Hlavní obsah

Nezdravé návyky, které vás stojí zdraví a zkracují život: Málo spánku a pití a moc jídla

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se nejvíc podepisuje na vašem zdraví a také na tom, jak se cítíte? Nejčastěji jde o tři faktory, které máte zcela ve svých rukou, jen si je musíte hlídat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Považujete se za zdravého člověka, nebo vás trápí obtíže, které vám neumožní si užívat život tak, jak byste si představovali? Vysvětlíme, proč to tak je a co s tím můžete dělat.

Kolika let se dožíváme?

Statistiky uvádějí, že se průměrná délka života prodlužuje. Za posledních třicet let se ženy dožívají o šest a muži o osm let déle – ženy 81 a muži 76 let. Bohužel to neznamená, že se lidé dožívají vyššího věku ve zdraví a dobré kondici. Bez větších zdravotních komplikací jsme v průměru necelých 62 let, než to s námi začne jít z kopce. Jak tuto dobu prodloužit?

Jak zlepšit zdraví?

Jak být déle zdraví? Odborníci mají jasno, chce to zdravěji žít a také využívat možnosti chodit na preventivní kontroly. Podpora a zdůrazňování významu prevence je směr, který propagují nejen lékaři, ale třeba i zdravotní pojišťovny, které motivují svými příspěvky k pohybu, relaxaci i preventivním kontrolám.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Svému zdraví prospějete i tak, že budete chodit na pravidelné preventivní kontrolyFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Co děláme špatně?

Co vylepšit, abyste byli zdravější? Odpovědi lze najít i ve výzkumu, který vedla mezi svými klienty Kooperativa. Tato pojišťovna se zaměřuje na podporu zdravého životního stylu dlouhodobě. „Ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd jsme se 1 147 respondentů ptali na životní styl, volný čas, ale i pitný režim nebo na to, jak spí. Výsledky nejsou optimistické,“ říká Petr Procházka, ředitel Úseku Pojištění osob. A co konkrétně ukázaly odpovědi?

Málo pijeme

Jen tři lidé z deseti dostatečně pijí – doporučené 2-3 litry vypije opravdu jen třetina lidí, což je špatně. „Tekutiny jsou pro naše tělo neméně důležité než kvalitní strava, pravidelný pohyb a odpočinek. Dehydratace nebo nevhodný pitný režim často bývají příčinou mnohých zdravotních potíží, únavy i rozhozené psychiky. Zbytečně pak saháme po lécích na bolest hlavy, dopujeme se cukrem nebo kofeinem proti únavě, kupujeme si drahou kosmetiku na suchou nebo nečistou pleť nebo se léčíme s nejrůznějšími neduhy. Přitom řešení je snadné – stačí víc a kvalitněji pít,“ zdůrazňuje spolupracovnice AquaLife Institutu, psycholožka a nutriční poradkyně Zuzana Douchová.

Málo nebo špatně spíme

Šest z deseti lidí mívá potíže se spánkem, pětina přiznává, že je má často – prášky na spaní užívá 13 % z nich, 9 % to řeší alkoholem. Rozhodně to není ideální. Lepší by bylo pracovat na psychice, která často ovlivňuje kvalitu a délku spánku. „Najděte si pár minut na to, abyste si před spaním sepsali své myšlenky a vypustili je tím ven z hlavy,“ doporučuje terapeutka Renata Kotyzová a dodává, že někomu může vyhovovat lehká meditace nebo vědomé dýchání, případně protahovací cviky před spaním. Jestliže nemůžete usnout, pak odejděte z postele i ložnice do jiné místnosti a chvíli si čtěte, poslouchejte hudbu nebo dělejte jiné klidné činnosti, které navodí ospalost, což bude signál se vrátit do postele.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Spát dost dlouho nebo dostatečně kvalitně dělá problém stále více lidemFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nejíme zdravě

Až 87 % dotazovaných z Kooperativa projektu ví, jak by se měli správně stravovat a celkově žít zdravě, jenže to bohužel nedělají. „Na dotaz, zda se snaží správně stravovat a žít zdravě, odpovědělo jen 58 % dotázaných, že spíše ano. 41 % respondentů uvedlo, že spíše nebo rozhodně ne,“ upřesňuje Petr Procházka.

Přitom zdravá strava je klíčem ke zdraví. „Jakákoliv dlouhodobá nevyrovnanost ve stravovacím režimu přináší riziko civilizačních onemocnění. Velká část dospělé české populace si nadbytečným příjmem kalorií, cukrů, nasycených tuků a soli způsobuje vysoký krevní tlak i hladinu cholesterolu a vyčerpává schopnost slinivky břišní regulovat hladinu cukru v krvi. Z toho pak pramení obezita, cukrovka 2. typu a aterosklerotické kardiovaskulární nemoci, jako jsou infarkt myokardu a cévní mozkové příhody,“ říká doktorka Eva Kociánová, garantka projektu Srdce v hlavě.

Načítám