Hlavní obsah

Krutá stopka: Které nemoci ukončily herectví Bruce Willise, Vala Kilmera a Christiny Applegate?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou denně na očích, před kamerou musí vypadat perfektně a nazpaměť se učí hory textu. Nejen proto umělci potřebují, aby jejich tělo fungovalo ideálně na 100 %. Když se pak objeví závažné onemocnění, které má vliv na jejich vzhled, paměť nebo třeba hlas, musí se často rozloučit s kariérou. Populární herečka, která dnes slaví narozeniny, se nedávno svěřila, že bojuje s roztroušenou sklerózou.

Článek

Když hrála v seriálu Ženatý se závazky, byla její role hloupoučké Kelly založená na tom, že je sexy a moc rozumu nepobrala. Naštěstí se této nálepky zbavila. Během let vybudovala slušnou kariéru, poprala se i s rakovinou a prodělala mastektomii. Nyní se Christina Applegate svěřila, že ji sužuje roztroušená skleróza a těžko se s jejími projevy vyrovnává.

Není v showbyznysu rozhodně jediná, řada slavných osobností bojuje s nemocemi, které jim zasáhly do osobního i pracovního života.

Christina Applegate

Dnes slaví 51. narozeniny populární (především seriálová) herečka: Melounek ze seriálu Ženatý se závazky, svobodná matka Jesse, Samantha, která po autonehodě přišla o paměť, nebo vdova pátrající po řidiči, který srazil jejího manžela.

A také žena, které byla v roce 2008 byla diagnostikována rakovina prsu a letos se svěřila, že bojuje s roztroušenou sklerózou. I přesto, že je to pro ni velmi náročné, seriál Smrt nás spojí dokončila. Mezi natáčením jednotlivých scén se musela ale pohybovat na vozíku, pochlubila se i svou sbírkou zdobných holí.

Foto: Profimedia.cz

Když odhalila svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy, bylo znát, že si prochází bolavým obdobímFoto: Profimedia.cz

Selma Blair

Proslavila se jako nevinná a naivní Cecile ve Velmi nebezpečných známostech, a ač je její filmografie úctyhodná, nikdy nepatřila mezi top hvězdy. Což jí ale nevadilo, ona mimo jiné miluje i focení.

Pravdou je, že v posledních letech se o ní víc než v souvislosti s hraním mluví kvůli její nemoci. I Selma Blair trpí roztroušenou sklerózou. Projevy vnímala od dětství, kdy ji trápily horečky, bolesti i deprese, ale na diagnózu si musela počkat. Prodělala léčbu, na veřejnosti se opírá o hůlku, má asistenčního psa a o své nemoci otevřeně mluví. Nedávno ukázala, jak statečná je, kývla totiž na nabídku tančit v soutěži Dancing With the Stars. Po pěti kolech sice odstoupila, ale pro mnohé je vítězkou.

Foto: Profimedia.cz

Po náročných trénincích jí lékaři nedoporučili pokračovat. Její loučení v soutěži patřilo k těm nejdojemnějšímFoto: Profimedia.cz

Hana Robinson

Zpěvačka z Moravy, která má za sebou studia na prestižních amerických hudebních školách, se věnuje především jazzu a šansonu. Spolupracovala s Michalem Horáčkem a v roce 2016 vydala píseň Romantik, kterou věnovala lidem s roztroušenou sklerózou. Mezi ty už tehdy pár let patřila.

Nedávno se svěřila, že se k této nemoci přidala choroba s názvem arachnoiditida, což chronický zánět pavoučnice, jedné ze tří mozkomíšních plen, kvůli které trpí zpěvačka krutými bolestmi páteře. S onemocněním si lékaři zatím nevědí moc rady.

Foto: Profimedia.cz

Často mívá od bolesti slzy v očích, sama se ale snaží pořád usmívat, nežít nemocí, ale s nemocíFoto: Profimedia.cz

Michael J. Fox

Cestoval do budoucnosti, byl doktorem Hollywoodem, hlasem myšáka Stuarta Littla a zástupcem starosty New Yorku v populárním seriálu Všichni starostovi muži.

Patří k nejmenším hercům Hollywoodu, což jej ale nikdy neomezovalo. Parkinsonova nemoc ale ano. První příznaky se mu objevily už na začátku 90. let, kdy se s krutou diagnózou „vyrovnával“ pomocí alkoholu. Nakonec nemoc, která způsobuje pohybové problémy, třes, ale i špatnou artikulaci a deprese, přijal. Před dvěma lety ukončil kariéru a je to jen pár dní, co ho Akademie filmového umění a věd ocenila čestným Oscarem právě za podporu výzkumu této choroby.

Foto: Profimedia.cz

Nemoc byla Foxovi diagnostikována ve 29 letechFoto: Profimedia.cz

Val Kilmer (62)

Herecký chameleon, který od osmdesátek ztvárnil desítky rolí (a vy jste mnohdy nevěděli, že koukáte právě na něj). Hrál v Top Gunu, hrál svatého, ztvárnil Jima Morrisona v The Doors a byl legendárním Batmanem.

Říká se, že spolupráce s ním nebyla vždy snadná, ale zároveň že byl vždy dokonale připravený a do role dal vše. Nakonec ho ale zradilo zdraví. Před sedmi lety mu byla diagnostikována rakovina hrtanu, což se snažil dlouho tajit. Nemoc nakonec porazil, ale přišel o hlas. Letos se ovšem objevil například v pokračování Top Gunu a fanoušci byli nadšení.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu pomohly Kilmerovi promluvit technologie Foto: Profimedia.cz

Bruce Willis (67)

Akční hrdina a poslední skaut se proslavil na konci 80. let rolí v seriálu Měsíční svit, pak přišla série jeho největších filmových trháků. Je pověstný smyslem pro humor, sluší mu holá hlava jako málokomu a všichni mu závidí, jak hezký vztah mají všechny jeho ženy i děti.

I proto mnohé zasáhlo, když s rodinou vydal prohlášení, že končí s hraním, protože jej trápí afázie. Jedná se o nemoc, při které dochází nejprve ke ztrátě nebo poruše řeči. Výrazně zhoršuje komunikaci, pacient může mít problémy i s pamětí a později další potíže. Bruce se rozhodl, že si chce dopřát klid v kruhu rodinném.

Foto: Profimedia.cz

Rodina je herci velkou oporou, snaží se mu dopřát tu nejlepší léčbuFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám