ostatní páry? Komediální snímek režíroval Radek Bajgar, který stojí i za úspěšným filmem Teorie tygra (2016).

Foto: Profimedia.cz

Manžela Lenky Vlasákové si zahrál Stanislav Majer Foto: Profimedia.cz

Manželská historie (2019)

O kvalitě tohoto snímku režiséra Noaha Baumbacha svědčí, že byl nominovaný na šest Oscarů včetně nejlepšího filmu nebo původního scénáře. Nakonec ovšem bodovala jen Laura Dern ve vedlejší roli rozvodové právničky. Mezi Nicole v podání Scarlett Johansson a Charliem (Adam Driver) se během desetiletého soužití nakupila řada maličkostí, až nakonec stojí rodiče osmiletého syna před rozvodem, který chtějí nejdříve řešit dohodou a bez právníků…

Foto: Profimedia.cz

V době, kdy dostala Scarlett Johansson nabídku na roli, zrovna procházela druhým rozvodem. Režisér a zároveň scenárista ve snímku zhodnotil svoje zkušenosti s rozchodem s herečkou Jennifer Jason Leigh Foto: Profimedia.cz

Naprostí cizinci (2016)

Italské komediální drama sklidilo při svém uvedení ohromný úspěch, a dokonce je zapsáno v Guinnessově knize rekordů jako snímek s největším počtem lokálních remaků. Svou verzi má například Španělsko a Francie a i u nás vznikla česko-slovenská komedie Známí neznámí (2021). Parta přátel, povětšinou tvořená manželskými páry, se sejde a rozhodnou se hrát hru na pravdu a veřejně sdílet všechny zprávy i hovory, které jim během společně stráveného času přijdou na mobil. Postupně zjišťují, že ani společná domácnost nezaručuje, že toho druhého skutečně znáte.

Foto: Profimedia.cz

Snímek režíroval Paolo Genovese, který se podílel i na scénářiFoto: Profimedia.cz

Nouzový východ (2008)

V brilantním dramatu režiséra Sama Mendese se v roli manželského páru představila osvědčená dvojice Leonardo DiCaprioKate Winslet. Žijí v domku na předměstí a vedou zdánlivě dokonalý život. Jenže jejich sny a touhy jsou někde jinde. Zatímco ona by ráda do světa, konkrétně do Paříže, kde by se chtěla stát herečkou, on setrvává v podivném vzduchoprázdnu a útěchu mu přináší alkohol a kolegyně. Jak drama o stereotypu a ztrátě iluzí skončí?

Foto: Profimedia.cz

V době natáčení byla Kate Winslet vdaná za režiséra filmu Sama Mendese Foto: Profimedia.cz

Manželské etudy (1987)

Skutečně reálný pohled do života šesti párů přinesla dnes již legendární dokumentární série Heleny Třeštíkové, která mapovala šest let života po svatbě. Diváci jsou tak svědky nejrůznějších problémů, které jednotlivé domácnosti řeší. Je to například nedostatek peněz, nerovnoměrně rozložená výchova dětí apod. Později vznikly Manželské etudy po 20 a 35 letech, kde je možné sledovat, jak se vztahy a manželské problémy mění během let. Režisérčina dcera Hana pak navázala sérií Manželské etudy: Nová generace (2019) a ukázala další posun v rodinných vztazích.

Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia

Helena Třeštíková nehledá senzaci, ale snaží se citlivě pozorovat a ukázat obyčejný životFoto: Petr Horník / Právo / Profimedia

Reklama

Načítám