Hlavní obsah

Silvestrovské oslavy za socialismu: Chlebíčky, levný sekt, televizní estrády a mládež na diskotéce

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době slaví lidé silvestra na horách, někteří v exotických zemích, jiní v restauracích. Ale jsou i tací, kteří tráví silvestrovský večer s přáteli ve svých domovech, stejně jak to bylo běžné před rokem 1989. S chlebíčky a jednohubkami.

Článek

V dobách totality si rodina koupila veku, nějaký ten salám, sýr, vlašský nebo pochoutkový salát a připravila si na silvestrovský večer mísu chlebíčků. Na přípitek se nachystal do lednice levný sekt, kdo se praštil přes kapsu, vychladil ruský sekt Sovetskoje Igristoje. „To byl tehdy velký hit. Během večera se popíjelo pivo nebo víno. Co se peněz týká, vyšla taková silvestrovská oslava a příchod Nového roku zhruba na 350 Kč,“ vybavuje si dnešní šedesátník Karel.

Televizní estrády

Silvestrovský televizní program byl každý rok výkladní skříní československé kultury. Během večera, kdy rodina konzumovala připravené pohoštění, byla zapnutá televize, ve které šla naplno televizní estráda. Její náplň za socialismu zajišťovala tehdejší státní Československá televize.

Vůbec první silvestrovské vysílání, které začalo v roce 1953 ve 21 hodin, tvořily tři hodinové bloky, ve kterých se střídaly filmové prostřihy a hudební čísla. V závěru posledního bloku se na obrazovkách objevily tehdejší hvězdy - Oldřich Nový, Miroslav Horníček, Josef Hlinomaz, František Filipovský, Jaroslav Marvan, Vlasta Burian, Jan Werich a další.

Foto: ČTK

Konferenciéři Vladimír Dvořák a Jiřina Bohdalová na natáčení televizního silvestrovského večera Foto: ČTK

Počátky moderátorských es

V roce 1959 byli konferenciéry, jak se tehdy moderátorům říkalo, zábavného silvestra s názvem Název oznámíme dodatečně Vladimír Dvořák s Jiřinou Bohdalovou. A sklidili takový úspěch, že dostali silvestrovskou práci na několik let dopředu. V 70. letech se pak do popředí dostal herec a bavič Vladimír Menšík, který byl minimálně stejně úspěšný jako Bohdalová s Dvořákem. Na konci sedmdesátých let zažívaly tyto zábavné show opravdový boom, kdy si určitě nejeden z nás vybaví v televizních záběrech rozesmáté snad všechny herce a herečky, kteří se v té době objevovali ve filmech a seriálech československé televize.

Humor je ten nejlepší lék

Jenže taková legrace stála pořádný balík peněz. Protože si však Československá televize uvědomovala, že lidé se na silvestrovskou televizní zábavu těší, rozpočty na její výroby byly téměř neomezené. „Od roku 1968 se silvestrovské estrády předtáčely. Chyby byly neomluvitelné. Vyrobit celý program trvalo téměř rok,“ vzpomíná bývalý televizní zvukař Petr. A mnozí z nás dodnes nejednu televizní silvestrovskou scénku znovu rádi zhlédnou.

Foto: Profimedia.cz

Omladina se bavila na diskotékách, který měly předem schválený playlistFoto: Profimedia.cz

Když se přiblížila půlnoc…

Přestože celý večer trávily rodiny ve společnosti televizní zábavy, s blížící se půlnocí se začali lidé scházet v domech i před nimi, kde odpočítávali poslední minuty starého roku. V rukou měly prskavky, o půlnoci si připíjeli a v zábavě pokračovali často až do ranních hodin. Kromě vína se pily i míchané drinky. Například beton (becherovka s tonikem) nebo oblíbený bavorák (fernet s tonikem).

Omladina na diskotékách

Kdo dovršil osmnáctin, toužil zažít jinou silvestrovskou zábavu než sedět s mamkou a taťkou u televize. „Snažila jsem se rodiče vždy přemluvit a vyrazit na diskotéku do Thermalu,“ vzpomíná Lenka z Karlových Varů. Tam se tančilo na písničky, které byly na předem schválených playlistech. Z českých interpretů na nich měl výsostné postavení například Michal David se skupinou Kroky Františka Janečka a mladí s ním sbírali céčka.

Načítám