Hlavní obsah

Padouši a intrikáni: J. R. Ewing, Toman a Joffrey Baratheon

Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milí a sympatičtí hrdinové, se kterými byste se chtěli kamarádit, jsou ve filmech a seriálech určitě třeba. Ale bez pořádného záporáka, který zamíchá dějem, intrikuje a páchá nepravosti, by to byla nuda. Jaký zloduch diváky opravdu potrápil?

Článek

Záporáci a intrikáni se často vryjí divákům do paměti, stanou se legendou a některým začnete nakonec i trochu fandit a hledáte omluvu pro jejich příšerné chování. Herci mají tyto role v oblibě, mohou se na jejich ztvárnění vyřádit – hledají v padouších známky lidskosti a snaží se do nich vcítit. Získal si vaše srdce některý z níže popsaných?

Ivan Sekal

  • Film - Je třeba zabít Sekala (1998)
  • Představitel - Bogusław Linda (68)

Do hanácké vesnice se v roce 1943 ukryl před gestapem kovář Jura Baran (Olaf Lubaszenko, 51). Místní obyvatele tyranizuje Ivan Sekal, kterého dříve ponižovali pro nemanželský původ. On je nyní udává a od okupantů získává jejich grunty. Když mu není po vůli manželka jednoho sedláka, nechá ji napospas svému liliputánskému poskokovi. Sedláci nakonec vydíráním donutí kováře Barana, který je ve vesnici cizincem, aby Sekala zabil.

Foto: DAVID NEFF / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Film získal deset Českých lvů, polský herec svoji nominaci nakonec neproměnilFoto: DAVID NEFF / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Zdeněk Toman

  • Film - Toman (2018)
  • Představitel - Jiří Macháček (54)

Sledovat záporáka ve filmu je o to nepříjemnější, když víte, že příběh má základ v reálné postavě. To je případ Zdeňka Tomana (1909–1997), šéfa zahraniční rozvědky, který měl veliký vliv na dění v poválečném Československu a na filmové plátno jej přivedl Ondřej Trojan (60). Toman měl za úkol sehnat peníze, které by komunistům zajistily vyhrané volby, šmelil, vydíral a obchodoval s židovskými uprchlíky.

Foto: DAVID NEFF / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Jiřího Macháčka natolik zaujalo vyprávění Ondřeje Trojana o připravovaném filmu, že si o roli Tomana řeklFoto: DAVID NEFF / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

J. R. Ewing

  • Seriál - Dallas (1978–1991)
  • Představitel - Larry Hagman († 81)

„Džejár“, manipulátor bez svědomí, byl kořením seriálu o rodině naftařského magnáta. Tvrdý a nemilosrdný byznysmen udělal cokoli pro úspěch firmy Ewing Oil, nevycházel s bratry a svou krásnou ženu Sue Ellen (Linda Gray, 79) dohnal k pití. V Dallasu si šli po krku všichni a spojit je dokázala jen nenávist vůči J. R. Ewingovi.

Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Ať dělal sebevětší špinavost, měl na tváři svůj zabijácký úsměv. Jeho žena ho milovala i nenáviděla zároveňFoto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Francis Underwood

  • Seriál - Domek z karet (2013–18)
  • Představitel - Kevin Spacey (60)

Při sledování seriálu Domek z karet začnete mít pocit, že v politice je možné úplně všechno. Zejména pokud je poblíž Frank Underwood – ctižádostivý kongresman, jehož ambicí je dostat se do oválné pracovny Bílého domu. Má propracovaný plán, neštítí se ničeho a v zákulisních intrikách mu pomáhá podobně ambiciózní manželka Claire (Robin Wright, 54).

Foto: Collection Christophel © Media Rights Capital / Panic Pictures / Trigger Street Productions, Profimedia.cz

Vysoká politika není pro každého, ale Underwoodovi v ní plují jako ryby ve voděFoto: Collection Christophel © Media Rights Capital / Panic Pictures / Trigger Street Productions, Profimedia.cz

Joffrey Baratheon

  • Seriál - Hra o trůny (2011–19)
  • Představitel - Jack Gleeson (28)

Mezi sympatické záporáky nepatří ani nejstarší syn krále Roberta Baratheona (Mark Addy, 56) a královny Cersei Lannister (Lena Headey, 46), rozmazlený dědic Železného trůnu a arogantní sadista. Jeho matka ho ve skutečnosti zplodila se svým bratrem a díky její výchově si mladý tyran myslí, že všichni jsou nepřátelé a je třeba se k nim tak i chovat. Neváhá popravovat, znásilňovat a ponižovat. 

Foto: Profimedia.cz

Sansa Stark (Sophie Turner v pozadí, 24) byla naivní a plná ideálů, dokud si ji Joffrey Baratheon nevzal do parádyFoto: Profimedia.cz

Joe Goldberg

  • Seriál - Ty (2018–19)
  • Představitel - Penn Badgley (33)

Rád se obklopuje knihami, pro lásku udělá všechno a nebojí se stalkingu. V první sérii úspěšného seriálu se zamiloval do začínající spisovatelky Beck (Elizabeth Lail, 28) a byl ochotný jít i přes mrtvoly. V druhé sérii si změnil identitu, stalkerství pověsil na hřebík, ale pak se zjevila krásná kuchařka Love (Victoria Pedretti, 25), s níž má společného víc, než mohl doufat...

Foto: Profimedia.cz

Milý kluk, co říkáte? Jeho ženy jsou pro něj vším a rád o nich i všechno ví....Foto: Profimedia.cz

Alonzo Harris

  • Film - Training Day (2001)
  • Představitel - Denzel Washington (65)

Mladý policista v podání Ethana Hawkea (49) vnímá svou práci jako poslání. Jako parťák je přidělen k policejnímu veteránovi Alonzu Harrisovi. Ten na oddělení narkotik pracuje dlouho a zákony si vykládá po svém. Je zkorumpovaný, násilí bere jako běžnou vyslýchací techniku a s gangstery se zapletl víc, než je zdrávo. Denzel Washington byl za tento výkon oceněn Oscarem.

Foto: Profimedia.cz

Tihle dva měli role hodného a zlého policajta rozdělené od začátku jasně...Foto: Profimedia.cz

Scar

  • Film - Lví král (1994)
  • Představitel - hlas mu propůjčil Jeremy Irons (71)

Bez záporáka se neobejdou ani dětské příběhy. Lev Scar žárlil na svého bratra Mufasu, který moudře vládl zvířecí říši, a podařilo se mu ho svrhnout z trůnu skrze lvíčka Simbu, naivního a po dobrodružství toužícího následníka trůnu. Nakonec Scar bratra zabil, synovce vyhnal a ujmul se vlády. Ani kresleného padoucha ale trest neminul!

Foto: PIXAR / DISNEY , Profimedia.cz

Slabou stránkou laskavého krále byl jeho synek Simba a lstivý Scar to vědělFoto: PIXAR / DISNEY , Profimedia.cz

Máte svého oblíbeného padoucha? Nebo máte svého favorita mezi filmovými šílenci?

Reklama

Související témata:

Načítám