Hlavní obsah

Překvapivě jednoduchý návod na štěstí: minimalismus. Dá se i otestovat

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fenoménem doby je syndrom zahlcení. Čekáme, že když budeme mít všeho hodně a jen to nejnovější, budeme šťastnější. Když se tak neděje, přichází frustrace. Jak z toho ven? Zbavit se všeho nadbytečného!

Článek

Být minimalista je stav mysli, nikoli soubor pravidel. Znamená to, že máte více toho, co potřebujete, můžete si všeho užívat a nestarat se o to, co nemáte. „Jde o životní styl, filozofii, kdy redukujete (nejen) věci na potřebné minimum. Říci sbohem zbytečným věcem je mnohem víc než úklid. Je to cesta ke skutečnému štěstí,“ tvrdí Klára Haunerová v knize Méně mít, více žít. Studie prokázaly, že nepořádek, který jde s velkým množstvím věcí ruku v ruce, nás dostává do stresu. V uklizené domácnosti je člověku lépe.

Nenechte se odradit předsudky

Představy, že lidé žijící minimalistickým způsobem života se vzdávají vymožeností moderního světa a žijí v chatě bez elektřiny, jsou naprosto mimo. Minimalismus neznamená polevit z komfortu – naopak ho zvyšuje! Využíváte totiž jen to, co máte, a o to na větší maximum. „Neznamená to nekupovat si žádné věci, ale kupovat si naopak ty kvalitnější, které vám vydrží déle,“ píše autorka knihy.

Nepodléhejte momentálnímu chtíči

Nástrahy na vás číhají na každém rohu! „Ať chceme, nebo ne, často jsme podvědomě masírováni k nákupu a minimálně o něm začneme uvažovat. Třeba jen díky tomu, že produktu dá tvář celebrita, která nás přesvědčuje, jak je jeho pořízení nezbytně nutné,“ osvětluje Klára Haunerová. Vezměte si například influencery, kteří jsou placení právě za to, že vás donutí k nákupu (a sami službu nebo výrobek použijí jen na natáčení videa). Psycholog Oliver James přišel na to, že materiální věci nedokážou navodit dlouhodobý pocit štěstí. Nákupní terapie je pomíjivá, a to nemluvíme o tom, že vás může dostat do dluhové pasti.

Foto: maxbelchenko, Shutterstock.com

Vzhledem k tomu, že je nyní možné nákupy realizovat i z mobilu, podléháme většímu pokušeníFoto: maxbelchenko, Shutterstock.com

Prchavé okamžiky štěstí

Když chce člověk nakupovat, musí se naučit se věcí i zbavovat. „Zpočátku jsem myslela, že věci, které v mé domácnosti byly a najednou nejsou, budu možná potřebovat, a tak jsem chvilku počkala, než se jich skutečně zbavím nebo je daruji,“ radí autorka knihy. Současně se v ní zamýšlí i nad tím, pro jakou skupinu lidí je minimalismus nejobtížnější. Asi nebude žádné překvapení, že jsou to starší ročníky. Lidé v dnes již důchodovém věku, kteří zažili strádání a nedostatky, jsou zvyklí vše schraňovat „na horší časy“. Je to dáno výchovou i způsobem života.

Výhody minimalistického života

  1. Odpoutání se od minulosti - Když se začnete zbavovat věcí ze zásuvek, skříní a půd, budete mít v domácnosti víc prostoru a je prokázané, že volný prostor má blahodárný vliv i na psychiku. Ještě důležitější je, že se zbavíte věcí, které vás poutají k minulosti. Vzpomínky na babičku nezmizí, jakmile se zbavíte její růžové keramické sbírky.
  2. Výrazně ušetříte - Volba shromažďovat pouze to nejnutnější často vede k finanční svobodě. Méně utrácet za věci, které nepotřebujete, sníží vaše finanční výdaje a zvýší vaše úspory.
  3. Víc času sami pro sebe - Zkoušeli jste někdy stopovat, jak dlouho vám trvá, než něco najdete, utřete prach ze všech keramických váziček nebo sklidíte sezonní oblečení? Hodně! Čím méně věcmi se budete obklopovat, tím víc času strávíte sami se sebou.

Test minimalismu nic nestojí, můžete ale vydělat

Začalo vám vrtat hlavou, kolik zbytečností doma máte? Projděte si každou místnost a rozhlédněte se. Jaké z věcí, které tam vidíte, skutečně pravidelně používáte? Udělejte rezolutní rozhodnutí a těch nepotřebných se zbavte. Obrázky od dětí naskenujte a uložte na disk, ze kterého si je budete moci kdykoli prohlédnout bez toho, abyste je fyzicky schraňovali (podíváte se na ně ve stejné intenzitě - velmi sporadicky). Porcelán po babičce, který nepoužíváte a do celkového interiéru se vám ani nehodí, můžete darovat nebo prodat. Oblečení „na později“ – tedy takové, do kterého plánujete zhubnout, vyřaďte. A pokud jste starou sekačku poslední dva roky neopravili, pravděpodobně už k tomu také nedojde…

Žijte přítomným okamžikem a nečekejte na to, co vám přinesou zítřky. Tak je to ostatně se vším.

Načítám