Hlavní obsah

Šikana na pracovišti: Jak rozpoznat přísnost a hloupé vtípky od bossingu a mobbingu

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neustálá kritika a hledání chyb, vynechávání z důležitých schůzek, výsměch nebo agrese. To jsou typické druhy šikany, kterou můžete na pracovišti zažít. Podle Mezinárodní organizace práce má se šikanou fyzického, psychického či sexuálního charakteru zkušenost skoro čtvrtina zaměstnanců.

Článek

Nevinné popichování, nebo šikana? Kritický přístup, nebo bossing? Šikanou se rozumí systematické, rafinované, agresivní jednání, jehož cílem je získat převahu a výhody. Oběť se nemůže situaci vyhnout nebo bránit. Toto jednání představuje riziko pro duševní a fyzické zdraví i bezpečnost.

Vnímání šikany je individuální

Michaela Švejdová z organizace Mobbing Free Institut varuje, že šikana nemusí být na první pohled evidentní. Kolegové oběti nemusejí věřit a mohou se bát jí zastat, aby se sami nestali terčem útoků.

Terapeutka Martina Matúšová z online psychoterapeutické platformy Hedepy zase upozorňuje, že záleží i na subjektivním vnímání: co má u jednoho zaměstnance závažný vliv na mentální či fyzické zdraví, jiný přejde, večer spláchne sklenkou vína či lekcí ve fitku a druhý den o ničem neví.

Šikana na pracovišti

  • Bossing: Nadřízený zneužívá své postavení směrem k podřízeným.
  • Mobbing: Skupina zaměstnanců znepříjemňuje život kolegovi.
  • Staffing: Šikana ze strany podřízených směrem k nadřízenému.
Foto: New Africa, Shutterstock.com

Dlouhodobé pomluvy, ponižování a nepřátelský přístup kolegů nejsou v pořádku. Jde o mobbing a měli byste se proti němu bránit Foto: New Africa, Shutterstock.com

Jak poznáte, že už jde o šikanu

Šikana se projevuje různě a podle Michaely Švejdové může být nevědomá, vědomá a patologická. Jedním z největších problémů bývá, že člověk dlouho váhá, zda je skutečně obětí. Zda není přecitlivělý, zda opravdu nedělá chyby… Vnímání hranic šikany je ovlivněno i životními zkušenostmi.

Co bývá zásadním faktorem při rozhodování, zda už jde o šikanu, je frekvence. „Pokud jste terčem nevhodného chování pravidelně a jako jediní, jde o vědomé ubližování,“ objasňuje Martina Matúšová. A Michaela Švejdová potvrzuje, že u šikany se jedná o dlouhodobé patologické jednání, které již nelze zaměnit s krátkodobým vychýlením nálady nadřízeného.

O šikaně se mluví, když trvá minimálně jednou týdně nejméně půl roku, ale patologické jednání lze rozpoznat dřív.

Jak se projevuje šikana na pracovišti

Typické projevy šikany a toxického prostředí podle terapeutky Martiny Matúšové:

  • Znemožnění nebo znevýhodnění pracovních podmínek: neustálá kritika výkonu práce, zadávání absurdních či nesplnitelných úkolů (kvůli nedostatku času, informací, prostředků...)
  • Izolace oběti: neustálé skákání do řeči, bránění svobodně se vyjádřit, odstranění z e-mailové komunikace, nepřizvání na schůzky či porady
  • Zásah do integrity: výsměch, sarkasmus, zesměšňování před druhými
  • Agrese: nadávky, zvyšování hlasu, křik, výhrůžky

Existuje typická oběť šikany?

Fakt, že se jedná o individuální vnímavost, vede k otázce, zda lze definovat typickou oběť šikany. Co mívají společné? Podle Martiny Matúšové to bývají mimořádně empatičtí a vnímaví lidé, se srdcem na dlani, důvěřiví, citliví a pracovití. „Ale zároveň jimi mohou být i lidé s nízkým sebevědomím, minimální sebehodnotou, kteří se vědomě i podvědomě porovnávají s druhými,“ dodává.

Ale často jde i čistě o náhodu, jak vysvětluje Michaela Švejdová: „Někdy nemusíte vůbec šikanu zapříčinit. Taktikou mobberů je třeba ‚černý Petr‘, kdy karta padne na vás bez jakéhokoliv důvodu…“

Foto: Song_about_summer, Shutterstock.com

Dává vám šéf nesplnitelné úkoly a neustále upozorňuje na vaše chyby? Je-li to problém dlouhodobý, máte co do činění se šikanouFoto: Song_about_summer, Shutterstock.com

Kdo nejčastěji šikanuje

Podobně jako málokdy na první pohled poznáte člověka, který je schopen domácího násilí, nepoznáte ani šikanéra v práci. Co mají tito skrytí agresoři společného? Potřebují zažít pocit moci, chtějí druhému ublížit a vyžívají se v jeho bolesti a trápení. O co jim jde? Často o vyhazov oběti, ale někdy prostě jen o potvrzení pozice síly. Mohou to být lidé inteligentní, naoko sebevědomí, nejdříve i přátelští, nápomocní a usměvaví. Martina Matúšová uvádí, že jsou to často tajnůstkáři a o sobě příliš nemluví.

Jak řešit šikanu na pracovišti

Vztahy v práci vás dlouhodobě ubíjejí, ale stále váháte, zda to nazvat šikanou a začít situaci řešit? „Většina obětí si nakonec přizná, že od začátku tušila, že něco není v pořádku, nechtěla si to však připustit a agresora stále omlouvala,“ popisuje realitu Martina Matúšová. Pokud máte pocit, že nejste dost objektivní, mluvte o tom. Zeptejte se na názor ostatních, blízkých či kolegů, obraťte se na personální oddělení. A nebojte se vyhledat odborníka. „Získáte na situaci i jiný pohled a lépe pochopíte, proč jste se v ní ocitli,“ vysvětluje terapeutka.

Související témata:
Bossing
Mobbing
Staffing

Načítám