Hlavní obsah

Halina Pawlowská o odvaze, nevkusu, milostných nadějích a šortkách: Jsem sama sebou nadšená!

Foto: Archiv Haliny Pawlowské

Foto: Archiv Haliny Pawlowské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatelka, scenáristka a v poslední době i módní návrhářka Halina Pawlowská patří k výrazným osobnostem naší kulturní scény, ale že se kromě psaní vrhla i na módu, se o ní zase tak moc neví. A jak je u ní zvykem, má k ní zcela vyhraněný přístup.

Článek

Už příští týden se na pultech knihkupectví objeví její poslední kniha Rande. Jde o soubor krátkých i dlouhých povídek s podtitulem: „Pamatujte si, že když na prvním rande mluvíte jen o sobě, tak druhé rande už nebude!“ A tak jsme při té příležitosti Halinu Pawlowskou vyzpovídali. Řeč se stočila i na módu, která spisovatelku v poslední době také hodně zaměstnává.

Vaše poslední vydaná kniha nese název Užívej života a je plná rad, jak si udělat legraci i ze smutných situací. O čem je ta nová?

Jak už název Rande napovídá, je o tom, jaké to je vyrazit na rande, když už vám není 20, ani 30, ani 40… A je také o tom, že když se někdo moc chystá, tak bývá v šoku, co mu osud nachystá. Je to veselá knížka o milostných nadějích a taky s fejetony o situacích, na které se nedá zapomenout.

Jste známá svým nadhledem a humorem, s kterým dokážete komentovat i svou postavu. Co byste vzkázala ženám, které se nedokáží smířit s tím, jak vypadají, a třeba těžce nesou hloupé poznámky okolí, že jsou moc velké, malé, tlusté, tenké…

No… Mě vždycky zarazí, že dostanu otázku doslova „na tělo“, když napíšu novou knihu. Často si říkám, jestli podobné dostávají i páni spisovatelé… Ale budiž. Nikdo se nikdy nezalíbí všem, takže tvrdím: Když seš mimo normu, dobře vylaď formu! Někdo ji vyladí novým partnerem, novým párem bot, novým účesem, novým zájezdem nebo novou čokoládou. Všechno jsou to skvělé tipy! Ale bacha, na blbost těch, kteří mají blbé poznámky, vůbec nezabírají!

Měla jste někdy období, kdy jste toužila být jiná?

Já jsem sama sebou nadšená! A vždycky jsem byla. Nevěříte? No tak ne…

Foto: Archiv nakladatelství

Je něco jiného jít na rande, když je vám 14, než když vám je přes 50. Halina Pawlowská, Rande, Motto, cena 449 KčFoto: Archiv nakladatelství

Chápu. A měla i vaše dcera období, kdy se sebou nebyla spokojená? Co by matky měly svým dcerám určitě říct?

Vždy jsem své dceři říkala pravdu. Že je krásná, chytrá, prostě fajn…

Nedávno jste s dcerou založila svoji módní značku, co bylo impulsem?

Že jsem v Paříži vždycky našla šaty, které se mi líbily a které mi i padly! Tak jsme se začaly zajímat o druh materiálu, z kterého byly vyrobené, a sjednaly jsme si kontrakt. Rozhodly jsme se, že nebudeme šetřit na materiálech ani na střizích a že naše šaty budou ženské a romantické. A samozřejmě krásné a přitom nesmírně praktické. A vrhly jsme se do víru oděvního módního průmyslu.

V čem jsou vaše šaty jiné?

Nabízíme šaty z lehounkých materiálů, které se nemusí žehlit, rychle schnou, jsou přitom bohaté na prostřihy a vejdou se i ve velikosti XXL do malého pytlíčku. Zakládáme si na tom, že podtrhují ženskost a jsou nesmírně pohodlné.

Jednou jsem si oblékla šaty a podcenila fotoaparáty s blesky, takže pak na fotkách bylo vidět spodní prádlo, což jsem nesla velice špatně.

A jak to celé probíhá, je z vás tedy teď i módní návrhářka?

Většinu naší produkce navrhuje moje dcera, modely pro ženy zralejší a oblejší ale navrhuji já a šijí pro nás švadlenky z profesionální dílny v Hradci Králové.

Jaký největší módní přešlap či trapas vás potkal?

Neexistují módní přešlapy, existují jen nevkusní lidé. Nikdy jsem nepodléhala módnímu diktátu, naopak sama jsem se vždycky snažila zkombinovat oblečení podle svého. A někomu se to pak líbilo a někomu třeba ne. Když vstoupíte na profesionální území módy, musíte se smát hysterii těch, kteří musí mít módní výstřelek nebo módní barvu. Přitom často je ta barva módní jen proto, že si látku vyhlášené značky objednaly ve velkém množství a musí ji prostě prodat!

Fakt je, že se mi ale jednou stalo, že jsem si oblékla šaty ze dvou materiálů a podcenila jsem fotoaparáty s blesky, takže pak na některých fotkách bylo vidět spodní prádlo, což jsem nesla velice špatně.

Co byste si na sebe nikdy neoblékla?

Šortky a top nad pupík… Proč asi?!

A jaký kousek šatníku považujete za nezbytný?

Černé šaty. Naší značky, přirozeně.

Sledujete trendy, nebo si držíte svůj vyhraněný styl?

Držím si svůj styl, ale trendy sleduji a ráda se nechávám inspirovat.

Pro mnoho žen jste inspirací, v čem si myslíte, že dělají ženy nejčastější chyby v módě?

Největší chyba je právě v tom přehnaném podléhání módním trendům. A myslet si, že čím je žena starší, tak by měla mít kratší vlasy a veselejší blůzu.

Máte pocit, že už jsme se u nás za poslední léta posunuli a dohnali ohledně módy svět? Nebo jsme stále málo odvážní?

Jsme málo odvážní, jsme moc praktičtí. Pořád to v ulicích Prahy i v ostatních městech vypadá, že se všichni právě chystáme vyrazit někam do hor anebo aspoň do lesa, kde chceme barevně splynout s okolím. Na druhou stranu jsem přesvědčená, že Češky jsou nádherné ženy a oblékat se umí a sluší jim to skvěle!

Načítám