Hlavní obsah

Popeleční středa otevírá čtyřicetidenní půst. Zkuste nejlepší postní recepty! Prospějí tělu, duši i peněžence

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes začíná čtyřicetidenní půst, který potrvá až do Velikonoc, a pro křesťanské věřící má hluboký duchovní význam. Vzdát se masa, alkoholu a sladkostí a odlehčit v předjaří jídelníček je ale zdravá tradice, která prospěje všem bez rozdílu.

Článek

Možná se v křesťanských tradicích příliš nevyznáte, nicméně Popeleční středa je důležitý den i v naší lidové tradici. Právě tento den končí veselý a pořádně mastný masopust a začíná příprava na Velikonoce. A patří k tomu čtyřicetidenní půst. Zdá se vám, že žijete nezdravě? Doléhá na vás stres? Mnozí ho navíc často zahánějí jídlem, někteří dokonce alkoholem. Období velikonočního půstu je tak skvělá příležitost zastavit se, vědomě se omezit a ulevit tělu i duši.

Postní období

Popeleční středa otevírá křesťanské přípravy na Velikonoce. V tento den končí veselý a nevázaný masopust a nastává doba zklidnění. Patří k ní nejen duchovní rozjímání, ale také čtyřicetidenní půst, který končí a vrcholí až během Svatého týdne. Výjimku tvoří neděle, kdy se slaví den Páně a půst se přerušuje.

Dříve se nejedlo maso, vejce ani mléčné produkty, dnes je praxe méně přísná. Jde především o střídmost a odříkání, které vás dovedou ke zklidnění a zamyšlení nad životem. Lidé se na tuto dobu vzdávají třeba alkoholu, cigaret, uzenin, sladkostí…

Půst odstartujte postupně

Nemusíte se do změn vrhat po hlavě: Zkuste pro začátek vypustit sladkosti, uzeniny a maso alespoň na pár dní v týdnu. A přidejte do jídelníčku zdravější potraviny. Zařazujte je krok po kroku – i drobná změna se počítá. Místo masa vsaďte na luštěniny, objevte jáhly, pohanku a kroupy. Čím pestřejší strava, tím spokojenější střevní mikrobiom a ten má vliv nejen na zdraví a postavu, ale i na dobrou náladu. Co tedy v postní době vařit?

1. Nejlepší recepty z luštěnin

Nejčastější důvod, proč se lidé vyhýbají luštěninám, je strach z nadýmání. Dá se mu ale účinně předcházet: Luštěniny správně uvařte, zařazujte je do jídelníčku častěji a po menších dávkách. Střevní mikroflóra si rychle zvykne a nadýmání bude minulostí.

K pocitu těžkého žaludku po luštěninách přispívá i to, že se v tradiční české kuchyni nevhodně kombinují: Čočka s párkem a hrachová kaše s uzeným dají trávení zabrat. Kombinace, která je pro tělo nejlépe využitelná, je luštěnina s obilovinou. Že si to neumíte představit?

Luštěninové polévky vylepší hrst pohanky, fazolovou směs se zeleninou zamotejte do tortilly, chilli bez masa nebo voňavé cizrnové kari podávejte s rýží. Z červené čočky připravíte skvělou variaci na boloňskou omáčku k těstovinám, a když se nebojíte experimentů, pusťte se do blízkovýchodní rýže s čočkou nebo do čočkové sekané s ovesnými vločkami.

Skvělým příkladem jsou i luštěninové pomazánky: Cizrnový hummus je proslulý, ale skvělá a zdravá je i pomazánka z červené čočky. Na plátku kváskového chleba (a ještě posypaná klíčky či semínky) je dokonalá také fazolová pomazánka. Za pozornost stojí i luštěninové mouky: Vykouzlíte z nich různé placky a placičky.

2. Přidejte jáhly, pohanku a kroupy

Jsou levné, zdravé a dobře připravené budou chutnat i těm, kdo „zrní“ odmítají jaksi z principu. Nejméně „konfliktní“ jsou jáhly. Když je chcete propašovat do jídelníčku dětem, začněte lákavým jahelníkem nebo jáhlovými šiškami s perníkem. Poté zkuste nákypy a kaše naslano či nasladko: Přidejte třeba dušená jablka se skořicí, ořechy nebo strouhanou čokoládu a oslaďte je kapkou medu. Naslano pak orestované houby, vajíčko či smaženou cibulku.

Pohanka má náročnější chuť, a když ji jenom tak uvaříte, velmi pravděpodobně se s úspěchem nepotká. Začněte proto pohankovou moukou: Dobře se s ní pracuje a palačinky, těstoviny či perník z ní jsou bez přehánění výborné. Poté přihoďte hrst pohanky jako zavářku do bramboračky a jiných polévek, a když si na její chuť přivyknete, zkuste tradiční kontrabáš.

Kroupy pravděpodobně máte ve spíži ještě od přípravy vánočního kuby: Hodí se do česnečky, připravíte z nich chutné krupoto a koneckonců, kdo říká, že kuba se musí jíst jenom o Vánocích?

Když už to musí být, přidejte k pokrmům z obilovin kousek opečené slaniny. Místo ní můžete ale zkusit i kostičky opečeného uzeného tofu či celeru, které zakápnete trochou sójové omáčky. Nikdo netvrdí, že rozdíl nepoznáte, je to ale překvapivě dobrá a zdravá alternativa.

3. Brambory, zelí, cibule a kořenová zelenina

Tyto suroviny tvořily základ zimního jídelníčku našich předků a existuje tolik jednoduchých a skvělých receptů, že si s nimi do jara bohatě vystačíte. Pokrmy z brambor doplňte zakysanými mléčnými výrobky, kořenovou zeleninu přidávejte všude tam, kam to jde. Nezapomínejte na kysané zelí a červenou řepu.

4. Investujte do zdravých olejů

Peníze, které ušetříte za maso, uzeniny a sladkosti, investujte do kvalitních panenských olejů. Bývají sice dražší, ale kromě nesporných zdravotních benefitů skvěle dochutí různé obilné kaše, polévky a saláty z teplé zeleniny. Jídelníček obohatí lněný, ořechový a makový olej, zkusit můžete avokádový i z dýňových semínek. Kupte raději menší množství a skladujete je ve tmě a chladu.

Do jídelníčku zařaďte dobře stravitelné zakysané mléčné výrobky, občas přidejte rybu a nezapomínejte na ořechy a semínka. Hodně pijte, choďte na procházky a věnujte se nejbližším. Omezte čas na sociálních sítích. A pokud to zvládnete, zkuste típnout poslední cigaretu, právě toto období roku se k tomu skvěle hodí. O Velikonocích budete zdravější, štíhlejší a odpočinutější.

(článek byl aktualizován o nové informace)

Reklama

Načítám