Článek
Špekáček je nesmrtelný symbol českého léta. U ohně dokáže stmelit lidi, rozesmát děti a probudit vzpomínky i těm, co by si normálně dali raději salát. A přestože je to uzenina ze staré školy, víme dobře, že mezi buřtem a špekáčkem je občas propast, do které nechcete zabloudit.V redakci jsme se proto podívaly špekáčku na střívko a výsledky nás někdy opravdu překvapily.
Skvělá cena i chuť
Redaktorka Renata: Troufnu si říct, že na špekáčky jsme extra mlsní a jen tak něco nám „na klacek“ nesmí. Dlouho jsme je kupovali v místním řeznictví. Nedávno ale přišla náhle chuť, tak jsme si je objednali z Rohlíku, tedy v dovážkovém obchodě. A protože byl večer, měli už jen jejich „levnou“ značku Dacello. No a překvapení bylo na světě - od té chvíle jsou pro nás tyhle asi nejlepší. Osmdesát procent masa a fakt dobrá chuť za stovku za kilo! A když zbydou, což se tedy moc neděje, pak i jako utopenci nebo do buřtguláše jsou prima!

Klasika s čerstvým chlebem a hořcicí - medovouFoto: Renata Vyšínová
Kvalitní, i když ze supermarketu
Editorka Hanka: Špekáčky si nedáváme příliš často a opékáme je vlastně jen kvůli dětem. Ale když už, tak si opravdu dobře vybíráme (už proto, že je po dětech většinou musíme dojídat). Osvědčily se nám špekáčky z Globusu, které vyrábějí přímo jejich řezníci. Seženete je u pultu s uzeninami a jsou opravdu čerstvé, navíc mi přijdou méně tučné, než je běžné. Udí je na bukovém dřevu a jsou opravdu velmi jemné a chutné. Mimochodem, dělám z nich i vynikající buřty na pivu!
Na mase záleží
Produkční Zuzana: Opékání je proces a každý má ten svůj. Někdo přímo do plamenů pro efekt „na krásu“, jiný si dává načas a s opékáním se „mazlí“. Každopádně oba způsoby mají chuťově něco do sebe. Při výběru špekáčků vybíráme hlavně podle obsahu masa a nás vůbec nezklamaly ty z Lidlu.

Na krásu nebo se pomazlit? Technika je jen na vásFoto: Proženy.cz
Když už, tak tučně
Redaktorka Jitka: Klasické buřty se u nás doma jí zřídka, ale léto bez omamné vůně poctivého (a správně nařezaného!) špekáčku, pěkně dokřupava opečeného, si asi nedovedu představit. Musí být ale hezký tučný, aby tuk skapával do ohýnku a jen to zasyčelo… A přesně na takové jsem nedávno narazila v Bistru Čejka v pražském Karlíně. Že je opravdu z masa bez přidané mouky, jsme poznali už při opékání, krásně držel na klacku a voněl přímo omamně.
Špekáčky jedině z Davle
Koordinátorka webu Božena: Davelské špekáčky si drží tradiční poctivou chuť, která nás těší už roky. Na první ochutnání zaujmou výraznou vůní uzeného masa a pevnou strukturou. Při rozkrojení se nelepí, krásně drží tvar a neobsahují zbytečný tuk navíc. Chuťově jsou vyvážené – jemně kořeněné, s ideálním poměrem masa a špeku. Skvěle se hodí na gril i k ohni, kde si zachovávají šťavnatost a nepraskají. S klidným svědomím je dám jednou za čas i naší dceři a jejím kamarádům.

Milují je jak děti, tak rodičeFoto: Proženy.cz