Hlavní obsah

Past na Vašuta, hon za vyvrcholením i pomsta: Filmy o ženách, které by vám neměly uniknout

Foto: Renata Foltysová

Foto: Renata Foltysová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztahové komedie, ale i psychologická dramata. Mezi skvělými filmy, jejichž hlavními hrdinkami jsou ženy, lze najít různé žánry i styly. Dáváte přednost aktuální české novince, anebo třeba adaptaci románové klasiky?

Článek

Dny se zkracují, teploty snižují a studený déšť není nijak výjimečný… Nechce se vám na výlet ani na procházku? Vyrazte do kina nebo se doma posaďte před obrazovku. Nevlídný večer či líné odpoledne můžete strávit sledováním některého z následujících filmů s ženskými hrdinkami. Pobavíte se, dojmete a mezi postavami si určitě najdete svou oblíbenkyni. Už jste je viděli všechny, anebo vám některý snímek unikl? Oba nejnovější právě hrají v kinech.

Za vším hledej ženu (2022)

Momentálně je v kinech k vidění vztahová komedie Miloslava Šmídmajera (63), v níž si mohou diváci užít plejádu českých hereckých hvězd. Je to přesně ten typ filmu, který si nejlépe vychutnáte za doprovodu party kamarádek. Rolí tří přítelkyň – Marty, Ireny a Alex – se ujaly Alžběta Stanková (43), Hana Vagnerová (39) a Tereza Rychlá (33). Každá má sice jiný pohled na život, ale je mezi nimi silné pouto. Když se Alex bláznivě zamiluje, kamarádky jí přispěchají na pomoc. Jejím vyvoleným, na kterého „pořádají hon“, je šéf velké firmy Albert v podání nestárnoucího Marka Vašuta (62). Jak past na Vašuta dopadne?

Hodně štěstí, pane Veliký (2022)

Cesta k ženskému orgasmu je někdy trnitá, a tak úvodní situace skvělé britské komedie není nijak nereálná: Nancy – v podání excelentní Emmy Thompson (63) – si po manželově smrti uvědomí, že si nikdy pořádně neužila sex a že mladší už nebude. A tak se ocitne v hotelovém pokoji s gigolem a otevře se jí cesta k sebepřijetí. Během přípravy na natáčení herečka s kolegou Darylem McCormackem (29) dokonce nějaký čas bydlela, aby se sblížili, a s režisérkou pořádali nahá sezení, aby se sžili se svými těly a přestali se stydět. Film je plný nejen žhavých scén, ale i humoru, lidskosti a pochopení. Natočila ho australská režisérka Sophie Hyde (45).

Nadějná mladá žena (2020)

Mezi vztahové či romantické komedie rozhodně nepatří psychologický thriller odkazující k hnutí MeToo. Bývalé studentce medicíny Cassandře, kterou hraje Carey Mulligan (37), způsobil na vysoké škole jeden muž trauma, které zásadně ovlivnilo její další život. A tak se rozhodla, že se s muži vyrovná po svém: nechává se sbalit v baru, předstírá opilost a potom jim dává morální školení. Po nějaké době se na scéně objevuje původce jejího traumatu, což hlavní hrdinku vyprovokuje k pomstě. Snímek měl pět oscarových nominací, sošku získala Emerald Fennell (37) za původní scénář, snímek také režírovala. Diváci ji znají i jako představitelku Camilly Parker Bowles v seriálu Koruna.

Ženy v běhu (2019)

Běh je v posledních letech mimořádně populární, proto není divu, že se režisér Martin Horský (44) rozhodl zpracovat zajímavé téma pro stříbrné plátno. Trenér Vojta v podání Vladimíra Polívky (33) dohlíží na tři sestry, které hrají Tereza Kostková (46), Veronika Khek Kubařová (35) a Jenovéfa Boková (30), a jejich matku – Zlatu Adamovskou (63). Ta se rozhodla nebožtíku manželovi splnit poslední přání a zaběhnout maraton, ale aby toho na ni nebylo moc, chce to zvládnout v rámci rodinné štafety s dcerami. Ženy trénují a přitom řeší starosti i vztahy, které nejsou vždy podle jejich představ. Komedie se stala nejnavštěvovanějším filmem roku 2019 a přišlo na ni 1,54 milionu diváků.

Malé ženy (2019)

Slavný román Louisy May Alcott z roku 1868, jehož děj se odehrává v době války Severu proti Jihu, láká filmaře jako magnet. Dočkal se už několika filmových zpracování i seriálu. V zatím poslední adaptaci se v rolích čtyř sester představily Saoirse Ronan (28), Emma Watson (32), Florence Pugh (26) a Eliza Scanlen (23) a nutno dodat, že tato verze sklidila nadšené ohlasy a byla nominována na několik Oscarů. Filmem se prolíná téma ženské emancipace i dospívání a touha hlavních hrdinek žít život podle svého. Film režírovala Greta Gerwig (39), která právě natáčí komedii Barbie.

Pohádky pro Emu (2016)

Dojemný příběh režiséra Rudolfa Havlíka (46) má vánoční atmosféru a chytne vás za srdce. Ondřej Vetchý (60) alias Petr Miller zjišťuje, že je možná otcem osmileté holčičky Emy, jejíž matka leží po autonehodě v nemocnici. Kromě toho, že se učí tatínkovské roli, seznamuje se sympatickou Marií v podání Ani Geislerové (46). Ta nabídne pomoc, když tatínkovi a Emě začne zatápět nesmlouvavá sociální pracovnice. Stane se zázrak a zvítězí láska?

Reklama

Načítám