Hlavní obsah

Nejlepší knihy podzimu: Poslední Aristokratka, česká odpověď na Vejce a já i napínavá detektivka

Foto: LOGVINYUK YULIIA, Shutterstock.com

Foto: LOGVINYUK YULIIA, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za rok v Česku vyjde zhruba 15 tisíc nových knih. To je skvělé. Ale zároveň taky děsivé, protože to nemáte šanci nejen přečíst, ale ani se zorientovat v takovém množství a vybrat si ty nejlepší knihy. A proto je tu Velký knižní čtvrtek, který vám pravidelně představuje výběr těch nej novinek. Letos na podzim jich je patnáct a nás z nich zaujalo hned sedm.

Článek

Velký knižní čtvrtek je tu zas a opět přináší různorodé texty a pečlivě sestavenou kolekci toho nejlepšího z podzimních novinek, mezi kterými si najdou tu svou podzimní literární lásku asi všichni. Tituly plné dobrodružství, fantazie, aktuálních témat, zajímavých informací a inspirativních příběhů reálných i fiktivních hrdinů. Skvělé je, jak velké zastoupení mají čeští autoři, to nám dělá opravdu radost.

My jsme vybrali sedm našich favoritů.

Aristokratka pod palbou lásky

Autor: Evžen Boček

Poslední díl série je tu. Děj se ukončí 5. prosince 1997, rok od chvíle, kdy rodina Kostkových na zámek přijela. A tentokrát si přijdou na své i milovníci milostných linek, ke kterým prý autora dotlačilo nejbližší okolí. V tomto díle se objeví všechny postavy z těch předchozích, včetně psů, ale i Helenka Vondráčková a nizozemský filmařský štáb. A jaký bude závěr? Evžen Boček jej musel přepsat, a protože ho to štvalo, tak se v knize objeví obě verze. Jak je to s erotikou? Jestli vám jde o milostné kontakty, budete zklamaní, ale podivné vztahy se budou řešit hodně intenzivně.

Foto: Archiv nakladatelství

Aristokratka pod palbou lásky, Evžen Boček, nakladatelství Druhé město, 332 stranFoto: Archiv nakladatelství

Kdepak jsi, krásný světe

Autor: Sally Rooney

Hrdiny třetí knihy irské spisovatelky Sally Rooney (autorky bestsellerů Normální lidi a Rozhovory s přáteli) jsou opět mladí lidé, táhne jim na třicítku, mají dávno za sebou první lásky, dostudovali a teď hledají směr, kterým vést život, zda do tohoto světa přivést děti apod. Hlavní hrdinka Alice má podobně jako autorka knihy na svém kontě dva úspěšné romány a vyrovnává se se svou slávou. Také řeší, zda veřejnost zajímá víc ona, nebo její knihy. Proč se o Sally Rooney mluví jako o nejvlivnější autorce své, tedy mileniálské, generace? Umí ji dokonale vystihnout.

Foto: Archiv nakladatelství

Kdepak jsi, krásný světe, Sally Rooney, nakladatelství Argo, 288 stranFoto: Archiv nakladatelství

Potmě jsme se viděli lépe

Autor: Monika Zgustová

Autorka knihy Oblečené k tanci na sněhu, která obsahovala příběhy hrdinek, jež přežily stalinské lágry, vydává novou knihu. Potmě jsme se viděli lépe je o rodině, která před třiceti lety utekla před normalizací do exilu a jejíž členové dnes žijí po celém světě. Ale s pocitem, že vlastně nemají své doma, jsou jakoby odnikud. Navíc se oslabila i jejich vzájemná blízkost. A když se letí dcera zřejmě naposledy shledat se svou matkou, netuší, jak silný, překvapující a hluboký zážitek to bude.

Foto: Archiv nakladatelství

Potmě jsme se viděli lépe, Monika Zgustová, nakladatelství Argo, 196 stranFoto: Archiv nakladatelství

Na divokém venkově

Autor: Eva Grestenbergerová

Humoristická knížka, která dle autorky nemá jiný cíl než pobavit. Doktorandka Malvína studuje psychologii v Anglii, ale zradí ji zdraví a ona se vrací domů, na severomoravský venkov. Na místo, které rozhodně není její šálek kávy a jehož obyvatele považuje za bandu psychopatů: jsou mezi nimi politici, fanoušci Karla Gotta, alkoholici i šetrní katolíci. A ona se rozhodne zpracovat antropologickou studii, pro níž jí bude rodina dobrým vzorkem.

A že lze v příběhu najít odkaz na legendární Vejce a já od Betty McDonald? Je to oblíbená kniha Evy Grestenbergerové.

Foto: Archiv nakladatelství

Na divokém venkově, Eva Grestenbergerová, nakladatelství Argo, 176 stranFoto: Archiv nakladatelství

Proměny života

Autor: kolektiv autorů Týdeníku Echo

Soubor Proměny života navazuje na Proměny světa a jedná se o ojedinělý soubor rozhovorů se zahraničními i domácími osobnostmi. A o jaká témata se jedná? Změny ve společnosti, kterou po pandemii čínského viru zasáhla rána v podobě ruské války na Ukrajině, proměny chování i norem, co se bude dít v souvislosti s ekonomickou krizí, která přichází se zvyšováním cen energií. Rozhovory jsou pestré a zajímavě vedené.

V knize vystupují např. spisovatel a filozof Francis Fukuyama, psychiatr Cyril Höschl, dětský psycholog Jaroslav Šturma, architektka Eva Jiřičná, herec Jiří Lábus a jeho bratr a další.

Foto: Archiv nakladatelství

Proměny života, kolektiv autorů týdeníku Echo, nakladatelství Echo Media, 620 stranFoto: Archiv nakladatelství

Šelma

Autor: František Šmehlík

Vražda investigativního novináře a jeho přítelkyně? Že to zní povědomě a připomíná to kauzu, která dodnes hýbe Slovenskem? Detektivka Františka Šmehlíka může mít s reálným případem společných pár znaků, ale autor šel jinudy. Novinář leží v žaludku mnohým vysoce postaveným osobám, navíc veřejně obvinil z propojení s podsvětím ministra vnitra. Zdálo by se jasné, že je motiv vraždy jasný. Ale jeho partnerka byla zavražděna způsobem, který odkazuje na nevyřešenou sérii vražd. A vyšetřovatelé musí nejdřív přijít na to, zda jít cestou politicky a bojem o moc motivovanou vraždou, nebo hledat sériového vraha.

Foto: Archiv nakladatelství

Šelma, František Šmehlík, nakladatelství Argo, 520 stranFoto: Archiv nakladatelství

Všechny svátky světa

Autor: Joanna Rzyska

Každý den se někde na světě něco slaví (události, svátky apod.) nebo udržují prastaré obyčeje a v nádherně ilustrované knize polské autorky, milovnice folkloru a nadšené cestovatelky se o tom dozvíte víc. Zjistíte, proč někde nosí lidé masky, vyrábí obří figuríny nebo jdou do ulic a tančí. Kniha je pro vás, pokud milujete tradice i pokud se o nich chcete dozvědět víc. A také je docenit, protože je často máme přímo před očima a jejich kontext nám leckdy v celé šíři uniká.

Foto: Archiv nakladatelství

Všechny svátky světa, Joanna Rzyska, nakladatelství Labyrint, 72 stranFoto: Archiv nakladatelství

Načítám