Hlavní obsah

Mámatáta v hlavní roli aneb Nejlepší filmy a seriály o single rodičích: dojetí, humor i drama

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být sám na dítě, nebo dokonce na víc potomků, to není žádný med. Mnozí rodiče by mohli vyprávět! Příběhy svobodných, rozvedených a osamělých matek (ale i otců) se objevily i v řadě filmů a seriálů a diváci je milují.

Článek

Rodičovství je nelehká práce na plný úvazek. Jenže často nastane situace, kdy jeden rodič z nějakého důvodu chybí a všechna starost a péče pak leží jen na matce nebo na otci. Tuto někdy tíživou realitu zobrazují i mnohé filmy a seriály a některé jsou opravdu oblíbené. Mohou vám drásat srdce, ale klidně vás dokážou i rozesmát, a dokonce si u nich můžete zazpívat nebo zatančit!

Ginny a Georgia (2021)

Georgia, kterou si v zatím desetidílné sérii zahrála Brianne Howey (32), je osamělá matka dvou dětí. Přestože má hluboko do kapsy, dokáže předstírat, že je poměrně bohatá a také se dokáže k penězům ne zrovna čestnými způsoby dostat. Proto se často stěhuje a děti si musejí zvykat na nové prostředí. Do toho bojuje s láskou i s pubertální dcerou – ovšem někdy se zdá, že její dospívající dcera Ginny má víc rozumu než ona.

Foto: ©Netflix/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Fanoušci se těší na druhou sérii, která se přípravuje. Nejmladšího člena rodiny Austina si zahrál Diesel La Torraca (11), dospívající dceru Ginny Antonia Gentry (24)Foto: ©Netflix/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

A dost! (2013)

Romantická komedie pojednává o velmi citlivém tématu, které dříve nebo později řeší každý rodič: vylétnutí milovaného dítěte z hnízda. Pokud je na to ovšem člověk sám, protože nežije v páru, je to o poznání těžší. Albert a Eva sdílejí podobný osud – oba se musejí vyrovnat s odchodem dětí na studia a to je sblíží, ale jak už to filmech bývá, nově se rodící vztah se neobejde bez různých komplikací. Hlavní role si zahráli James Gandolfini (✝51) a Julia Louis-Dreyfus (61), která byla za svůj výkon nominována na Zlatý glóbus.

Foto: Profimedia.cz

Eva (vpravo) a její dcera Ellen, kterou si zahrála Tracey Fairaway, prožívají smutné chvíle. Dcera se chystá odjet na vysokou a matka zůstane sama Foto: Profimedia.cz

Výměna (2008)

Ačkoli se to zdá skoro neuvěřitelné, tento slavný dramatický snímek, který získal několik oscarových nominací a režíroval ho Clint Eastwood (91), patří mezi skvělé filmy podle skutečné události. Jeho děj je zasazený do roku 1928: jednoho rána se Angelina Jolie (46) při odchodu do práce loučí jako vždy se svým filmovým synem, když ale přijde večer domů, chlapec je pryč. Po pěti měsících najde policie hocha, který říká, že je její ztracený Walter, hlavní hrdinka ovšem tvrdí, že to není on. Ale nikdo jí nechce věřit.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní hrdinka vychovává dítě sama, a když zmizí, sama se snaží vypátrat, co se s jejím ztraceným synem doopravdy stalo. Má pravdu ona, nebo policie?Foto: Profimedia.cz

Mamma Mia! (2008)

Filmový muzikál s hity skupiny ABBA ukazuje mimo jiné silné pouto mezi svobodnou matkou a dospělou dcerou, které si s chutí zahrály Meryl Streep (72) a Amanda Seyfried (36). Milují se, ale jejich názory se v ledasčem rozcházejí. Zatímco matka je přesvědčená, že si samy vystačí, dcera se rozhodne před svou svatbou zjistit, kdo je její otec: možných kandidátů je totiž hned několik.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2018 se snímek dočkal pokračování Mamma Mia! Here We Go Again, kde se objevily známé hvězdy a jejich nové příběhyFoto: Profimedia.cz

Gilmorova děvčata (2000–07)

Příběh mladé svobodné matky a její dcery vypráví dnes již kultovní seriál, který se v roce 2016 dočkal pokračování Gilmorova děvčata: Rok v životě. Alexis Bledel (40) jako Rory sice otce má, ale vídá ho sporadicky. Čas tráví hlavně se svou matkou Lorelai, kterou hraje Lauren Graham (55), a panují mezi nimi velmi kamarádské vztahy. Ale i sem se vloudí trocha dramatu, problémů a starostí s láskou i rodinou.

Foto: Profimedia.cz

Rory má s matkou Lorelai skvělý vztah, ale někdy ji přece jen trochu štve, jak moc jí zasahuje do soukromíFoto: Profimedia.cz

Toulavé boty (1999)

Děj komediální a zároveň dramatické road movie se točí kolem neúspěšných milostných vztahů osamělé matky a jejího zvyku řešit problémy se životem a láskou vždycky tak, že sbalí tašku i dceru a rychle zmizí. Když se pak usadí na novém místě, zdá se, že se blýská na lepší časy, ale na obzoru se objeví další muž a opakuje se stejný scénář... Jenže její dospívající dcera si jednou postaví hlavu s tím, že už má stěhování plné zuby.

Foto: Profimedia.cz

Komplikovanou matku ztvárnila Janet McTeer (60), která za svůj výkon získala Zlatý glóbus a nominaci na Oscara. Dceru si zahrála Kimberly J. Brown (37)Foto: Profimedia.cz

Související témata:

Načítám