Hlavní obsah

Bacha na červenou! Vyznejte se v obálkách s pruhem

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile uvidíte ve schránce obálku s pruhem, hrkne ve vás… Obsílka? Soud? Policie? Ale třeba o nic nejde. Ne všechny obálky s pruhem totiž značí, že jde o úřední sdělení. Ujasněte si, jaká je realita.

Článek

Vzpomenete si, kdy jste naposledy poslali skutečný papírový dopis v obálce? Možná byste lovili v paměti dlouho. Většina informací už běží po internetu, před Vánocemi možná pošlete nějaké ty pohlednice… I v úředním styku se do popředí dostává elektronická komunikace a stále více lidí, nejen firem, má datovou schránku právě pro hladší styk se státní správou. Ovšem i zde se najde pořád dost situací, kdy vám úředník musí poslat důležité lejstro hezky postaru – poštou v obálce.

Dělání mrtvého brouka nikam nevede

Při korespondenci s úřady se doručování písemností řídí jasnými pravidly (zákon č. 500/2004 Sb.). Platí zde obecný předpoklad zvaný „fikce doručení“. Písemnost se považuje za doručenou i v případě, že si ji osobně nepřevezmete. V praxi to znamená, že pokud vás listonoš nezastihne doma, zanechá vám ve schránce výzvu k vyzvednutí úředního dopisu. Když na ni nereagujete (ať už úmyslně, nebo nechtíc), po 10 dnech, respektive 15, je-li to zásilka z Finančního úřadu, vám ji doručovatel vhodí do schránky a tímto okamžikem se považuje za řádně doručenou – ať chcete, nebo ne.

S pruhem, nebo bez?

Obálky s pruhem většinou využívá ke korespondenci státní správa a barvou rozlišuje důležitost sdělení. Vzhledem k tomu, že všechny typy zmíněných obálek jsou volně prodejné (dvě koruny za kus), mohou obsahovat i „srdečný" pozdrav od kamaráda, který si z vás chtěl vystřelit. Platí to ovšem i opačně: důležité oznámení policie nebo soudu vůbec nemusí být doručeno ve speciální obálce. Stačí, když na té obyčejné bude slovně upřesněn druh služby, kterou odesilatel vyžaduje – často je to výhradní doručení do vlastních rukou.

Červený strašák

Začneme rovnou tou nejdůležitější obálkou – s červeným pruhem. Ta by vás mohla vystrašit oprávněně. Může se totiž jednat o vzniklé závazky, předvolání na policii či upozornění správy sociálního zabezpečení. Bez výjimky je určena pouze do vašich rukou, nesmí ji tedy převzít žádný zmocněnec, a při obdržení musíte podepsat dodejku, která se vrací odesilateli.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Důležité sdělení čekejte hlavně v obálce s červeným pruhem Foto: fizkes, Shutterstock.com

Zelený pruh: panika, nebo klid?

Jde většinou o korespondenci se soudy, tedy různé výzvy a předvolání, ale také třeba platební rozkazy nebo nařízení exekuce. Opět je doručení v režimu výhradně do vlastních rukou a právě zde je nejčastěji uplatňována výše zmíněná fikce doručení, tedy deset dnů na vyzvednutí a pak se tak stane „samo“.

Modrá je dobrá

V tomto případě můžete zůstat klidní, protože jde většinou o různá oznámení informačního charakteru. Forma doručení není tak přísná jako v předchozích případech a zásilku za vás může převzít manžel či jiný příbuzný.

Což takhle fialová?

Že jste nikdy obálku s fialovým pruhem neviděli? Zavedla si ji Česká pošta společně se službou DINO (Dluhové inkaso obyvatelstva), která s mandátem od věřitele rozesílá dlužníkům upozornění, komu a kolik dluží, následně pak nabízí smírné řešení problémů (za poplatek). Obvykle bývá zásilka určena do vlastních rukou.

Žluté označení je jasné

V tomto případě můžete zůstat úplně klidní, protože účel barevné obálky je jen jeden: Česká pošta vám v ní zasílá PIN k vaší datové schránce, kterou jste si předtím zřídili. Dopis má tedy čistě informační charakter a není třeba se jím znepokojovat.

Dodat vs. doručit

Na závěr ještě vysvětlení k slovíčkům dodejka a doručenka. Nejde o totéž. Dodejka je zpráva pro odesilatele, že vám jakožto adresátovi dal doručovatel vědět, že máte na poště důležitou písemnost (většinou se tak děje prostřednictvím papíru ve schránce, který má název „Výzva k vyzvednutí zásilky“).

Oproti tomu doručenka specifikuje odesilateli okamžik, kdy si adresát písemnost skutečně převzal. Jestli ji otevřel a přečetl, není důležité. Nepostradatelné je to pro soukromé subjekty, u nichž neplatí fikce doručení, ale skutečné převzetí od pošty.

Už se vyznáte v obálkách s pruhem?

Související témata:
Státní správa

Načítám