Hlavní obsah

Pomozte Josefovi, aby mohl zase chodit. Mladého sportovce upoutala na vozík roztroušená skleróza

Foto: donio.cz

Foto: donio.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začalo to podlamováním nohou a skončilo krutou diagnózou. Josefův stav se rychle zhoršoval a dnes je odkázán na invalidní vozík. Naděje na zlepšení tu však je. Když bude mladý muž intenzivně rehabilitovat, není vše ztraceno. Chybí mu však peníze, a proto s přítelkyní založili sbírku.

Článek

„Když ráno otevřu oči, mám nesnesitelné křeče v celém těle, které se několikrát opakují. Partnerka mi musí pomoct z postele, obléká mi ponožky, kalhoty, boty,“ svěřuje se Josef. Byl aktivní sportovec – rád plaval, cvičil a zabýval se chovem hadů. Pohyb byl jeho život.

Únava přerostla v malátnost

První příznaky začal pociťovat v roce 2018. Tehdy mu bylo 24 let. „Pracoval jsem jako skladník a ke konci pracovní doby jsem už nemohl ani chodit. Zakopával jsem, byl jsem unavený, malátný. Z aktivního sportovce jsem byl najednou unavený člověk,“ vybavuje si začátky nemoci a dodává, že se jeho život zúžil na spánek, práci a jídlo. Vzhledem k tomu, že se jeho stav nezlepšoval, vyhledal lékařskou pomoc.

Foto: donio.cz

Josef se bez pomoci přítelkyně Niki neobejdeFoto: donio.cz

Nemoc odhalila lumbální punkce

Začátkem roku 2019 podstoupil mladý muž lumbální punkci, která potvrdila, že ho trápí roztroušená skleróza. „Celý rok 2019 jsem marodil a snažil se s tím psychicky i fyzicky poprat. Nemoc ale bohužel postupovala velmi rychle,“ vysvětluje Josef. V roce 2020 nastoupil do rehabilitačního centra v Kladrubech s nadějí, že mu terapie alespoň trochu pomůže. Jeho stav se ale nezlepšil.

Zatímco před třemi lety ještě dokázal i přes silné bolesti ujít tři kilometry, půl roku nato už jen s berlemi a dnes se už nepostaví. A problémy má i s rukama

Nepomohla ani biologická léčba

Josef se léčí na neurologii FN Lochotín v Plzni. Absolvoval terapii kortikoidy, biologickou léčbu i různé druhy fyzioterapie, ale nic nepomohlo. Jeho stav se neustále zhoršuje. Zatímco před třemi lety ještě dokázal i přes silné bolesti ujít tři kilometry, půl roku nato už jen s berlemi a v roce 2022 usedl na invalidní vozík. Na nohy se už nepostaví.

Má nesnesitelné bolesti v levé ruce, neovládá levé chodidlo. „Nejtěžší pro mě je se na to dívat, když vím, že s tím nemůžu nic dělat,“ říká se slzami v očích Niki a dodává, že i když se může Josef díky invalidnímu vozíku dostat mezi přátele, ven nebo na výlet, tak bez její pomoci se na něj ani neposadí. V současné době už nezvládá ani hipoterapie a podstupuje léčbu Vojtovou metodou.

Foto: donio.cz

Díky invalidnímu vozíku se Josef dostane do přírody, ale sám se na něj nedokáže dostat Foto: donio.cz

Svitla naděje!

Vloni v srpnu absolvoval Josef léčbu chemoterapií, která měla restartovat jeho imunitní systém, a tím nemoc zastavit. A to se konečně stalo. Prokázala to magnetická rezonance. Znatelné zlepšení může být viditelné za dva roky, ale může to trvat i déle.

Zda se jednou Josef znovu postaví na vlastní nohy, zcela jisté není, ale intenzivní rehabilitace, která je ovšem nákladná a mladý pár na ni nemá peníze, mu může hodně pomoci. Proto založili sbírku. „ŽIVOT“ s roztroušenou sklerózou | Donio. Peníze použijí na nákladné rehabilitace, rehabilitační pomůcky, léky a další léčebné metody.

Roztroušenou sklerózou trpí i herečka Selma Blair, známá třeba z komedie Pravá blondýnka, a také Christina Applegate, kterou si lidé zamilovali jako Melounka Kelly v seriálu Ženatý se závazky.

Načítám