Hlavní obsah

Nikdy nemáte uklizeno? Tohle vám úklid komplikuje

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Máte pocit, že pořád uklízíte, ale stejně u vás nikdy není pořádek? Pokud nemáte šest dětí, pět koček a osm psů, děláte asi jednu z následujících chyb.

Článek

Není den, abyste v ruce nedrželi alespoň ruční vysavač či mop, abyste něco nepoklízeli, neurovnávali, prostě se nesnažili mít doma pořádek. Jenže pořád to není ono, prostě ať děláte, co děláte, nikdy u vás není pořádně uklizeno. Čím to může být?

Špatná dělba práce

Jestli máte práci, děti, nějakého toho domácího mazlíčka a k tomu větší byt nebo dokonce dům, není možné, abyste péči o něj zvládla sama. Takže problém bývá dost často v tom, že u vás nefunguje vhodná dělba práce ohledně domácnosti.

Místo toho, aby se u vás třeba jednou týdně pořádně uklízelo a zbylé dny se maximálně jen něco málo porovnalo, kdykoli máte volnou chvilku, hasíte jeden „průšvih“ za druhým. V pondělí stihnete umýt koupelnu, v úterý dáte jakž takž do kupy obývák, ve středu se vrhnete na dětské pokoje. Prostě pořád uklízíte, ale vlastně nikdy nemáte zcela hotovo.

Vyložený nepořádek u vás asi není, ale vy vidíte, že je to nikdy nekončící kolotoč. Takže rada zní, o práci v domácnosti se dělte! A my víme, jak na to.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Zkuste si v sobě nastavit pocit, že čistá a uklizená domácnost není odpovědnost ženy, ale celé rodinyFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Neumíte pořádek udržet

Uklidíte a druhý den jakoby se nic nestalo? Pokud se včera zrovna nekonala dětská party, bude možná problém v tom, že nejste zvyklí si doma pořádek udržovat. Sledujte, kde se nepořádek hromadí nejvíc, a pátrejte po příčině. Dost možná si vaše děti ukrojí kus chleba, ale nůž, prkénko a marmeládu nechají na lince a drobky smetou na zem. Klasikou bývá koupelna – opravdu po sobě každý spláchne umyvadlo, aby v něm nezasychala pasta na zuby? A co přezouvání? Neběhá vám po bytě dítě v botách, protože si při odchodu uvědomilo, že si v pokoji zapomnělo legitku na autobus?

Pokud to tak je, musíte stanovit pevná pravidla a donutit sebe i svou rodinu ke snaze pořádek udržovat.

Nedostatek úložných prostor

Možná nejde o nepořádek ve smyslu špíny, ale spíš o neustále poházené věci všude možně, plné stoly a stolky všeho možného, jako jsou noviny, učebnice, složenky, knihy a podobně. To je jasný signál, že vám v bytě chybí úložné prostory a je příliš věcí, které jednoduše nemají své místo.

Pomoci mohou nejrůznější vychytávky do skříně, boxy a koše a další úložné prostory, které vám nejen usnadní úklid, ale i nafouknou byt.

Foto: Damian Lugowski, Shutterstock.com

Boxy se hodí nejen do skříní, dají se schovat i pod postelFoto: Damian Lugowski, Shutterstock.com

Přílišná zdobnost

Je to jednoduché: čím méně zdobných prvků, ozdobiček, sošek, upomínkových předmětů a dalších podobných záležitostí doma máte, tím snazší je takový domov uklidit.

Pokud máte stěny plné poliček s miliardami keramických miniatur, mušlí ze všech dovolených, které jste za posledních dvacet let prožili, každou drobnost, kterou vám kdo kdy dal, mění se i tak obyčejná činnost, jako je utírání prachu, ve sportovní výkon hodný olympiády. Ne nadarmo se takovým věcem říká lapače prachu. Takže pokud si chcete úklid usnadnit, vsaďte spíš na minimalismus.

Až příliš svobody pro domácí mazlíčky

Samozřejmě není řeč o rybičkách, ale o zvířátkách, která prostě znamenají určitou zátěž pro udržení pořádku. Od morčete, které z klícky vyhazuje piliny, přes andulku, co vám pokálí obrazy, když ji vypustíte, aby se prolétla, až po psy a kočky, kteří pouští chlupy.

Jakmile takové zvíře máte, musíte počítat s tím, že nějaký ten nepořádek udělá. Ale čím víc mu toho dovolíte, tím toho nepořádku bude víc. A je to vaše rozhodnutí. Buď chcete mít čistý gauč bez chlupů, nebo na něm chcete odpočívat s vaším mazlíčkem. Ani jedno není špatně, jde o to, jak si to nastavíte.

Mít doma uklizeno je samozřejmě fajn, ale šílet a stresovat se kvůli každému smítku, to také není to pravé.  Víte, k čemu může být užitečný nepořádek?

Reklama

Související témata:

Načítám