Hlavní obsah

Jak vylepšit pitný režim? Zelený čaj zrychlí metabolismus, kofein podpoří cvičení a višeň regeneruje

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajná zbraň pro lepší regeneraci po cvičení nebo nápoj, který podpoří hubnutí. Co zařadit do denního pitného režimu, abyste z něj vytěžili maximum? Vyzkoušejte jednoduché a zároveň účinné tipy od výživové specialistky.

Článek

Pitný režim je velmi důležitý jak z hlediska zdraví, tak i třeba hubnutí a správného fungování lymfatického systému. Největší podíl v denním příjmu tekutin má tvořit čistá voda, ale existují nápoje, které vás mohou nakopnout před tréninkem, pomohou rychleji regenerovat po cvičení nebo shazovat kila. Zpovídali jsme výživovou specialistku Markétu Gajdošovou.

1. Ráno: voda + citron

Dejte si ráno nalačno vlažnou vodu s citronem a kila půjdou dolů! Tip, který pravděpodobně znáte už několik let. Ale jak je to s tímhle ranním nápojem doopravdy? „Samotná kombinace voda a citron nemá žádné kouzelné účinky,“ říká Markéta Gajdošová. Doplnění tekutin po probuzení je důležité, ale jestli tam bude, nebo nebude citron, je z pohledu rychlejšího metabolismu či hubnutí irelevantní.

„Jde spíš o to, že člověk, který doposud ráno nepil vůbec a najednou přidá tuto kombinaci, si celkově podpoří pitný režim. V konečném důsledku to pak ovlivní lepší regulaci chutí a hladu, a tak se může zdát, že je to opravdu magický nápoj na hubnutí,“ vysvětluje specialistka.

  • Klíčové je tedy se ráno po probuzení napít. A zda si do nápoje přidáte citron, nebo ne, je jen na vás.

2. Před tréninkem: kofein + vitamin C

Hledáte něco, co vás před cvičením nakopne k lepším výkonům? Zkuste zkombinovat kávu a vitamin C. „Kofein je silný stimulant a vitamin C silný antioxidant. Jejich spojením získáte silný synergický efekt. Tato kombinace může být obzvláště užitečná při vytrvalostních aktivitách nebo trénincích s vysokou intenzitou, kde je potřeba zvýšená energie a současně ochrana proti oxidativnímu stresu,“ vysvětluje odbornice.

Jak to provést? Ideálně zvolte espresso a k tomu zapijte vitamin C v kapsli nebo práškovou formu rozmíchejte ve vodě. „Káva před tréninkem je obecně jednou z nejchytřejších věcí, jak podpořit výkon a soustředěnost,“ upozorňuje Markéta Gajdošová.

  • Pozor na načasování! Kávu nezařazujte po 17. hodině. Kvůli stimulačnímu efektu kofeinu byste si mohli narušit spaní. A nedostatek spánku poškozuje celé tělo.

Jak často a co cvičit, abyste zhubli

Pohyb je při hubnutí vaším velkým spojencem! Zjistěte, jak často při hubnutí cvičit. Hubnout se dá nejen ve fitku, ale i během, chůzí či plaváním. Mrkněte na nejlepší videa pro cvičení nejen na hubnutí doma!

3. Po tréninku: kokosová voda

Po cvičení je potřeba doplnit tekutiny, a to skvěle dovede kokosová voda, která funguje jako přírodní iontový nápoj. „Je přirozeným zdrojem elektrolytů, jako je draslík, sodík a hořčík, které jsou zásadní pro hydrataci těla, a během tréninku je potřeba je doplňovat. Je také prospěšná pro podporu svalové funkce a prevenci křečí,“ popisuje výživová specialistka.

  • Kokosovou vodu lze užít také jako vyprošťovák, když se potřebujete zbavit kocoviny.

4. Večer: višeň pro regeneraci

Už jste slyšeli o benefitech višňového koncentrátu (tart cherry juice)? V současnosti je to velké téma hlavně v USA v oblasti sportovní výživy. „Z nutričního pohledu se často využívá jako součást potréninkového a regeneračního režimu na úrovni vrcholového i rekreačního sportu,“ vysvětluje Markéta Gajdošová.

„Pokud jde o skutečný koncentrát, nikoliv ředěný džus, stačí jen 30 mililitrů denně, nebo můžete zkusit alternativu v podobě kapsle po tréninku. S regenerací to udělá divy,“ doporučuje odbornice.

  • Největší efekt má tento nápoj na poli regenerace: má pozitivní vliv na výkonnost, sílu i na kvalitu spánku a díky obsahu antioxidantů posiluje imunitu.
Foto: Savanevich Viktar, Shutterstock.com

Zelený čaj zahřeje, osvěží a dodá organismu důležité látky. A může vás podpořit při snaze zhubnoutFoto: Savanevich Viktar, Shutterstock.com

5. Na hubnutí: zelený čaj

A jaký nápoj se hodí v rámci hubnutí? Odpovědí je starý známý zelený čaj. „Obsahuje antioxidanty a katechiny, které mohou pomoci zvýšit metabolismus a podporovat spalování tuků,“ doporučuje odbornice. Také není od věci podpořit trávení pomocí bylinek. Například mátový čaj si můžete – na rozdíl od zeleného čaje – dopřát i před spaním.

  • Mějte na paměti, že samotný šálek čaje za vás nezhubne. „Je důležité kombinovat tyto tipy s vyváženou stravou a pravidelným cvičením pro dosažení nejlepších výsledků,“ říká na závěr Markéta Gajdošová.

Načítám