Hlavní obsah

Máte paní na úklid? Nestyďte se za to! Proč stojí za to sehnat si pomoc na domácí práce

Foto: Kateryna Onyshchuk, Shutterstock.com

Foto: Kateryna Onyshchuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo uklízí zásadně sám a jiný si na to rád někoho najme. Další by nenechal cizího člověka sahat na své věci, jiný to rád dopustí, když je výsledkem čistý a voňavý domov. Proč je ale pomoc v domácnosti v podobě paní na úklid stále tak diskutované téma?

Článek

Na Instagramu nedávno influencerka Nikol Moravcová sdílela, jak báječně se cítí po příchodu do bytu, který září a voní čistotou, protože tam pár hodin kralovala její paní na úklid. A přišel jí komentář: „Niki, a proč si neuklízíte sama? Já bych měla strach, že něco ukradnou. No, každého věc.“ Měla by se snad Nikol Moravcová zamyslet nad svým rozhodnutím využít běžně dostupnou službu? Měla by vysvětlovat, proč je raději s dcerou nebo pracuje, místo aby šůrovala?

Proč si najmout paní na úklid

Na kapající kohoutek si pozvete instalatéra, nepojízdné auto svěříte automechanikovi. Ale když jde o úklid domácnosti, máte pocit, že to je vaše povinnost. A pokud to nezvládáte, cítíte se mizerně a máte dojem, že jste zklamali? Nejste sami. Přitom objednat si paní na úklid rozhodně neznamená, že jste v péči o domácnost selhali, že jste líní či zhýčkaní. Máte plné právo nakládat se svými penězi a časem, jak je právě vám libo, a máte plné právo uklízení nenávidět! Co jsou hlavní výhody toho, že si najmete paní na úklid?

1. Děláte to pro zdravější tělo i duši

Ano, uklidit celý byt či dům lze považovat za sportovní aktivitu a zcela jistě u toho spálíte mnoho kalorií. Namáhavému úklidu by se měli vyhýbat třeba alergici či těhotné ženy, ale v rámci odpočinku nebo duševní hygieny je volba jiné aktivity vhodnější také pro lidi, kteří mají náročnou práci, pečují o malé děti či staré rodiče, jsou velmi vyčerpaní a nemají moc volných chvil jen pro sebe. V takovém případě je procházka v přírodě v době, kdy se vám o úklid postará někdo jiný, rozhodně dobrý nápad. Představuje klidný zdravý pohyb a redukuje míru stresu.

Pracujete doma? Pak se vám bude lépe soustředit v pečlivě uklizeném bytě. A neméně důležité je i to, že díky ušetřenému času můžete udělat něco pro sebe: jít si zacvičit nebo se třeba věnovat vaření zdravějších jídel.

Foto: Zhuravlev Andrey, Shutterstock.com

Kdo stanovuje, kdo u vás doma co dělá a na co si zaplatíte pomoc? Jen vy sami! Foto: Zhuravlev Andrey, Shutterstock.com

2. Zlepšujete vztahy s blízkými

Jeden je bordelář a druhý nechce být jediný, kdo se snaží udržovat pořádek… Anebo strávíte hodiny úklidem a děti během deseti minut vrátí domácnost do „původního“ stavu. Demotivující a otravné! Úklid domácnosti patří mezi nejčastější důvody hádek s partnerem nebo dětmi. Nakonec tak trávíte čas nejen dohadováním, ale i úklidem, což může postupně způsobit až krizi ve vztahu či rodině. Proberte možnosti a zkuste, jestli vám nebude lépe, když si pomoc zaplatíte.

3. Učíte se delegovat úkoly

Umět si říct o pomoc a přenést na někoho jiného činnosti, které dělat nechcete, nebaví vás nebo je někdo dělá lépe? To neznamená, že jste líní nebo neschopní. Naopak. Je to důkaz, že si uvědomujete, jak nepraktické a nešikovné je, když se budete snažit dělat všechno sami. A doma přitom platí totéž co v práci: vždy je lepší, když každý dělá to, co mu jde nejlépe. Placená pomoc vám uvolní ruce, získáte čas na sobě pracovat, odpočívat a věnovat se činnostem, které vás baví.

4. Jdete příkladem

Umět říct ne a nebát se ukázat, kde jsou hranice toho, co ještě můžete a chcete zvládnout? Žádná lenost, ale chvályhodná věc, která prospěje vám i vašemu okolí! Žijeme v době, kdy toho máme všichni až nad hlavu, jsme přehlcení a často nemáme během dne moc času, kdy nic nemusíme. A člověk, který umí říct, že zná své možnosti a nehodlá padnout vyčerpáním jen kvůli očekávání bližních či společnosti, ukazuje správnou cestu – například svým potomkům.

Reklama

Načítám